Αλαλούμ στο φάρμακο: Προσφυγές για το ανεφάρμοστο clawback και off patent χωρίς μείωση τιμής

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Αν υπήρχε κάποιος, πραγματικός γνώστης της κατάστασης, να αναλάβει να λύσει τον "γρίφο" της φαρμακευτικής δαπάνης με τρόπο που να ωφελεί την χώρα και να βρίσκει σύμφωνους τους δανειστές μας, θα ήταν καλά! Αλλά αφού δεν υπάρχει, επικρατεί χάος, ασυνεννοησία και η χώρα ζημιώνεται σε όλα τα επίπεδα!

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Στο ΣτΕ θα προσφύγει σύντομα μία εκ των μεγαλύτερων ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, η DEMO, για να ζητήσει την ακύρωση του νεοψηφισθέντος μέτρου του νοσοκομειακού clawback που εν πολλοίς είναι άλλωστε ανεφάρμοστο.

Από το υπουργείο δηλώνουν μάλλον «αναρμόδιοι» να πατήσουν πόδι στον κ. Καρόνε και τις παράλογες απαιτήσεις του, ενώ από το Μαξίμου έχουν μία και μοναδική έννοια και αυτή αφορά την εκταμίευση της δόσης του 1 δις ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα. Έτσι, συνομιλητής και γενικά κάποιος να επιχειρηματολογήσει για το θέμα δεν υπάρχει, και οι φαρμακοβιομηχανίες που πλήττονται πρέπει να αναζητήσουν μόνες το δίκιο τους.

Τιμολόγηση off patent

Την ίδια ώρα, χάος δημιουργείται με την τιμολόγηση των off patent από τα οποία θα χάσουμε πολλά χρήματα ως χώρα… Το θέμα είναι απλό. Παλαιότερα, κάθε φάρμακο που έχανε την πατέντα του, έχανε αμέσως και την υψηλή τιμή του καθώς έπεφτε στο 50% της αρχικής. Τώρα, αν ένα φάρμακο χάσει την πατέντα του αλλά συνεχίσει να είναι «μοναδικό», δηλαδή για όσο δεν υπάρξει αντίγραφό του (γενόσημο), τότε συνεχίζει να πουλιέται το ίδιο ακριβά. Στην ίδια ακριβή τιμή που είχε ως πρωτότυπο… Βγάλε άκρη!