Ανοιχτά μέτωπα στην Υγεία και το Φάρμακο για το 2015

  • Iatropedia
Οι επαγγελματίες Υγείας και όσοι εμπλέκονται με την διακίνηση των φαρμάκων έχουν τα τελευταία χρόνια δοκιμαστεί ποικιλοτρόπως στην Ελλάδα. Κι αυτό επειδή ήταν μεν υπερβολικά τα 5,1 δισ. ευρώ στην φαρμακευτική δαπάνη το 2009, αλλά είναι επικίνδυνα και ανέφικτα τα επίπεδα κάτω των 2,2 δισ. ευρώ που επιχειρούνται για το 2015.

Της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Γιατροί, φαρμακοποιοί, κλινικάρχες, μάνατζερς φαρμακευτικών εταιριών, εργαστηριακοί γιατροί και ιδιοκτήτες διαγνωστικών, φαρμακαποθήκαριοι και φυσικοθεραπευτές είναι όλοι στα «κάγκελα». Άλλοι για τα μειωμένα κονδύλια στις εφημερίες τους, άλλοι για τα ληξιπρόθεσμα που δεν πληρώθηκαν, άλλοι για την απογραφή των αποθεμάτων που αίφνης μπήκε στην ζωή τους, άλλοι για τις νέες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων κι άλλοι για όλα όσα γενικά τους υποσχέθηκαν οι ηγεσίες του υπουργείου Υγείας και δεν εφαρμόστηκαν ποτέ.

Στις αρχές της 6ης χρονιάς με οικονομική κρίση και ύφεση στην χώρα, διανύουμε ήδη και προεκλογική περίοδο. Όταν αυτό συμβαίνει σε ένα κράτος …χωρίς συνέχεια, όπως είναι το ελληνικό όπου ο επόμενος επιθυμεί διακαώς να αποδομήσει όσα έχτισε ο προηγούμενος, η κατάσταση είναι ζοφερή και οπωσδήποτε ασαφής. Κι ενώ όλοι ελπίζουν σε βελτίωση της κατάστασης, τίποτα δεν αποκλείει να δούμε τι έχει από …κάτω του ο «πάτος του βαρελιού», όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει στις 25 Ιανουαρίου.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προσπαθώντας να δώσει μια ανάσα στους γιατρούς και τους αφαλισμένους πολίτες που αγωνιούν, παρέτεινε σύμφωνα με τον νόμο 4316 (ΦΕΚ 270 Α΄/24-12-2014) τις συμβάσεις των γιατρών και όσων εντάχθηκαν στο δίκτυο των

συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ για μέγιστη διάρκεια 6 μηνών, μέχρι τις 30.6.2015. Πάλι καλά! Μέχρι τότε θα έχει ο κόσμος στοιχειωδώς πρωτοβάθμια φροντίδα.

Από την πλευρά των νοσοκομειακών γιατρών ωστόσο, ο νέος χρόνος δεν μπήκε με ανακούφιση αλλά με αγωνία καθώς το μειωμένο κατά 17 εκατ. ευρώ κονδύλι για τις εφημερίες τους, μόνο ένα πράγμα σημαίνει: Ότι θα πρέπει να οδηγηθούν οι γιατροί του ΕΣΥ όχι μόνο στην φυσική αλλά και στην οικονομική εξόντωση με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους πολίτες!

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κ.Λουράντος εξάλλου, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ο φαρμακευτικός κλάδος συνεχίζει να υφίσταται και αυτός τις επιπτώσεις μιας διαχρονικής πολιτικής άκριτων περικοπών και νομοθετημάτων σε βάρος των φαρμακείων» δίνοντας το στίγμα του κλάδου του.

Ενώ στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται να κινείται και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία οι εκπρόσωποι της οποίας εξάγουν σε 85 χώρες του κόσμου αλλά έχουν μεγάλα παράπονα από την δική τους! Χαρακτηριστική είναι η έκφραση που χρησιμοποίησε προ μηνός σε ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΕΦ , Θ. Τρύφων, λέγοντας ότι «δεσμευόμαστε σε χαμηλές, αλλά όχι εξοντωτικές τιμές, που συμβάλουν στη μειωμένη συμμετοχή των ασθενών. Ήδη τα Ελληνικά Φάρμακα έχουν τιμές κάτω από το 30% της αρχικής τιμής των πρωτοτύπων…».

Με όλα αυτά, εύχομαι Καλή Χρονιά!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βράβευση για τον εμπνευστή του «σωτήριου» μπλε χαπιού και 100 χρόνια για την ασπιρίνη

Διορίστηκε νέος πρόεδρος ΔΣ στο ΕΚΑΒ

«Πάγωσαν» οι νοσοκομειακοί γιατροί με τα κονδύλια των εφημεριών

Ευτυχισμένο το 2015! -Αποδοχές και επιδόματα των πανεπιστημιακών στα επίπεδα του 2011