Ανασχηματισμός: Ο Θάνος Πλεύρης στο τιμόνι του Υπουργείου Υγείας – Αναπληρώτρια Υπουργός, η πνευμονολόγος Μίνα Γκάγκα

  • Γιάννα Σουλάκη
ανασχηματισμός
Ο αμετακίνητος μέχρι σήμερα Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος σήκωσε επί 16 μήνες το βάρος της πανδημίας, δίνει σήμερα τη σκυτάλη της διακυβέρνησης του Υπουργείου Υγείας, στον Θάνο Πλεύρη. Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας αποφασίστηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να τοποθετηθεί η πνευμονολόγος και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) Μίνα Γκάγκα, στη θέση του Βασίλη Κοντοζαμάνη.

O μέχρι σήμερα υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μετακινείται και τίθεται επικεφαλής στο Υπουργείο Τουρισμού. Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης αποχωρεί από το κυβερνητικό σχήμα.

Αλλαγές στη διαχείριση της πανδημίας υπάρχουν και με την τοποθέτηση του μέχρι σήμερα υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, στη θέση του υφυπουργού Άμυνας, ενώ στο υφυπουργείο Προστασίας του Πολίτη τον διαδέχεται ο Παναγιώτης Θεοδωρικάκος.

Θάνος Πλεύρης: Ποια η μέχρι σήμερα εμπλοκή του με το Υπουργείο Υγείας

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κατώφλι του υπουργείου Υγείας δεν περνά για πρώτη φορά ο Θάνος Πλεύρης. Υπήρξε στενός συνεργάτης τόσο του τέως υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, όσο και του Μάκη Βορίδη, όταν βρισκόταν στο τιμόνι του υπουργείου Υγείας.

Η συμμετοχή του, επίσης, στα θέματα της Υγείας ήταν τα τελευταία χρόνια πολύ ενεργή και μέσω της βουλευτικής του ιδιότητας, αλλά και μετά την πολύ σοβαρή περιπέτεια της υγείας του το 2016, ως θύμα ενδονοσοκομειακής λοίμωξης.

Με δική του πρωτοβουλία μάλιστα, ίδρυσε ειδικό φορέα για την αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Μίνα Γκάγκα: Σύμβουλος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στη διαχείριση της πανδημίας

Η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) Μίνα Γκάγκα, η οποία είναι μάχιμη γιατρός – πνευμονολόγος στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και διετέλεσε μεταξύ 2015 – 2019 Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS), είχε καίρια παρέμβαση και συνεργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Η τοποθέτησή της Μίνας Γκάγκα στη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, αποτέλεσε μεν  έκπληξη, αλλά από την άλλη σηματοδοτεί την πρόθεση του πρωθυπουργού να τοποθετήσει στη θέση αυτή επιστήμονα και μάχιμο υγειονομικό που γνωρίζει εκ των έσω το σύστημα Υγείας, την ώρα που η πανδημία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.