Ανοίγουν τα διαγνωστικά – Από την τσέπη τους θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι τις εξετάσεις

  • Γιάννα Σουλάκη
ΙΣΑ
Μετά από μαραθώνια σύσκεψη στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, τα διαγνωστικά κέντρα αποφάσισαν την λήξη της επ' αόριστον απεργίας, όμως, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με άλλη μορφή.

Σύμφωνα με απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου των Διαγνωστικών Κέντρων και μετά από πολύωρη σύσκεψη, αποφασίστηκε τα διαγνωστικά να ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό, όμως, οι ασθενείς από αύριο θα καλούνται να καταβάλλουν από την τσέπη τους την ασφαλιστική τιμή, δηλαδή, το 85% του κόστους των εξετάσεων και στη συνέχεια θα διεκδικούν τα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ, με την απόδειξη. Ωστόσο, οι ασθενείς, δεν θα καταβάλλουν το 15% της συμμετοχής τους.

Εξαιρούνται από τον παραπάνω κανόνα οι χρονίως πάσχοντες, και τα οξέα περιστατικά, (καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς κ.α.), οι οποίοι δεν θα καταβάλλουν καθόλου χρήματα για τις εξετάσεις τους, αν και εφ’ όσον ο γιατρός που τους παραπέμπει, επισημαίνει ότι το περιστατικό χρήζει άμεσης διάγνωσης. 

Δείτε επίσης: Άκαρπη η συνάντηση μεταξύ Υπουργού Υγείας και Διαγνωστικών 

Τι δήλωσαν οι εκπρόσωποι των Διαγνωστικών μετά το τέλος της Σύσκεψης

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης δήλωσε:

«Αύριο ανοίγουν τα εργαστήρια μέσα από διάθεση να μην ταλαιπωρηθούν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, όπου θα δίδεται απόδειξη αφαιρώντας το 15% της συμμετοχής του ασθενή, και το ποσό που θα πληρώνει ο ασφαλισμένος θα το διεκδικεί με την απόδειξη από τον ασφαλιστικό φορέα. Εξαιρούνται από αυτή την απόφαση, σύμφωνα με την υπόδειξη του θεράποντα γιατρού, όλα εκείνα τα περιστατικά, τα οποία έχουν οποιαδήποτε επικινδυνότητα ή οξύτητα στο επίπεδο της αντιμετώπισής τους, προφανώς αναφερόμαστε και στους καρδιοπαθείς, αλλά κυρίως στους καρκινοπαθείς. 

Υπάρχει την άλλη εβδομάδα, διάθεση επαναδιατύπωσης αυτής της απεργιακής κινητοποίησης, αλλά και συγχρόνως η διάθεσή μας να είμαστε: «Ενας για όλους και όλοι για έναν«. Αυτό σημαίνει ο ΕΟΠΥΥ να προσέξει ιδιαιτέρως την οποιαδήποτε δική του ενέργεια, στο επίπεδο της συμμετοχής και της απόφασης αυτής της απεργιακής κινητοποίησης. Επίσης, οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας συγκεντρώνουν όλες τις εξουσιοδοτήσεις, ώστε να υπάρξει συλλογική διαδικασία για την πρωτοβάθμια περίθαλψη και συμμετοχή των διαγνωστικών κέντρων, ώστε να αποκτήσει η πρωτοβάθμια περίθαλψη την ποιότητα που πρέπει κι όχι να πετσοκόβουν τους πόρους που θα έπρεπε το κράτος και η κεντρική κυβέρνηση, θα δίνει στον κάθε ασφαλισμένο πολίτη»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα Διαγνωστικά αποφασίζουν για την απεργία τους – Εξετάζουν πρόταση για κατάργηση του “επ’ αόριστον”