Ανοικτά τα φαρμακεία Αθήνας Πειραιά αλλά τέλος στα δωρεάν φάρμακα!

  • Iatropedia
Ταλαιπωρία περιμένει τους ασθενείς και τους ασφαλισμένους τις επόμενες ημέρες καθώς ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αποφάσισε 48ωρη απεργία την ερχόμενη Πέμπτη και την Παρασκευή ενώ ο Φαρμακευτικός Σύλλογος της Αθήνας αποφάσισε να μη βάλει λουκέτο τις ίδιες μέρες αλλά να διακόψει τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους τα Ταμεία των οποίων χρωστούν.

Ειδικότερα, οι φαρμακοποιοί δε θα δίνουν με πίστωση φάρμακα στους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων με εξαίρεση: τον ΕΟΠΥΥ (έως τις 17 Μαρτίου), τον ΕΔΟΕΑΠ, το ταμείο της ΕΥΔΑΠ και το ΤΥΠΕΤ.

Η άρση της πίστωσης θα ξεκινήσει την Παρασκευή.

Σε ότι αφορά στον ΕΟΠΥΥ θα δοθεί μια παράταση έως τις 17 Μαρτίου. Μέχρι τότε θα πρέπει να αποπληρωθούν 48 εκατ. ευρώ που αποτελούν οφειλές του 2011.

Οι φαρμακοποιοί διεκδικούν επίσης την πλήρη εξόφληση όλων των οφειλών του ΕΟΠΥΥ έως τις 31 Μαρτίου διαφορετικά θα ξεκινήσουν άρση της πίστωσης επ αόριστον και μέχρι να αποπληρωθούν όλα τα χρέη.

Γεγονός που σημαίνει ότι οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν τα φάρμακά τους από την τσέπη τους και στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματά τους από τα Ταμεία τους.

Στο μεταξύ οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας κλείνουν τα φαρμακεία τους για 48 ώρες εκτός από αυτούς της Αθήνας και του Πειραιά που διαφοροποιήθηκαν με απόφασή τους αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Οι φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται για τον εφαρμοστικό νόμο που αλλάζει τον τρόπο χορήγησης των φαρμάκων και απελευθερώνει το ωράριο.

Τα χρέη των Ασφαλιστικών Ταμείων έφθασαν τα 150 εκ. ευρώ, λένε οι φαρμακοποιοί της Αττικής, εκ των οποίων περίπου τα 100 εκ. ευρώ αφορούν οφειλές ΕΟΠΥΥ (ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ).

Όπως τονίζουν τα 140 εκατομμύρια έχουν ήδη πληρωθεί σε εταιρείες, αποθήκες, εφορία, «χαράτσια» και έκτακτα τέλη από τους φαρμακοποιούς, οδηγώντας τα φαρμακεία σε σοβαρότατο πρόβλημα οικονομικής επιβίωσης.

Είναι ενδεικτικό ότι τα κατασχετήρια προς φαρμακεία της Αττικής έχουν φθάσει τα 200.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν