Ανεκπλήρωτες υποσχέσεις για τα άτομα με Πολλαπλή Σκλήρυνση

Σε διαμαρτυρία προχώρησε σήμερα η ΠΟΑμΣΚΠ για τον αναθεωρημένο ΕΠΠΠΑ και τον διευρυμένο Πίνακα Μη-Αναστρέψιμων Παθήσεων... Όπως σχολιάζουν, "τόσο ο νέος ΕΠΠΠΑ όσο και η διεύρυνση του πίνακα των επ’ αόριστων παθήσεων αναπηρίας μας απογοήτευσαν οικτρά".

Διαβάστε τι αναφέρουν στην επιστολή:

Αξιότιμοι,

Η Ψ (ΠΟΑμΣΚΠ) διαμαρτύρεται εντόνως για την άδικη μεταχείριση των Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) - Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ) όσον αφορά την αναθεώρηση του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας (ΕΠΠΠΑ) ΦΕΚ Αριθμ. Φ. 80000/45219/1864, αλλά και τη δημοσίευση του διευρυμένου πίνακα παθήσεων για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ’ αόριστον (Αριθμ. Φ.80000/οικ.2/1/2017 ΦΕΚ Β' 7/8-1-2018).

Η ΠΟΑμΣΚΠ, ως επίσημος εκπρόσωπος των Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΑμΠΣ) στην επικράτεια, αγωνίστηκε με κάθε πρόσφορο μέσο, στέλνοντας επιστολές και υπομνήματα στους αρμόδιους Φορείς αλλά και με συναντήσεις με την Υπουργό Εργασίας, τη Διεύθυνση Ιατρικής Αξιολόγησης του ΕΦΚΑ και την Ειδική Επιστημονική Επιτροπή που συστάθηκε για την αναθεώρηση του ΕΠΠΠΑ, με τις πάγιες θέσεις της ως προς το ελάχιστο ποσοστό αναπηρίας για την ΠΣ και την ένταξή της στον πίνακα των μη-αναστρέψιμων παθήσεων.

Παρά την επιστημονική τεκμηρίωση και την άοκνη προσπάθεια, οι διαβεβαιώσεις για ένταξη μορφών της ΠΣ στη λίστα των χρονίων παθήσεων, αλλά και αναθεώρηση του ελάχιστου ποσοστού αναπηρίας με την διάγνωση, παρέμειναν ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.

Δυστυχώς, τόσο ο νέος ΕΠΠΠΑ όσο και η διεύρυνση του πίνακα των επ’ αόριστων παθήσεων αναπηρίας μας απογοήτευσαν οικτρά. Ως αποτέλεσμα χιλιάδες ΑμΣΚΠ στην Ελλάδα θα συνεχίσουν να περνούν από τα Κ.Ε.Π.Α., μέσα από χρονοβόρες και βασανιστικές διαδικασίες, για να αποδεικνύουν πως η ΠΣ παραμένει μια ανίατη, διαρκώς εξελισσόμενη νόσος, αγωνιώντας κάθε φορά για την έκβαση της απόφασης και την επίπτωση της στη σύνταξη ή το επίδομα που δικαιούνται.

Κινητικά προβλήματα

Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι τα Άτομα Με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας παρουσιάζουν στην πλειονότητα σοβαρά κινητικά προβλήματα, επομένως ακόμη και η απλή προσέγγιση των ΚΕΠΑ, αποτελεί μία κοπιαστική διαδικασία για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Το γεγονός ότι η πολιτεία παραβλέπει ότι η Πολλαπλή Σκλήρυνση αποτελεί μία ανίατη ασθένεια που προκαλεί μόνιμες αναπηρίες, συνιστά προσβολή απέναντι στους πάσχοντες και τις οικογένειές τους, που δεν έχουν μόνο να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας αλλά και την ανάλγητη στάση του κράτους.

Για άλλη μια φορά, οι αρμόδιοι στο Υπουργείο Εργασίας και τις επιτροπές, αγνοούν τα δίκαια αιτήματα των ατόμων με ΠΣ στην Ελλάδα, αλλά και την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, αφού παγκοσμίως η ΠΣ αναφέρεται ως μια πολυπαραγοντική νόσος, μια χρόνια διαταραχή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ) που επηρεάζει τη φυσιολογική λειτουργικότητα του εγκεφάλου, των οπτικών νεύρων και του νωτιαίου μυελού μέσω φλεγμονής και απώλειας ιστού. Οι υπάρχουσες θεραπείες αντιμετωπίζουν μόνο τα συμπτώματα της ΣΚΠ, χωρίς να οδηγούν στην πλήρη ίαση.

Αγώνας

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τα δικαιώματα των ΑμΣΚΠ στην Ελλάδα εωσότου η Πολιτεία αναγνωρίσει την βαρύτητα της πάθησης και των οικονομικοκοινωνικών και προσωπικών επιπτώσεών της.
Με εκτίμηση,
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Βασιλική Μαράκα

Η Πρόεδρος                  Η Γενική Γραμματέας
Βασιλική Μαράκα        Μαρία Μαμαλάκη

 

image description

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η ζάλη, ή αλλιώς ζαλάδα, είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οριστεί ως το αίσθημα αστάθειας ή απώλειας της...

Κάντε αναζήτηση στην εγκυκλοπαίδεια υγείας του iatropedia.gr

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν

Top 5 Trends