Αλκοολισμός: Αν κάνετε αυτό το επάγγελμα, τότε μάλλον έχετε πρόβλημα!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αλκοολισμός
Αποκαλυπτικά και αρκετά απρόοπτα ήταν τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας στις ΗΠΑ, επάνω σε δείγμα σχεδόν 13.000 επαγγελματιών από έναν συγκεκριμένο χώρο.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα ο αλκοολισμός είναι ένα υπαρκτό και ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα μεταξύ των νεαρών… δικηγόρων και δικαστών!

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, σε σχέση με προηγούμενες έρευνες, ο αλκοολισμός και οι ψυχικές διαταραχές έχουν αυξηθεί σημαντικά στον χώρο, αλλά και ότι οι νεαρότεροι δικηγόροι και δικαστές είναι εκείνοι που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάχρησης ουσιών (αλκοόλ, ναρκωτικά κλπ) και προβλημάτων ψυχικής υγείας. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι αυτά τα προβλήματα υγείας αφορούσαν κυρίως τους πιο μεγάλους ηλικιακά δικηγόρους και δικαστές.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 20,6% των δικηγόρων και των δικαστών που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφερε “προβληματική κατανάλωση αλκοόλ”, όπως ανέφερε σε σχετική δημοσίευση ο Patrick R. Krill, διευθυντής του προγράμματος επαγγελματιών νομικών στο Ίδρυμα Hazelden Betty Ford και συν-συγγραφέας της μελέτης. Όμως, η έρευνα έδειξε, επίσης, ότι το 36,4% των ερωτηθέντων μπορεί να χαρακτηριστεί ως “προβληματικοί πότες”, δηλαδή αλκοολικοί, ή στα πρόθυρα αλκοολισμού.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν επίσης ότι το 28% των δικηγόρων έχει συμπτώματα κατάθλιψης, το 19% έχει πολύ αυξημένο άγχος και το 23% έχει έντονο στρες. Όλα αυτά τα ποσοστά είναι αρκετά υψηλότερα σε σχέση με προηγούμενες αντίστοιχες μελέτες.

Η μελέτη δείχνει ότι οι διαταραχές κατανάλωσης αλκοόλ και τα προβλήματα ψυχικής υγείας που εμφανίζονται στο νομικό επάγγελμα είναι σε υψηλότερα ποσοστά από ό,τι σε άλλα επαγγέλματα και το γενικό πληθυσμό. Αλλά δεν προκύπτει μία σαφής απάντηση στο ερώτημα γιατί οι επαγγελματίες νομικοί φαίνεται να είναι πιο επιρρεπείς σε αυτά τα προβλήματα από ό,τι οι επαγγελματίες σε άλλους χώρους.

Η ηλεκτρονική έκδοση της μελέτης δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή τοποθεσία της επιστημονικής επιθεώρησης Journal of Addiction Medicine, που είναι το επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Ένωσης Ιατρικής για τον Εθισμό. Σε έντυπη έκδοση, η έρευνα θα κυκλοφορήσει αργότερα μέσα στο Φεβρουάριο.

http://www.abajournal.com