Αναβρασμός στην 7η ΥΠΕ Κρήτη με αφορμή τις ελλείψεις προσωπικού στις υγειονομικές δομές

  • Γιάννα Σουλάκη
Χρυσοχοΐδης
Σε αναστάτωση βρίσκονται οι υγειονομικές δομές της Κρήτης, καθώς οι διοικητές δηλώνουν αδυναμία να καλύψουν τα κενά σε γιατρούς και το Υπουργείο Υγείας τους πιέζει για λύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα τοπικά μέσα στην Κρήτη, τα τελευταία 24ωρα υπάρχει μπαράζ παραιτήσεων. Η σημερινή παραίτηση του προσωρινού διοικητή του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, Χάρη Λυδάκη, φαίνεται να μην ήταν η πρώτη.

Όπως αποκαλύπτει η neakriti.gr, κυκλοφορούν φήμες τα τελευταία 24ωρα ότι έχει υποβάλλει την παραίτησή του και ο υποδιοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Κρήτης, Δημήτρης Αγαπίου. Μια παραίτηση που ωστόσο δεν έχει γίνει δεκτή από το Υπουργείο Υγείας.

Πηγές μάλιστα, αναφέρουν πως πριν από λίγες ημέρες δέχθηκε τηλεφώνημα και έλαβε τη θεσμική εντολή να καλύψει τις ανάγκες και να δώσει λύση στο πρόβλημα με τις ελλείψεις γιατρών στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, με μετακινήσεις προσωπικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr στην Κρήτη υπάρχει ομάδα γιατρών που κάνει «αντάρτικο» απέναντι στο υπουργείο Υγείας, αρνούμενη να υποχωρήσει στις εντολές για μετακινήσεις προσωπικού κι αυτό είναι μια κατάσταση που έχει φέρει σε αδιέξοδο τις διοικήσεις των νοσοκομείων και της 7ης ΥΠΕ.

Αυτός ήταν και ο λόγος που υπέβαλλε την παραίτησή του ο εκτελών χρέη διοικητή στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, κ. Χάρης Λυδάκης, ο οποίος ήταν και προϊστάμενος διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής και της Ιατρικής Υπηρεσίας του.

Αιτία γι’ αυτό ήταν αίτημα που δέχθηκε για να ορίσει έναν ειδικευμένο παθολόγο για να καλύψει εφημερία στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Όπως αναφέρει στην παραίτησή του ο κ. Λυδάκης, έχει εκφράσει (και εγγράφως) την άποψη ότι οι συνεχιζόμενες μετακινήσεις παθολόγων από το Βενιζέλειο σε άλλα νοσοκομεία, δημιουργούν «επιπλέον αποσταθεροποιητικές εστίες» στην ήδη επιβαρυμένη «συγκυριακή κρισιμότητα» στην οποία αυτό βρίσκεται.

Το υπουργείο Υγείας

«Κανείς και τίποτα δεν θα σταματήσει με τις πράξεις ή τις παραλείψεις του την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου»ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας μετά την παραίτηση του κ. Λυδάκη.

Όπως επισημαίνεται, συνεχίζεται ο προγραμματισμός που έχει κάνει το Υπουργείο. Έτσι:

  • Την 1η Νοεμβρίου θα αρχίσει η πλήρης λειτουργία των χειρουργείων
  • Άμεσα προκηρύσσονται, με διαδικασίες fast track, όλες οι θέσεις γιατρών ειδικοτήτων

«Για το Υπουργείο Υγείας προτεραιότητα έχει η υγεία των πολιτών του Ηρακλείου και της Κρήτης», επισημαίνεται στην ανακοίνωση. «Το Υπουργείο Υγείας δεν θα διστάσει να λάβει μέτρα στο πλαίσιο του Νόμου προκειμένου όλοι να εκτελούν τα νόμιμα καθήκοντά τους».

Την προσωρινή άσκηση καθηκόντων διοίκησης στο Βενιζέλειο ανέλαβε ο διευθυντής του Χειρουργικού Τομέα, Ευθύμιος Καρακώστας.