Αγλαϊα Κυριακού: Πέθανε 8χρονο παιδί από διφθερίτιδα – Δεν είχε εμβολιαστεί

  • Γιάννα Σουλάκη
διφθερίτιδα
Το παιδί σύμφωνα με πληροφορίες δεν είχε κάνει τα απαραίτητα εμβόλια. Το θέμα έγινε γνωστό μετά από ανάρτηση γιατρού ιδιωτικού νοσοκομείου. Το παιδί πέθανε την Τετάρτη στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.

Μια ασθένεια ξεχασμένη, η διφθερίτιδα, πήρε την ζωή ενός μικρού παιδιού που μάλιστα έπασχε και από σύνδρομο Down, ενώ με αγωνία οι γιατροί αναμένουν τα αποτελέσματα της νεκροψίας για να επιβεβαιώσουν την παρουσία της νόσου.

Η ασθένεια είχε εξαλειφθεί λόγω του εμβολιασμού σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες. Όμως, όπως φαίνεται το 8χρονο αγοράκι, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες είναι ορφανό από γονείς και είχε υιοθετηθεί από οικογένεια στα 5 του χρόνια, δεν είχε κάνει τα απαραίτητα εμβόλια στο Ιδρυμα που το φιλοξενούσε, μέχρι την ηλικία των 3 ετών, όπως προβλέπεται.

Το παιδί έκανε εισαγωγή στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαϊα Κυριακού στις 22 Νοεμβρίου με συμπτώματα λαρυγγίτιδας. Η υγεία του είχε ραγδαία επιδείνωση, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η εισαγωγή του στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Αμέσως οι γιατροί του πήραν δείγμα για καλλιέργεια και παράλληλα του χορήγησαν αντιβίωση. Τα αποτελέσματα της καλλιέργειας, που πιστοποιούσαν την παρουσία της νόσου βγήκαν στις 27 Νοεμβρίου, ενώ το αγοράκι είχε πεθάνει την προηγούμενη μέρα.

Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαϊα Κυριακού, είναι αναστατωμένο, καθώς δεν είχαν βάλει το παιδί σε απομόνωση, όπως προβλέπεται.

Δείτε επίσης – Διφθερίτιδα: Η ξεχασμένη νόσος που επιμένει να απειλεί – Αναστάτωση στο προσωπικό του Παίδων Αγλαϊα Κυριακού

Το θέμα έγινε γνωστό μετά από ανάρτηση παιδιάτρου, ο οποίος εργάζεται σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Έγραψε ότι ένα παιδί ηλικίας 8 ετών, το πρώτο κρούσμα και θάνατος από διφθερίτιδα στην Ελλάδα μετά από 28 χρόνια σε παιδί παντελώς ανεμβολίαστο.

Έγραψε μεταξύ άλλων: «Διφθερίτιδα στην Ελλάδα εν έτει 2020!!! Ποιος να το φανταζόταν; Ιδού πού οδηγούν την κοινωνία οι ανεύθυνοι αρνητές των εμβολιασμών. Κρίμα για το παιδάκι, κρίμα για όλα τα παιδάκια που έχουν τόσο ανεύθυνους γονείς! Κρίμα και αμαρτία! Αναμένω επιτέλους να λάβουν θέση και δράση η Πολιτεία και ο Ιατρικός Κόσμος».

Αναμένεται επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Τι είναι η διφθερίτιδα

Η  διφθερίτιδα είναι μια λοιμώδης νόσος που οφείλεται στο κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας. Η σοβαρή αυτή ασθένεια που άλλοτε μπορούσε να προκαλέσει και θανάτους, σήμερα έχει εξαφανιστεί από τις αναπτυγμένες χώρες, λόγω του αποτελεσματικού και σωστού εμβολιασμού, ο οποίος συνεχίζεται μέχρι ότου εξαφανισθεί από ολόκληρο τον κόσμο. Απαραίτητο είναι να μην παραμελούνται οι επαναληπτικές δόσεις του εμβολίου.

Που οφείλεται η νόσος – Αίτια – Παράγοντες που την πυροδοτούν

Η διφθερίτιδα οφείλεται στο κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας. Μεταδίδεται με τα εκκρίματα του ρινοφάρυγγα ασθενών και υγιών μικροβιοφορέων. Η νόσος έχει χρόνο επώασης 2-6 ημέρες και προσβάλλει συνήθως παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης του ενός έτους. Τα μικρότερα και κυρίως τα κάτω των 6 μηνών προστατεύονται από τα μητρικά αντισώματα.

Επιδημιολογικά

Μεταδίδεται με τα εκκρίματα του ρινοφάρυγγα ασθενών και υγιών μικροβιοφορέων.