Άνδρας από την Αθήνα το πρώτο κρούσμα βραζιλιάνικης μετάλλαξης στην Ελλάδα

  • Γιάννα Σουλάκη
Σουρβίνος
Το πρώτο κρούσμα βραζιλιάνικης μετάλλαξης στη χώρα μας ανακοίνωσε την Πέμπτη (10.06.2021) ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για άνδρα στην Αθήνα αλλά οι ειδικοί δηλώνουν ότι το ένα κρούσμα δεν είναι ανησυχητικό. 

Η λεγόμενη βραζιλιάνικη παραλλαγή (P.1.2) είναι έως και δυο φορές πιο μεταδοτική. Ο άνδρας, του οποίου οι επαφές ήδη ιχνηλατούνται, ζει στην Αθήνα και δεν είχε πρόσφατα ταξιδέψει.

Αν και το ένα κρούσμα δεν ανησυχεί για την ώρα τους ειδικούς, όπως δήλωσε στο iatropedia.gr ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών, Δημήτρης Θάνος, βρίσκονται σε επιφυλακή. Γιατί το ένα μπορεί κάλλιστα να γίνει 10 ή 100, όπως ανέφερε.

Ανησυχία για τη μετάλλαξη – συνδυασμό του ιού της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας

Και μπορεί η βρετανική παραλλαγή του κορονοϊού να κυριαρχεί στην Ελλάδα μεταξύ των μεταλλάξεων, ωστόσο μια άλλη μετάλλαξη όχι μόνο επεκτείνεται, αλλά σε κάποιες περιοχές ήδη κυριαρχεί στην τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.

Πρόκειται για τον συνδυασμό της Νοτιοαφρικανικής και Βραζιλιάνικης μετάλλαξης, ο οποίος εντοπίστηκε αρχικά στο κέντρο της Αθήνας ανάμεσα σε μετανάστες. Πλέον, επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές κι αυτό ανησυχεί πολύ τους επιστήμονες, καθώς η συγκεκριμένη μετάλλαξη επιδεικνύει «αντοχή» στην ανοσία που μας παρέχουν τα εμβόλια.

Πιο συγκεκριμένα, στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε πως η μετάλλαξη Β.1.1.318 (το επίσημο «όνομά» της) αποτελεί το 52,11% των κρουσμάτων επί του συνόλου των μεταλλαγμένων, στην Στερεά Ελλάδα, την ώρα που η βρετανική μετάλλαξη (Β.1.1.7) αποτελεί το 45,07% των μολύνσεων!

Το ότι στην Στερεά Ελλάδα το συγκεκριμένο στέλεχος ήδη έχει ξεπεράσει το βρετανικό, είναι κάτι που ανησυχεί πραγματικά πολύ τους ειδικούς.

Ακόμη και στην Ήπειρο που η βρετανική μετάλλαξη επικρατεί με 60%, το ποσοστό 40% των κρουσμάτων της επικίνδυνης αυτής μετάλλαξης χτυπά… καμπανάκι, ενώ και στην Πελοπόννησο το σχεδόν 20% είναι ένα αρκετά μεγάλο -και κατ’ επέκταση ανησυχητικό- ποσοστό. Τέλος και το 17,57% που καταγράφει στην Αττική, κάθε άλλο παρά αμελητέο ποσοστό θεωρείται.