Αγωνία για τους 15 νοσηλευτές στην Θεσσαλονίκη που βγήκαν θετικοί στο μαντού

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η εξέταση μαντού, στην οποία υποβαλλόμασταν στο Δημοτικό σχολείο για να βρεθεί αν έχουμε έρθει σε επαφή με την φυματίωση, δεν θεωρείται μία αλάνθαστη εξέταση και ως εκ τούτου η θετική "απάντήσή" της πρέπει πάντα να συνοδεύεται από πιο εξειδικευμένες εξετάσεις. Σε αυτές υποβλήθηκαν 15 νοσηλευτές από μεγάλο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Εάν όντως 15 νοσηλευτές όχι μόνο του ίδιου νοσοκομείου αλλά και της ίδιας κλινικής έχουν προσβληθεί από φυματίωση, τότε υπάρχει πρόβλημα… Και οι υπεύθυνοι της Δημόσιας Υγείας θα πρέπει να το φροντίσουν να επιλυθεί στο αρχικό αυτό στάδιο.

Αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο αν δεν βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκαν οι νοσηλευτές. Το μαντού δεν θεωρείτε αξιόπιστο αλλά απλά ενδεικτικό.

Η φυματίωση είναι νόσημα που προκαλείται από ένα μικρόβιο που λέγεται μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης και σπανιότερα από άλλους τύπους μυκοβακτηριδίων. Το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε όργανο του σώματος, αλλά συνήθως προσβάλλει τους πνεύμονες.

Μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο, με την εισπνοή σταγονιδίων που περιέχουν μυκοβακτηρίδια. Τα άτομα με πνευμονική φυματίωση αποβάλλουν πολύ μικρά τέτοια σταγονίδια με τον βήχα, το φτάρνισμα και τη δυνατή ομιλία. Τα άτομα αυτά μεταδίδουν συνήθως τη νόσο στους ανθρώπους που είναι σε επαφή μαζί τους αρκετές ώρες κάθε μέρα. Αυτοί μπορεί να είναι η οικογένειά τους, οι φίλοι τους ή οι συνάδελφοι. Μόλυνση με το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης δεν σημαίνει και νόσηση από αυτό.

Θετική δερμοαντίδραση Mantoux σημαίνει ότι έχω μολυνθεί με το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης σε κάποια φάση της ζωής μου, δεν σημαίνει όμως ότι νοσώ. Μία θετική Mantoux, μπορεί να οφείλεται και στο εμβόλιο BCG, όμως εάν η αντίδραση είναι μεγάλη, έχετε εμβολιαστεί πριν από πολλά χρόνια ή έχετε
έρθει σε επαφή με άτομο που έχει μεταδοτική φυματίωση (πνευμονική), μπορεί να οφείλεται και σε μόλυνση από το μυκοβακτηρίδιο. Αυτό θα το κρίνουν οι επαγγελματίες υγείας που θα αξιολογήσουν τη Mantoux.
Εμβόλιο για τη φυματίωση υπάρχει, και λέγεται BCG. Γίνεται σε βρέφη και μικρά παιδιά σε χώρες
που η φυματίωση είναι σχετικά συχνή, διότι προλαμβάνει τη γενικευμένη νόσο. Στην Ελλάδα το BCG περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και γίνεται στην ηλικία των 6 ετών. Προστατεύει από τη φυματίωση περίπου το 50% όσων εμβολιάζονται, αλλά προστατεύει σε πολύ υψηλό ποσοστό από τις βαριές μορφές της νόσου.