Τα Διαγνωστικά αποφασίζουν για την απεργία τους – Εξετάζουν πρόταση για κατάργηση του “επ’ αόριστον”

  • Γιάννα Σουλάκη
Διαγνωστικά
Με ετερόκλιτες προθέσεις και διαθέσεις, οι εκπρόσωποι των Ενώσεων που δραστηριοποιούνται στην πρωτοβάθμια διαγνωστική ιατρική, καλούνται σήμερα να συνεδριάσουν και να αποφασίσουν στην ολομέλεια του κλάδου, για το μέλλον των κινητοποιήσεων τους.

Τα περιθώρια αντίδρασης και ελιγμών των εκπροσώπων των διαγνωστικών φαίνεται να είναι πλέον στενά, καθώς οι ριζικές λύσεις που προσδοκούσαν για καθολική διευθέτηση του χαρατσιού (clawback) των 55 εκατ. ευρώ, προσέκρουσαν πάνω στο τείχος της “κλειστής Βουλής”.

Δείτε επίσης: Άκαρπη η συνάντηση μεταξύ Υπουργού Υγείας και Διαγνωστικών – Αύριο η απόφαση για την απεργία

Ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι τα αιτήματα των εργαστηριακών γιατρών είναι δίκαια, ενώ κάποιοι από τους προέδρους των Ενώσεων των Διαγνωστικών Κέντρων είδαν καλές προθέσεις από την πλευρά του και μίλησαν για “συνάντηση σε καλό κλίμα”.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, δήλωσε μετά τη συνάντηση:

«Παρουσιάσαμε βελτιωμένη δέσμη προτάσεων για την άμβλυνση του προβλήματος. Εκτός από τα 9 εκατ.ευρώ που έχουμε δώσει ως προσαύξηση για το 2019, θα ενισχύσουμε με επιπλέον 30 εκατ. ευρώ, τον κλειστό προϋπολογισμό των Διαγνωστικών Εργαστηρίων για το 2019. Για το 2018 δεν μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο, γιατί χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση και η Βουλή έχει κλείσει» 

Γιώργος Βουγιούκας, πρ. ΠΑΣΙΔΙΚ: «Προσχηματικό το κλείσιμο της Βουλής»

Κάποιοι πρόεδροι των Διαγνωστικών, όμως, έφυγαν από την Αριστοτέλους μάλλον απογοητευμένοι, καθώς όπως ανέφεραν, το “κλείσιμο της Βουλής” που επικαλέστηκε ο Υπουργός Υγείας για τη μη επίτευξη μόνιμης λύσης στο πρόβλημα των μειωμένων προϋπολογισμών και του clawback, ήταν προσχηματικό:

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), Γεώργιος Βουγιούκας, μιλώντας στο Iatropedia.gr, αναφέρει:

“Αυτά τα 55 εκατ. ευρώ που ζητάμε να μην μας καταλογιστούν, ο Υπουργός θεωρεί ότι δεν μπορεί να το κάνει, διότι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ είναι κλειστός, όπως λέει, κάτι που εγώ είχα τις αντιρρήσεις μου. Θεωρεί ότι η όποια διευθέτηση πρέπει να γίνει μόνο με νομοθετική ρύθμιση -που πάλι εγώ εκεί είχα τις αντιρρήσεις μου- και νομοθετική ρύθμιση δεν μπορεί να γίνει γιατί έκλεισε η Βουλή. Θεωρώ προσχηματικό να μας καλέσει ο Υπουργός τελευταία μέρα το απόγευμα που έκλεισε η Βουλή, εφ’ όσον υποστηρίζει ότι γίνεται μόνο με νομοθετική ρύθμιση η διευθέτηση του προβλήματος. Έχω ρωτήσει κοινοβουλευτικούς και μου έχουν πει ότι δεν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση, παρά μόνο υπουργική απόφαση ή ακόμα και απόφαση του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, αυτό λένε οι δικές μου πληροφορίες”.

Διαγνωστικά

Πρόεδρος ΙΣΑ: «Ο υπουργός ήθελε, αλλά δεν είχε τη δυνατότητα…»

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης ο οποίος μάλιστα προεδρεύει στην σημαντική συνάντηση που θα κρίνει το μέλλον των κινητοποιήσεων, παραδέχεται μεν ότι το πρόβλημα δεν λύθηκε, αλλά φαίνεται να δέχεται την αιτιολόγηση του Ανδρέα Ξανθού:

“Δεν έλυσε το βασικό θέμα, δηλαδή το clawback το οποίο σχετίζεται με τα 55 εκατομμύρια, αλλά αυτό χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση. Ο υπουργός θα ήθελε να υπήρχε η δυνατότητα για αύξηση του προϋπολογισμού, αλλά θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση μέσα από τη Βουλή. Αλλά σήμερα δεν υπάρχει Βουλή για να το προωθήσει, ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι υπήρχαν τα χρήματα. Ομως, αναγνωρίζει ο υπουργός ότι “έχετε δίκιο” τα διαγνωστικά και το οποίο δίκιο το εξέφρασε. Η υγεία δεν μπορεί να συνεχίσει πλέον με τους ασθενείς πολίτες να επιζητούν την πρωτοβάθμια περίθαλψη και το κράτος να μην διαθέτει τα χρήματα που πρέπει”.

Είναι φανερό, ότι οι τάσεις που θα επικρατήσουν στην ολομέλεια των προέδρων, για την τελική απόφαση φαίνεται να είναι δύο: ή συνέχιση της σκληρής γραμμής με επ’ αόριστον απεργία των Διαγνωστικών ή κατάργηση του “επ’ αόριστον” και συνέχιση των κινητοποιήσεων με σποραδικές στάσεις εργασίας, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εθνικές εκλογές.

Ποια θα είναι η εισήγηση του Γιώργου Πατούλη στη σύσκεψη των προέδρων

Παρ’ ότι “ζεστή λύση” για το χαράτσι των 55 εκατ. ευρώ του β’ εξάμηνο του 2018, δεν υπήρξε, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης στην ολομέλεια των προέδρων θα εισηγηθεί με βάση τρεις σημαντικές παραμέτρους.

Οπως λέει στο Iatropedia.gr:

“Πρώτον, την καλή θέληση, γιατί πρώτη φορά ο Υπουργός αναγνώρισε ότι έχουν δίκιο τα εργαστήρια και τα διαγνωστικά. Το δεύτερο η χρονική στιγμή που διάγει η χώρα μας, επειδή έχουμε εκλογές και το τρίτο ότι θέλουν να αυξήσουν τον κλειστό προϋπολογισμό για την πρωτοβάθμια για να μπορέσει να επιβιώσει”

Όσο για την πρόταση του Ανδέα Ξανθού να βρεθούν τα χρήματα από κωδικούς που χρησιμοποιούνται για την κάλυψη άλλων αναγκών του ΕΟΠΥΥ, ο πρόεδρος του ΙΣΑ είναι κατηγορηματικός:

“Αυτό που είπα είναι, ότι εμείς δεν θέλουμε να μας δώσει χρήματα από κάποιους άλλους κλάδους που πρέπει να τα εισπράξουν. Να δούμε ποια θα είναι τα αποτελέσματα και θα κάτσουμε κάτω τις επόμενες μέρες με τον ΕΟΠΥΥ, να δούμε πως ακριβώς αυτά τα χρήματα θα βρεθούν για το ’19. Γιατί αυτά δεν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση, είναι για το τρέχον έτος”.