Ανταλλαγή «φιλοφρονήσεων» και πάλι στην Βουλή σε συζήτηση για την Υγεία

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Οι σκηνές απείρου κάλλους που διαδραματίστηκαν και πάλι χθες στην Βουλή κατά την συζήτηση των θεμάτων της Υγείας που έχουν δει τελευταία το φως της δημοσιότητας, δεν είναι οι πρώτες ούτε οι τελευταίες. Έχουμε πολλάκις δει την νυν ηγεσία να ρίχνει τα βάρη στην προηγούμενη και έτσι βαδίζουμε από το κακό στο χειρότερο εδώ και δεκαετίες. Χθες, στην νέα κόντρα, συμμετείχαν ο τ. υπουργός Υγείας και νυν αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, ο νυν υπουργός, Ανδρέας Ξανθός, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασιλης Κεγκέρογλου και βέβαια ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης...

Όλα ξεκίνησαν από την Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο αντιπροέδρους της Ν.Δ., για την ψυχική υγεία και την αυξημένη χρηματοδότηση σε ΜΚΟ με τις οποίες έχουν σχέση στελέχη και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για τρεις ΜΚΟ, είπε ο κ. Γεωργιάδης, στις οποίες εμπλέκεται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, μία σύμβουλος στο γραφείο του υπουργού Υγείας και ένας ακόμη σύμβουλος στο γραφείο του υφυπουργού Εργασίας, κ. Πετρόπουλου. «Θέλω καθαρή απάντηση, πώς για τον ίδιο αριθμό ασθενών, δίνετε 1 εκατ. ευρώ παραπάνω, όταν την ίδια ώρα κόβετε το ΕΚΑΣ;» δήλωσε σε υψηλούς τόνους ο κ. Γεωργιάδης.

Απαντώντας με την σειρά του, ο υπουργός Υγείας, κατηγόρησε για πολιτική χυδαιότητα και λαϊκισμό τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς οι ευρωπαϊκοί πόροι για την Ψυχική Υγεία πρέπει να απορροφηθούν ακριβώς γι’ αυτό το σκοπό και δεν γίνεται να μεταφερθούν είτε στη χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, είτε σε άλλους κωδικούς.

Και μιλώντας πιο συγκεκριμένα δήλωσε ότι οι ανακατομές κονδυλίων έγιναν και με το κριτήριο της περιφέρειας στην οποία απευθύνονται, με στόχο να απορροφηθούν πλήρως οι πόροι. Φέρνοντας ως παράδειγμα την Εταιρεία Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου, ιδρυτικό μέλος της οποίας είναι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, η χρηματοδότηση που έλαβε το 2013 ανερχόταν στο 1,85% της συνολικής κατανομής και το 2016 στο 2,05%, λαμβάνοντας υπόψη το κριτήριο της περιφερειακότητας και την αναλογία ΠΔΕ και ΕΣΠΑ. «Δεν είναι όλες οι κατανομές του ΕΣΠΑ, με τα ίδια ποσά σε όλες της Περιφέρειες της χώρας, καθώς υπάρχουν φτωχές περιοχές, όπως η Ήπειρος και έγιναν αναπροσαρμογές, όχι για ευνοηθεί κάποιος, αλλά για να κατανεμηθούν οι πόροι». «Αυτές οι αναπροσαρμογές δικαιολογούν τις αποκλίσεις που λέτε» απάντησε στον κ. Γεωργιάδη.

Ο παράγων Πολάκης σε συνδυασμό με άλλο έναν νευρικό βουλευτή

Και ενώ τα πνεύματα και οι τόνοι ήταν ήδη οξυμένα, τον λόγο πήρε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης που όπως έχει παραδεχτεί είναι «το στυλ» του να είναι επιθετικός… Απαντώντας στον κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, λίγο έλειψε να …ξεφύγουν. Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είχε γίνει έξαλλος και έχοντας σηκωθεί από το έδρανό του ήταν έτοιμος να κατευθυνθεί προς τον κ. Πολάκη.

Αφορμή για να ανάψουν τα αίματα αρχικά στάθηκε ο χαρακτηρισμός «νεκροθάφτης της υγείας», που απέδωσε στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, κ. Πολάκη η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης επερώτησης του κόμματός της. Ο κ. Πολάκης φανερά ενοχλημένος έσπευσε να απαντήσει, τονίζοντας στην κ. Χριστοφιλοπούλου ότι το αν είναι «νεκροθάφτης της υγείας» θα το κρίνουν οι ασφαλισμένοι κι οι εργαζόμενοι.

«Δεν θα το κρίνει η ΠΟΕΔΗΝ της οποίας κάνετε copy- paste τις ανακοινώσεις κι ενοχλούνται γιατί τους κόψαμε τη διαφημιστική δαπάνη από το ΚΕΕΛΠΝΟ», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, όταν ξαφνικά επιτέθηκε με οξύτητα εναντίον του Βασίλη Κεγκέρογλου, υποστηρίζοντας ότι τον αποκάλεσε «γελοίο».

«Γελοίος είστε και φαίνεστε κύριε Κεγκέρογλου. Αυτό είπατε προηγουμένως και με είπατε και χαμένο κορμί», είπε σε υψηλούς τόνους ο κ. Πολάκης, προκαλώντας την έκρηξη του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Αυτά!