Αλλεπάλληλες συσκέψεις των εκπροσώπων της Πρωτοβάθμιας με Υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ

  • Γιάννα Σουλάκη
διαγνωστικά
Σύσκεψη πραγματοποίησαν την Τετάρτη 08/06/2022 οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί με εκπροσώπους του ΕΟΠΥΥ, με σκοπό την εξεύρεση κοινής γραμμής για τα προτεινόμενα από την πλευρά του Οργανισμού, ποιοτικά κριτήρια που θεσπίζονται και τα οποία θα έχουν ως αποτέλεσμα την περικοπής της αποζημίωσης των διαγνωστικών εξετάσεων που πραγματοποιούνται σε μηχανήματα αξονικών και μαγνητικών τομογράφων, τα οποία δεν πληρούν τα κριτήρια.

H συνάντηση μάλιστα, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Ιδιωτικών Κλινικών (ΣΕΚ), του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και του Συντονιστικού Οργάνου (ΠΟΣΚΕ, ΠΟΣΙΠΥ, ΠΑΣΙΔΙΚ, ΠΑΝΙΔΙ, ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ),  επιφύλασσε και μια δυσάρεστη έκπληξη γι’ αυτούς.

«Υπήρξε ατόπημα από την πλευρά της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, αφού πέραν της πρόσκληση των θεσμικών φορέων που εκπροσωπούν το σύνολο των γιατρών, εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών, κλήθηκαν επιλεκτικά κάποιοι εκπρόσωποι αλυσίδων πολυϊατρείων, οι οποίοι μάλιστα δεν κράτησαν ούτε τα προσχήματα, εκφραζόμενοι με απαράδεκτο και υποτιμητικό τρόπο και ύφος έναντι των λοιπών παρόχων υγείας που κατά την άποψη τους δεν διαθέτουν ιατρικά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας», αναφέρουν οι εκπρόσωποι των φορέων της Πρωτοβάθμιας.

Το κλίμα δυναμιτίστηκε, ενώ τα επιχειρήματα της Διοίκηση του ΕΟΠΥ και των εκπροσώπων των αλυσίδων πολυϊατρείων, απορρίφθηκαν από το σύνολο του Συντονιστικού Οργάνου, όπως λένε οι γιατροί, «ως ιδιαιτέρως προσβλητικά για την υπόσταση του επιστήμονα και του Ιατρικού επαγγέλματος. Το νυστέρι κάνει τον χειρουργό ή ο χειρουργός το νυστέρι;», τονίζουν.

«Πραγματικά, είναι απορίας άξιον γιατί υπήρξαν εκ μέρους της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ επιλεκτικές προσκλήσεις και δεν προσκλήθηκαν όλες οι αλυσίδες και το σύνολο των παρόχων που λειτουργούν στις μονάδες τους τα αντίστοιχα τμήματα», διερωτώνται οι εκπρόσωποι των παρόχων της Πρωτοβάθμιας.

Στη συνέχεια, ωστόσο, συμφωνήθηκε να συνταχθεί υπόμνημα -που θα σταλεί από το Συντονιστικό Όργανο- και με το οποίο θα αναδειχθούν τα προβληματικά σημεία της πρότασης του ΕΟΠΥΥ. Αυτό θα συνταχθεί με τη συμβολή της Επιστημονικής Ακτινολογικής Εταιρείας, της Εταιρείας Ακτινοφυσικών και της ΕΕΑΕ, ως καθ’ ύλην αρμόδιοι φορείς.

Στη συνάντηση, επίσης, εκφράστηκε η έντονη δυσαρέσκεια των εκπροσώπων του Συντονιστικού Οργάνου καθώς η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, παραδέχθηκε πως μετά την αποστολή του υπομνήματος δεν θα γίνει περαιτέρω διαβούλευση επί των θεμάτων που θίγει το υπόμνημα, ενώ, όπως λένε, «υπήρξε σχετική διαβεβαίωση από τον Υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη, περί μη αιφνιδιασμού των γιατρών στο θέμα των ποιοτικών κριτηρίων. Τονίστηκε στην Διοικήτρια ότι τέτοιες διαδικασίες διαβούλευσης ορίζονται και από το δημοκρατικό πολίτευμα της Χώρας», επισημαίνουν.

Πλεύρης: Έως τις 20 Ιουνίου θα αυξηθεί η χρηματοδότηση – Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης

Το ίδιο απόγευμα ακολούθησε σύσκεψη με τον Υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη, παρουσία της Διοικήτριας του ΕΟΠΥΥ Θεανώς Καρποδίνη και άλλων εκπροσώπων του ΕΟΠΥΥ.

Ο Υπουργός Υγείας ενημέρωσε το Συντονιστικό όργανο ότι μέχρι τις 20 Ιουνίου θα υπάρχουν απτά αποτελέσματα από την πλευρά της Πολιτείας σε σχέση με τη χρηματοδότηση την οποία αναμένουμε για διαγνωστικές εξετάσεις για τον προϋπολογισμό το 2022, της εφαρμογής διαρθρωτικών μέτρων ακόμα και εντός του 2022, αλλά σίγουρα εντός του 2023, την εφαρμογή της ρήτρας συνυπευθυνότητας του κράτους για το 2023 και τον καθορισμό ανώτατου ποσοστού claw back για το ίδιο έτος.

Ο Υπουργός Υγείας ενημέρωσε ότι θα ληφθούν μέτρα για τον εξορθολογισμό των εξετάσεων με στόχο τον μηδενισμό του claw back εντός της επόμενης τριετίας.

Επίσης, επισήμανε ότι πραγματοποιούνται ενέργειες από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ώστε να ενεργοποιηθεί το one-time password και να υπάρχει επιβεβαίωση της φυσικής παρουσίας των ασθενών που εκτελούν τις εξετάσεις των άυλων παραπεμπτικών.

Η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ ενημέρωσε ότι :

Α) Αναμένεται περί τα τέλη Ιουνίου η ολοκλήρωση της μελέτης για την επιπρόσθετη χρηματοδότηση του κωδικού μας για το 2022 εξαιτίας της μετακίνησης υπηρεσιών Π.Φ.Υ. από τις δημόσιες προς τις ιδιωτικές δομές.

Β) Αναμένεται από το ΚΕΣΥ η εισήγηση του πρωτοκόλλου παρακολούθησης των post-COVID περιστατικών, ώστε να αποζημιώνονται διακριτά αυτές οι δαπάνες.

Η Διοικήτρια επισήμανε ότι οι εξετάσεις που πραγματοποιούνται σε post-COVID περιστατικά θα πρέπει κατά την συνταγογράφηση τους, να εισάγεται από τον κλινικό ιατρό ο σωστός κωδικός ICD-10, ώστε να μπορούν να διαχωριστούν αυτές οι δαπάνες και να μπορούν να αποζημιωθούν διακριτά, όταν βγει σχετικό κονδύλι για την αποζημίωσή τους με αναδρομική ισχύ.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των φορέων της Πρωτοβάθμιας, το επόμενο δεκαήμερο θα ακολουθήσουν νέες συναντήσεις με φορείς του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ για να συζητηθούν τα διαρθρωτικά μέτρα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην περιστολή της δαπάνης των διαγνωστικών εξετάσεων και άλλων ζητημάτων που είναι στο τραπέζι των αιτημάτων από το Συντονιστικό Όργανο φορέων Π.Φ.Υ., έτσι ώστε εφόσον συμφωνηθούν, να υπάρξουν τελικές αποφάσεις και δρομολόγηση νομοθετικών ρυθμίσεων που θα είναι έτοιμες προς ψήφιση τέλος Ιουνίου όπως συμφωνήθηκε με τον Υπουργό Υγείας.