Ανεργία καθυστερημένη διάγνωση και έλλειψη ειδικών δομών τα «βάρη» στη ψυχική υγεία

  • Iatropedia
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, το 25% του πληθυσμού των χωρών της Ε.Ε παρουσιάζει κάποια ψυχική διαταραχή ή κάποιες ήπιες ψυχικές διαταραχές, ωστόσο η αύξηση των ψυχικών νοσημάτων έχει κόστος της τάξεως του 4% για τις οικονομίες των χωρών. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα υπογράμμισε την ελλιπή θεραπεία, καθώς μόνο ένας στους 4 ανθρώπους παίρνουν τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας που χρειάζονται.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Το 25% του πληθυσμού των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσιάζουν μία ή περισσότερες ψυχικές διαταραχές, από την ηλικία ακόμα και των 15 χρόνων ή και νωρίτερα λόγω άγχους.

Στην Ελλάδα οι ψυχικές νόσοι φαίνεται να συσχετίζονται με προβλήματα όπως η ανεργία, ενώ το πρόβλημα επιδεινώνεται με την καθυστερημένη εισαγωγή στην θεραπεία λόγω της έλλειψης δομών και ειδικών για την ψυχική υγεία.

Η επικεφαλής του Τομέα Υγείας του ΟΟΣΑ κυρία Φραντσέσκα Κολόμπο παρουσίασε πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού σχετικά με το φορτίο των ψυχικών νοσημάτων για τα συστήματα υγείας. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, το 25% του πληθυσμού των χωρών της Ε.Ε παρουσιάζει κάποια ψυχική διαταραχή ή κάποιες ήπιες ψυχικές διαταραχές, ωστόσο η αύξηση των ψυχικών νοσημάτων έχει κόστος της τάξεως του 4% για τις οικονομίες των χωρών.

Το θέμα των ψυχικών παθήσεων από την σκοπιά των ασθενών παρουσίασε ο πρόεδρος Ευρώπης της GAMIAN (Διεθνής Συμμαχία των Δικτύων Προάσπισης των Δικαιωμάτων των Ψυχικά Ασθενών) Πέντρο Μοντελάνο. Τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη επανασχεδιασμού των συστημάτων υγείας με γνώμονα κοινωνικό, και όχι μόνο ιατρικό.