Ανδρέας Ξανθός: Πληρώνουμε κανονικά για το αίμα που εισάγουμε από την Ελβετία

  • Iatropedia
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός διαψεύδει την είδηση που αναμεταδόθηκε από συνέντευξη Ελβετού αξιωματούχου σε γερμανική εφημερίδα ότι η Ελλάδα έχει σταματήσει να πληρώνει τους Ελβετούς για το αίμα που μας προμηθεύουν...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας αναφέρει ότι στις 13 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η τελευταία πληρωμή που ανερχόταν σε 511.000 ενώ για το 2015 υπολείπονται άλλα 974.810 ευρώ τα οποία και θα καταβληθούν.

Διαβάστε εδώ την σχετική ανακοίνωση:

Γραφείο Τύπου Αναπληρωτή Υπουργού

Με αφορμή δημοσιεύματα στα οποία γίνεται λόγος για στάση πληρωμών σε ό,τι αφορά την προμήθεια ασκών αίματος από την Υπηρεσία Αιμοδοσίας της Ελβετίας, το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα καθώς οι λογαριασμοί πληρώνονται κανονικά.

Πιο συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο του 2015 έχει καταβληθεί το ποσό των 3.300.640 ευρώ, με τελευταία πληρωμή στις 13 Ιουλίου, ύψους 511.000. Η υπολοιπόμενη προς διάθεση πίστωση για το έτος 2015 ανέρχεται σε 974.810 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η εισαγωγή μικρής ποσότητας αίματος από την Ελβετία (περίπου 30.000 μονάδες) συμπληρώνει τις ετήσιες ανάγκες της χώρας, που ανέρχονται σε περίπου 600.000 μονάδες.

Συνεπώς, η συνέντευξη του, Διευθύνοντος Συμβούλου της Ελβετικής Υπηρεσίας Αιμοδοσίας, Rudolf Scwabe, στη γερμανική εφημερίδα Suddeutche Zeitung, που αναδημοσιεύθηκε σε ελληνικά ΜΜΕ, δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Αντιθέτως, αυτές οι ενέργειες καλλιεργούν αίσθημα ανασφάλειας στην κοινή γνώμη, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού που οι ανάγκες για αίμα είναι αυξημένες.

Η επάρκεια αίματος στη χώρα είναι διασφαλισμένη και αποτελεί βασική προτεραιότητα του στρατηγικού σχεδίου του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.Κ.Ε.Α)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν