Αλαλούμ με τις ιατρικές επισκέψεις από το νέο έτος

  • Iatropedia
Θα εξετάζονται δωρεάν ή θα πληρώνουν από την τσέπη τους όλοι οι ασφαλισμένοι από τις αρχές του χρόνου; Ιδού το ερώτημα καθώς αλαλούμ εξακολουθεί να επικρατεί ακόμη για το θέμα της επίσημης έναρξης λειτουργίας του νέου φορέα παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ.

Η κυβέρνηση προτίθεται να πληρώνει μόλις 10 ευρώ μικτά για κάθε επίσκεψη στους γιατρούς, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε λουκέτο πολλούς ελευθεροεπαγγελματίες του κλάδου. Από την άλλη ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας δε σκοπεύει να αποδεχθεί τις αμοιβές αυτές γι αυτό καλεί τα μέλη του να μην υπογράψουν συμβάσεις. Και στη μέση φυσικά οι περίπου 9 εκατ. ασφαλισμένοι που ανήκουν πια στον ΕΟΠΥΥ.

Μάλιστα όλοι οι Ιατρικοί σύλλογοι της χώρας με κυρίαρχο αυτόν της Αθήνας (ΙΣΑ) με ψήφισμα τους καλούν όλους τους γιατρούς:

«να αρνηθούν να υποβάλλουν δήλωση, ότι για τη μεταβατική περίοδο ώσπου να σταθεί στα πόδια του ο παραπαίων Ε.Ο.Π.Υ.Υ., θα συνεχίσουν να δέχονται ασθενείς με αμοιβή μικτή 10 ευρώ ανά επίσκεψη».

Οι γιατροί επαναλαμβάνουν την απαίτησή τους για σύναψη και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση.

Μάλιστα σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΣΑ Γ.Πατούλη: «επαναλάβαμε ότι για τον ιατρικό κόσμο αποτελεί «κόκκινη γραμμή», ο αποκλεισμός της δυνατότητας συνταγογράφησης και παραπεμπτικογραφίας από τους μη συμβεβλημένους ιατρούς. Ξεκαθαρίσαμε ότι τασσόμαστε υπέρ του ενιαίου Φορέα Υγείας μέχρις όμως να δοθεί η δυνατότητα διαλεύκανσης των Νομοθετικών ρυθμίσεων εφαρμογής του ΕΟΠΥΥ (Π.Δ., Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων), ζητήσαμε να ανασταλεί η εφαρμογή του και να συνεχιστεί η λειτουργία των Κλάδων Υγείας των Ασφαλιστικών Ταμείων».

Οι γιατροί βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα καθώς αναμένουν να υλοποιηθεί η δέσμευση των Υπουργών Υγείας και εργασίας, για έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα νομοθετεί το δικαίωμα Συνταγογράφησης και παραπεμπτικογραφίας στους μη συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιατρούς.