Αυτή είναι η αιτία θανάτου του Κάρλ Λάγκερφελντ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όπως ανέφεραν στενοί συνεργάτες του, ήταν περήφανος για την σωστή διατροφή και το αδύνατο κορμί του και ως εκ τούτου, η είδηση για τον καρκίνο του παγκρέατος ήταν για αυτόν ένα μεγάλο σοκ!

Κατέληξε στο Neuilly-sur-Seine hospital που βρίσκεται έξω από το Παρίσι.

Δείτε τι είναι ο καρκίνος του παγκρέατος

Το πάγκρεας είναι ένα όργανο που βρίσκεται πίσω από το στομάχι. Το σχήμα του μοιάζει με ψάρι με μια μεγάλη κεφαλή, ένα κωνικό σώμα και μία στενή, μυτερή ουρά. Η κεφαλή του είναι στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς, πίσω από το σημείο όπου το στομάχι συναντά το δωδεκαδάκτυλο (το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου). Το σώμα του παγκρέατος βρίσκεται πίσω από το στομάχι και η ουρά στην αριστερή πλευρά της κοιλιάς δίπλα στο σπλήνα.

Το πάγκρεας περιέχει 2 διαφορετικά είδη αδένων, τους ενδοκρινείς και τους εξωκρινείς. Οι εξωκρινείς αδένες παράγουν τον παγκρεατικό «χυμό», ο οποίος απελευθερώνεται στο έντερο και περιέχει ένζυμα απαραίτητα για την πέψη των λιπών, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων. Τα ένζυμα απελευθερώνονται σε μικροσκοπικούς σωλήνες που ονομάζονται πόροι, οι οποίοι στη συνέχεια συνενώνονται και καταλήγουν στον παγκρεατικό πόρο.
Ο παγκρεατικός πόρος ενώνεται με τον κοινό χοληδόχο πόρο (ο σωλήνας που μεταφέρει τη χολή από το ήπαρ) και αδειάζει το παγκρεατικό υγρό μέσα στο δωδεκαδάκτυλο (το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου) στη λήκυθο του Vater. Περισσότερο από το 95% των κυττάρων του παγκρέατος είναι εξωκρινείς αδένες.

Ένα μικρό ποσοστό των κυττάρων του παγκρέατος ανήκουν στην ενδοκρινή μοίρα. Τα κύτταρα είναι τοποθετημένα σε μικρές ομάδες που ονομάζονται νησίδες (ή νησίδια του Langerhans) και απελευθερώνουν σημαντικές ορμόνες, όπως η ινσουλίνη και η γλυκαγόνη. Η ινσουλίνη μειώνει την ποσότητα του σακχάρου στο αίμα, ενώ η γλυκαγόνη την αυξάνει.

Τύποι καρκίνου του παγκρέατος

Από τα κύτταρα της εξωκρινoύς και ενδοκρινούς μοίρας του παγκρέατος δημιουργούνται διαφορετικοί τύποι νεοπλασμάτων.

Νεοπλάσματα εξωκρινούς μοίρας

Οι όγκοι της εξωκρινούς μοίρας είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι καρκίνου του παγκρέατος και συνήθως εντοπίζονται στην κεφαλή (60%), στο σώμα και την ουρά (12%) ή και σε ολόκληρο το πάγκρεας (10%), αλλά και στο φύμα του Vater (5,5%). Τα αδενοκαρκινώματα αντιπροσωπεύουν το 95% των κακοήθων νεοπλασμάτων και ο δεύτερος πιο κοινός τύπος είναι το βλεννώδες, το οποίο έχει ελαφρώς καλύτερη πρόγνωση.
Άλλοι καρκίνοι της εξωκρινούς μοίρας περιλαμβάνουν τα αδενοπλακώδη καρκινώματα, τα καρκινώματα δίκην σφραγιστήρα δακτυλίου, τα κολλοειδή καρκινώματα, τα αδιαφοροποίητα καρκινώματα και τα αδιαφοροποίητα καρκινώματα κυττάρων δίκην γιαγαντοκυτταρικών οστεοκλαστών.

Ο καρκίνος του φύματος του Vater ξεκινά από το σημείο, όπου ο χοληδόχος και ο παγκρεατικός πόρος ενώνονται και παροχετεύουν στο δωδεκαδάκτυλο (λήκυθο του Vater). Συνήθως ανευρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, καθώς τα συμπτώματα από την απόφραξη του χοληδόχου πόρου (ίκτερος, σκούρα ούρα) εμφανίζονται νωρίς.
Νεοπλάσματα ενδοκρινούς μοίρας

Οι όγκοι της ενδοκρινούς μοίρας του παγκρέατος (νευροενδοκρινείς) είναι σπάνιοι. Περίπου το 50% παράγουν ορμόνες και ονομάζονται λειτουργικοί, ενώ οι υπόλοιποι είναι μη λειτουργικοί. Επιπλέον, οι νευροενδοκρινείς όγκοι μπορεί να είναι καλοήθεις ή κακοήθεις. Οι κακοήθεις όγκοι αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 4% του συνόλου των καρκίνων του παγκρέατος και συνήθως έχουν καλύτερη πρόγνωση από τα νεοπλάσματα της εξωκρινούς μοίρας.

Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου στο Πάγκρεας: Μην αγνοείτε αυτά τα «αθώα» συμπτώματα

Καρκίνος στο πάγκρεας: Ένας στους τρεις αγνοεί αυτά τα «αθώα» σημάδια

Οι κυριότεροι είναι:

· Ινσουλίνωμα, το οποίο προέρχεται από κύτταρα που παράγουν την ινσουλίνη. Εμφανίζεται κυρίως στην 5η με 6η δεκαετία της ζωής και η σχέση γυναικών-ανδρών είναι 2:1. Σε μικρό ποσοστό (<10%) εμφανίζονται ως μια από τις εκδηλώσεις του συνδρόμου πολλαπλής ενδοκρινικής νεοπλασίας ΜΕΝ I.
· Γλυκαγόνωμα, το οποίο προέρχεται από κύτταρα που παράγουν γλυκαγόνη. Παρουσιάζεται κατά τη μέση ή μεγάλη ηλικία με ελαφρά προτίμηση στις γυναίκες. Οι περισσότεροι όγκοι είναι σποραδικοί και μόνο το 5-17% συνδέονται με το σύνδρομο ΜΕΝ I.
· Γαστρίνωμα, το οποίο προέρχεται από κύτταρα που παράγουν γαστρίνη.  Η σχέση ανδρών-γυναικών είναι 3:1 και η μέση ηλικία διάγνωσης είναι μεταξύ 50 και 60 ετών. Μπορεί να είναι σποραδικό ή να εμφανίζεται στα πλαίσια του συνδρόμου ΜΕΝ I (25%).
·Σωματοστατίνωμα, το οποίο προέρχεται από κύτταρα που παράγουν     σωματοστατίνη. Είναι σπάνιος όγκος, εμφανίζεται στην ηλικία των 40-60 ετών με περίπου ίση κατανομή μεταξύ των δύο φύλων και μπορεί να αποτελεί μέρος του συνδρόμου ΜΕΝ Ι.
· Βίπωμα, το οποίο προέρχεται από κύτταρα που παράγουν αγγειοδραστικό εντερικό πεπτίδιο (VIP). Η μέση ηλικία διάγνωσης είναι τα 40-50 έτη. Συνδέεται με το σύνδρομο ΜΕΝ Ι περίπου στο 5%.

Επιδημιολογικά στοιχεία

Τα ποσοστά εμφάνισης του καρκίνου του παγκρέατος έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Αποτελεί την τέταρτη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στους άντρες, μετά από τον καρκίνο του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του προστάτη και η πέμπτη στις γυναίκες, μετά από τον καρκίνο του μαστού, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και ωοθηκών-μήτρας. Είναι συχνότερος στους άντρες και σε άτομα ηλικίας 60-80 ετών.

Πηγή για την αιτία θανάτου στο Karl Lagerfeld cause of death: How did the Chanel creative director die? Fashion icon ‘dies following pancreatic cancer’ battle at 85