Αντιδράσεις ΕΦΚΑ και ΕΣΑΜΕΑ για την αποφυλάκιση Φλώρου

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης στο ζήτημα της αποφυλάκισης του Αριστείδη Φλώρου ζητεί σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ (ΕΣΑμεΑ), αναφέροντας ότι είναι διαχρονικό το αίτημα προς «το υπουργείο Δικαιοσύνης και την ελληνική Πολιτεία τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που είναι έγκλειστα σε φυλακές, να απολαμβάνουν πλήρως τα δικαιώματά τους», για να τονίσει χαρακτηριστικά ότι «δεν διεκδικήσαμε ποτέ η Αναπηρία να αποτελέσει άλλοθι αποφυλάκισης». Την ίδια ώρα, έλεγχο των ιατρικών γνωματεύσεων με βάση τις οποίες πιστοποιήθηκε η αναπηρία, διέταξε άμεσα η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

«Δυστυχώς η πρόσφατη αποφυλάκιση ενός εκ των πρωταγωνιστών του σκανδάλου της ENERGA μεταξύ άλλων έφερε πάλι στο δημόσιο διάλογο το θέμα των «αναπήρων – μαϊμού», ζήτημα που πληγώνει τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, αφού θίγει τον πυρήνα της αξιοπρέπειας της Αναπηρίας», επισημαίνεται καθώς επίσης ότι τα άτομα με αναπηρία που αντιμετωπίζουν καθημερινώς «διακρίσεις, αποκλεισμούς και εμπόδια στη ζωή τους, δεν μπορούν και δε θέλουν να σηκώσουν και αυτή τη σκιά που η υπόθεση του Α. Φλώρου ρίχνει σε αυτά».

Η Συνομοσπονδία  δεν παραλείπει στην ανακοίνωσής της να ζητήσει την «παρέμβαση της Δικαιοσύνης, ώστε να διαλευκανθεί τάχιστα η υπόθεση» και να «πέσει άπλετο φως, όμως, εκτός της ΕΔΕ, πρέπει άμεσα να υπάρξουν παρεμβάσεις και αλλαγές στον νόμο Παρασκευόπουλου, ώστε να εισαχθούν οι απαραίτητες, όπως φάνηκε, εγγυήσεις».

Παρέμβαση της διοίκησης του ΕΦΚΑ

Εκτός του ελέγχου των ιατρικών  γνωματεύσεων, η διοίκηση του ΕΦΚΑ διέταξε άμεσα τον έλεγχο γνησιότητας των προσκομισθέντων δικαιολογητικών, τον έλεγχο συνταγογράφησης, μέσω της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), την έναρξη διαδικασιών επιθεώρησης και ένορκης διοικητικής εξέτασης, καθώς και την υποβολή των πορισμάτων στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ επισημαίνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι από την ανάληψη των καθηκόντων της, έχει διακηρύξει προς κάθε κατεύθυνση τη θέση αρχής για την πλήρη διαφάνεια και τη νομιμότητα στη λειτουργία του φορέα, τη διοίκηση και τη διαχείριση των υποθέσεών του.

Διαβάστε την παρέμβαση της ΕΣΑμεΑ:

«Τα απόνερα του σκανδάλου ENERGA χτυπούν την Αναπηρία

Η ΕΣΑμεΑ και σύσσωμο το αναπηρικό κίνημα υπήρξαμε και συνεχίζουμε να είμαστε πρωταγωνιστές στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, σε όποια κατάσταση βρίσκονται, όπου και αν κατοικούν, ότι και αν βιώνουν.

Ταυτόχρονα διαχρονικά διεκδικούμε από το υπουργείο Δικαιοσύνης και την ελληνική Πολιτεία τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που είναι έγκλειστα σε φυλακές, να απολαμβάνουν πλήρως τα δικαιώματά τους. Δεν διεκδικήσαμε ποτέ η Αναπηρία να αποτελέσει άλλοθι αποφυλάκισης. Για αυτό και πριν ακόμη την ψήφιση του νόμου 4322/2015 «Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ΄ τύπου και άλλες διατάξεις», η ΕΣΑμεΑ είχε εκφράσει την ξεκάθαρη θέση ότι οι προβλέψεις του ήταν πιθανό να δημιουργήσουν συνθήκες σφετερισμού της Αναπηρίας. Από το 2015 ζητούσαμε ισχυρές εγγυήσεις ότι αυτό δεν θα συμβεί.

Δυστυχώς η πρόσφατη αποφυλάκιση ενός εκ των πρωταγωνιστών του σκανδάλου της ENERGA μεταξύ άλλων έφερε πάλι στο δημόσιο διάλογο το θέμα των «αναπήρων – μαϊμού», ζήτημα που πληγώνει τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, αφού θίγει τον πυρήνα της αξιοπρέπειας της Αναπηρίας. Τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις αντιμετωπίζουν κάθε μέρα διακρίσεις, αποκλεισμούς και εμπόδια στη ζωή τους, δε μπορούν και δεν θέλουν να σηκώσουν και αυτή τη σκιά που η υπόθεση του Α. Φλώρου ρίχνει σε αυτά.

Ζητάμε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης ώστε να διαλευκανθεί τάχιστα η υπόθεση. Ασφαλώς ζητάμε να πέσει άπλετο φως, όμως, εκτός της ΕΔΕ, πρέπει άμεσα να υπάρξουν παρεμβάσεις και αλλαγές στον νόμο Παρασκευόπουλου, ώστε να εισαχθούν οι απαραίτητες, όπως φάνηκε, εγγυήσεις.

Ζητάμε επίσης από την ελληνική Πολιτεία να δείχνει την ίδια ευαισθησία σε όλους τους πολίτες που περνούν από την αξιολόγηση του ΚΕΠΑ, όπως έδειξε και στο πρόσωπο του κ. Φλώρου.

Επαναλαμβάνουμε και τονίζουμε ότι παραμένουν πρωταγωνιστές στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στον αγώνα το Κράτος να μην καταπατά τα δικαιώματα όλων όσων διαμένουν σε σωφρονιστικά ιδρύματα. Δεν θα επιτρέψουμε όμως επουδενί τον σφετερισμό της Αναπηρίας, που αντανακλά και έχει επίπτωση σε κάθε άτομο με αναπηρία ή χρόνια πάθηση.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό: ο Πρωθυπουργός οφείλει να επιληφθεί επί του κ. Πολάκη. Δεν είναι δυνατόν υπουργός να διακινεί στο διαδίκτυο και να κάνει viral ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως είναι μία γνωμάτευση αναπηρίας- όποιος και να είναι ο κάτοχός της».

Ανακοίνωση της ΠΟΣΕΥΠΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ για την υπόθεση Φλώρου

Με αφορμή την πρόσφατη γνωμάτευση από επιτροπή ΚΕΠΑ και την αποφυλάκιση του Α .Φλώρου, αναφέρουμε τα εξής:

1. Οι γιατροί που συμμετέχουν στις επιτροπές των ΚΕΠΑ καθώς και οι γιατροί που συντάσσουν τους εισηγητικούς φακέλους οφείλουν να τηρούν τις αρχές της του Κώδικα της Ιατρικής Δεοντολογίας και της νομοθεσίας. Σε κάθε περίπτωση, όταν αυτό δε συμβαίνει και προκύπτουν ενδείξεις παράνομες, οφείλει η πολιτεία μέσω των συντεταγμένων της οργάνων να επεμβαίνει άμεσα. Ο κανονισμός λειτουργίας των ΚΕΠΑ παρέχει τη δυνατότητα να γίνεται πλήρης έλεγχος.

2. Μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος είναι απαράδεκτο να διατυπώνεται από οποιονδήποτε δημόσια ο χαρακτηρισμός ότι οι γιατροί είναι λαμόγια κλπ.

3. Η Ομοσπονδία σε κάθε περίπτωση απαιτεί τον πλήρη έλεγχο άμεσα και εφόσον προκύψουν ευθύνες και παραβατικότητα, να παραπεμφθεί η υπόθεση στη Δικαιοσύνη καθώς και στα πειθαρχικά όργανα των Ιατρικών Συλλόγων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν