Κάλεσμα σε μαζικές κινητοποιήσεις από τους βιοπαθολόγους που αντιδρούν στην ανακοστολόγηση των εξετάσεων

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Να συμπληρώσουν φόρμα ενδιαφέροντος ή μη για κινητοποιήσεις ζητά η ένωση βιοπαθολόγων από τα μέλη της ώστε να αντιδράσει μαζικά και στοχευμένα στην ανακοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων που πλήττει πια ανεπανόρθωτα τα μικρά διαγνωστικά κέντρα.

Διαβάστε εδώ την σχετική ανακοίνωση:

Μετά από τη συνειδητή, στοχευμένη και εγκληματική υποκοστολόγηση των ιατρικών εξετάσεων, που εκτελούν οι ιατροί βιοπαθολόγοι στα ιατρεία τους, η ΠΕΕΒΙ σε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να μην ανεχθεί άλλα κροκοδείλια δάκρυα, να μην πιστεύει άλλα μεγάλα λόγια και να απαιτήσει πράξεις, οι οποίες θα αντισταθμίσουν τη μεγάλη αποφασισμένη καταστροφή των μικρών και μεσαίων ιατρείων.

Επειδή κουραστήκαμε να μετράμε υποσχέσεις, κουρέματα και χρέη ζητάμε από τους χθεσινούς εθνοσωτήρες, αλλά και από τους σημερινούς με αριστερές συνειδήσεις να διασώσουν τουλάχιστον την ειδικότητα της ιατρικής βιοπαθολογίας και να προστατέψουν την ποιότητα των παρεχόμενων εξετάσεων, ώστε ο έλληνας πολίτης – εργαζόμενος – ασφαλισμένος να απολαμβάνει τουλάχιστον μια ΠΦΥ αξιοπρεπή.

Ήρθε η ώρα οι συνάδελφοί μας υπουργοί να αποδείξουν ότι ναι μεν υπόκυψαν στον στυγνό εκβιασμό των Θεσμών, για να σώσουν τον τόπο, αλλά μπορούν αντισταθμιστικά να προστατέψουν τον ιατρό που από το πρωί μέχρι το βράδυ, από τα Σφακιά έως το Διδυμότειχο, ασχολούνται με την υγεία του έλληνα ασφαλισμένου, αψηφώντας την οικονομική καταστροφή που έχουν υποστεί.

Από τη σύσταση του ΕΟΠΥΥ ο κλάδος μας έχει υποστεί κούρεμα της δεδουλευμένης εργασίας του, που ξεκίνησε από 25% το 2012 και έχει φτάσει στο 80% το 2015. Η εκάστοτε πολιτική ηγεσία εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία μαζικής αντίδρασής μας εξ αιτίας της εσωστρέφειας που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε, εκμεταλλεύτηκε τη μόνιμη συμπαράσταση που είχε από τα σούπερ μάρκετ υγείας και βέβαια εκμεταλλεύτηκε την ανομία και ασυδοσία, που η ίδια επιτρέπει χρόνια τώρα στο χώρο μας.

Δυστυχώς οι προσπάθειες μας έπεσαν στο κενό!!

Δεν ακουστήκαμε, ούτε από τη μόνιμη και διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.

Δεν έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις μας για σύσταση επιτροπής με πρόεδρο δικαστικό λειτουργό για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο χώρο μας.

Δεν εφαρμόστηκαν οι συνταγογραφικοί περιορισμοί του ΠΔ 2243-18/8/2014.

Και σήμερα καλούμαστε να εκτελέσουμε ιατρικές πράξεις και εξετάσεις με μείωση 40%, λόγω της αδυναμίας του ΕΟΠΥΥ να ελέγξει τα έξοδά του, να εξορθολογήσει τις δαπάνες του και να απομακρύνει τους καταχραστές του συστήματος.

Κύριε Υπουργέ Υγείας, κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ Υγείας, κύριοι συνάδελφοι ιατροί και οι δύο, ήρθε η ώρα να πράξετε το δίκαιο και να εφαρμόσετε αυτό που όλοι ορκιστήκαμε κάποτε, πριν ξεκινήσουμε την ιατρική μας ζωή. Ήρθε η ώρα να αποδείξετε ότι δεν είστε απλοί διαχειριστές, όπως οι προηγούμενοι και ότι θέλετε να υπερασπιστείτε όπως ισχυρίζεστε τον ιατρικό κόσμο και την ιατρική σας ταυτότητα.

Ζητάμε να υπερασπιστείτε το δικαίωμα μιας ιατρικής ειδικότητας να είναι ελεύθερη και ανεξάρτητη από οποιαδήποτε δέσμευση.

Ζητάμε να επιτρέψετε  στον εργαστηριακό ιατρό να διατηρήσει την ιατρική του αξιοπρέπεια.

Ζητάμε να σταματήσετε εδώ την υποτίμηση του Έλληνα ιατρού, που ξεκινάει από τον εργαστηριακό και μην έχετε αμφιβολίες ότι θα πάρει η μπάλα και την υπόλοιπη ιατρική κοινότητα με καταστροφικά αποτελέσματα για την υγεία στον τόπο μας.Θέλουμε άμεσα και αποτελεσματικά να διαβουλευτούμε μαζί σας τα εξής:

1.    Πριν από την  ισχύ της εκβιαστικής υποκοστολόγησης, την πλήρη εφαρμογή από τον ΕΟΠΥΥ ΦΕΚ 2243/Β’/18/8/2014 (Συνταγογραφικοί περιορισμοί – κατευθυντήριες οδηγίες).

2.    Αλλαγή των ορίων του rebate για το 2016 ξεκινώντας από 20000 ευρώ και πάνω μιας και με τις καινούριες  υποκοστολογημένες τιμές κανένα μικρό και μεσαίο εργαστήριο δε θα φτάνει σε αυτά τα επίπεδα.

3.    Άμεση σύσταση της επιτροπής καταπολέμησης της διαφθοράς στο χώρο μας με πρόεδρο δικαστικό λειτουργό και μέλη υψηλόβαθμα στελέχη της ΗΔΙΚΑ, της ΥΠΕΔΙΦΚΑ και αντιπροσώπους των ιατρικών ενώσεων που εμπλέκονται.

4.    Άμεση γνωμοδότηση των νομοθετικών αρχών για την ασυδοσία της διαφήμισης στον ιατρικό χώρο.

5.    Εφαρμογή ενός άλλου ευρωπαϊκού  μοντέλου αξιολόγησης των ιατρικών πράξεων και εξετάσεων που σέβεται και αξιολογεί την ιατρική συμμετοχή και όχι στο  μοντέλο που επιβάλλουν οι θεσμοί  που αντιμετωπίζει αυστηρά και μόνο οικονομοτεχνικά τις ιατρικές πράξεις και εξετάσεις αδιαφορώντας για τη συμμετοχή, την ευθύνη και την αναγκαιότητα του ιατρού.

6.    Άμεσο εκσυγχρονισμό του ΠΔ 84/2001, ώστε να ξεπεραστούν αναχρονιστικές διατάξεις που η τεχνολογία έχει ξεπεράσει προ πολλού. Επίσης, εφαρμογή ίδιων κανόνων λειτουργίας χωρίς παραθυράκια και εξαιρέσεις μεταξύ ιατρείων και πολυιατρείων.

7.    Εφαρμογή της αμοιβής της επίσκεψης και στους εργαστηριακούς ιατρούς, που είναι πάγιο αίτημα μας, για να μην αντιμετωπιζόμαστε ως ιατροί ενός κατώτερου Θεού.

8.    Διαχωρισμός των κωδικών του ΕΟΠΥΥ σε ιατρεία και πολυιατρεία για να γνωρίζετε επιτέλους και αριθμητικά ποιοί , πόσοι και πως λειτουργούν στο σύστημα της κατανάλωσης υπηρεσιών υγείας.

Κύριοι συνάδελφοι ιατροί  βιοπαθολόγοι,

Είναι δεδομένο ότι η λαίλαπα της ισοπεδωτικής καταστροφής των μνημονίων άγγιξε κι εμάς αλλά τώρα μετά την τελευταία υποκοστολόγηση μιλάμε για εξόντωση. Γι αυτό το λόγο, δε χωράει άλλη εσωστρέφεια. Πρέπει όλοι μαζί να αντισταθούμε και όλοι μαζί να πάρουμε αποφάσεις!

Οι προτάσεις μας για κινητοποιήσεις με οποιονδήποτε τρόπο δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν  ούτε μεμονωμένα ούτε σταδιακά. Για να οργανωθεί οποιαδήποτε τέτοιου είδους αντίσταση χρειάζεται συμμετοχή όλων. Σας παρακαλούμε λοιπόν να συμπληρώσετε τη φόρμα εκδήλωσης διάθεσης ( όχι υποχρεωτικής συμμετοχής), για να μπορέσουμε να μετρηθούμε και να αποφασίσουμε μαζί τις κινήσεις μας.

Ο  Πρόεδρος                                                                        Η  Γ. Γραμματέας

Κώστας  Μπεντεβής                                                        Μαρία  Παπακωνσταντίνου

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν