Υπέρταση: Η #1 χειρότερη συνήθεια που εκτοξεύει στα κρυφά την πίεση αίματος

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
υπέρταση
Η αύξηση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να προέλθει από διάφορα πράγματα, όπως οι κακές διατροφικές συνήθειες κατανάλωσης φαγητού ή ποτού, καθώς και συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως η έλλειψη άσκησης και το κάπνισμα.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μειώσετε την υπέρταση, ένας από τους οποίους είναι να αλλάξετε “ό,τι βάζετε στο σώμα σας”. Αυτό ισχύει τόσο για τα τρόφιμα που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας όσο και για αυτά που πρέπει να κόψετε. Όσον αφορά το τι είναι καλό να κόψετε, υπάρχει μια διατροφική συνήθεια που προκαλεί… χάος στην αρτηριακή σας πίεση και θα μπορούσε να κάνει μεγάλη διαφορά στην υγεία σας αν τη σταματήσετε.

Το αλάτι είναι ό,τι χειρότερο για την υπέρταση

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Laura Burak, ιδρύτρια του GetNaked® Nutrition, μια σημαντική διατροφική συνήθεια που εκτοξεύει την υπέρταση είναι η κατανάλωση υπερβολικού νατρίου.

“Μία από τις πιο κοινές διατροφικές συνήθειες σχετικά με την πιθανή αύξηση της αρτηριακής σας πίεσης είναι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο”, λέει η δρ. Burak. «Το επιπλέον νάτριο παραδόξως, δεν προέρχεται τόσο από το αλάτι που βάζετε στο πιάτο σας την ώρα που σερβίρεται, αλλά από το αλάτι που ήδη περιέχουν τα επεξεργασμένα, συσκευασμένα τρόφιμα όπως αλλαντικά, καπνιστά και κονσερβοποιημένα τρόφιμα και σνακ«.

Σύμφωνα με την δρ. Burak, η δυτική διατροφή είναι φορτωμένη με αλμυρά τρόφιμα και μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι σε αυτά.

Συνιστά να επικεντρωθείτε στην κατανάλωση περισσότερων φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Συνιστά επίσης να τρώτε λιγότερα συσκευασμένα προϊόντα, να ξεπλένετε τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα πριν τα φάτε και να επιλέγετε λιγότερο αλμυρά τρόφιμα, όπως ψητό κοτόπουλο αντί για κοτομπουκιές.

Η #2 χειρότερη κατάσταση που εκτοξεύει την υπέρταση

Υπάρχει μια άλλη διατροφική συνήθεια που η δρ. Burak λέει ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αρτηριακή σας πίεση. Συνδέεται με την κατανάλωση πάρα πολλών αλμυρών τροφών: το να είστε χρόνια αφυδατωμένοι.

“Είναι απλό: δεν πίνουμε αρκετό νερό. Και όταν αυτό συνδυάζεται με μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, τότε το σώμα κατακρατάει υγρά, δεν αισθάνεστε καλά και πιθανώς να αυξηθεί αρκετά η αρτηριακή σας πίεση”, λέει η δρ. Burak.

Η #3 χειρότερη κατάσταση για την υπέρταση

Αν και το άγχος δεν είναι μια διατροφική συνήθεια, η δρ. Burak λέει το καθημερινό στρες γενικότερα μπορεί εύκολα να επηρεάσει την αρτηριακή μας πίεση μέσω της διατροφής.

“Τα αυξημένα επίπεδα άγχους συμβαδίζουν με τις διατροφικές μας επιλογές. Μπορεί να πιάσετε τον εαυτό σας να αναζητά αλμυρά σνακ ή ζαχαρούχα επιδόρπια, όταν είστε υπερβολικά στρεσαρισμένοι, πράγματα που με τη σειρά τους επηρεάζουν την αρτηριακή σας πίεση».

Η #4 χειρότερη συνήθεια για την υπέρταση

Η διαρκής καθιστική ζωή είναι επίσης μια κατάσταση που μπορεί να μην σχετίζεται με τη διατροφή, αλλά επηρεάζει το σώμα σας και το τι καταναλώνετε. Η δρ. Burak λέει ότι η έλλειψη κίνησης κάνει τα τρόφιμα στο σώμα σας να παραμένουν στάσιμα.

“Μέσα στην πανδημία COVID-19, γίναμε πιο καθιστικοί από ποτέ”, λέει η δρ. Burak. «Υπάρχουν πολλές έρευνες ότι η απλή αλλά συνεπής άσκηση και η διατήρηση της καλής φόρμας κρατά την καρδιά δυνατή και υγιή και την αρτηριακή πίεση σε ασφαλή επίπεδα. Η κίνηση και η εφίδρωση βοηθούν επίσης στην αποβολή της υπερβολικής πρόσληψης αλατιού, που μπορεί να βοηθήσει την αρτηριακή πίεση».

Πηγή: https://www.eatthis.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπέρταση: Πώς μειώνεται η πίεση αίματος χωρίς φάρμακα

Φάρμακα για την πίεση συνδέονται με ανεύρυσμα: Τι ανακάλυψαν για τα άτομα με υπέρταση

Επτά τρόποι για να μειώσετε το αλάτι (αλλά όχι τη γεύση) στο φαγητό σας

Επικίνδυνος για την καρδιά ο συνδυασμός πολύ αλάτι και λίγο κάλιο: Ποιες τροφές θέλουν προσοχή και ποιες να αυξήσετε