Υπέρταση: Πώς μειώνεται η πίεση αίματος χωρίς φάρμακα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
υπέρταση
Η υπέρταση αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική ανεπάρκεια και πολλά άλλα απειλητικά για τη ζωή προβλήματα υγείας.

Η υπέρταση είναι σχεδόν πάντα θεραπεύσιμη με αλλαγές στον τρόπο ζωής και φάρμακα. Ωστόσο λιγότεροι από τους μισούς υπερτασικούς έχουν την πίεση αίματος υπό έλεγχο.

Υπέρταση: Τρόπος ζωής και υψηλή αρτηριακή πίεση

Οι ειδικοί προτείνουν ότι το 50-90% της υψηλής αρτηριακής πίεσης θα μπορούσε να μειωθεί επιτυχώς με αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Εάν η αρτηριακή πίεση ενός ασθενούς είναι ελαφρώς αυξημένη και δεν υπάρχουν παράγοντες υψηλού κινδύνου (όπως διαβήτης, καπνιστής ή ιστορικό καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού ή πολλαπλών καρδιακών παραγόντων κινδύνου), πολλοί γιατροί συστήνουν αλλαγές σε βάθος τριμήνου στον τρόπο ζωής ως αρχική θεραπεία.

Πολλές από αυτές τις αλλαγές μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματικές όσο οποιοδήποτε φάρμακο για την αρτηριακή πίεση.

Για πολλούς ασθενείς, η δυνατότητα να αποφύγουν την λήψη φαρμάκων για το υπόλοιπο της ζωής τους είναι ένα ισχυρό κίνητρο και εκτιμούν την αίσθηση ελέγχου που έχουν στην υγεία τους.

Υπέρταση: Συμβουλές για να μειώσετε την πίεση αίματος χωρίς φάρμακα

Σωματική δραστηριότητα

Ακόμη και ένα μέτριο επίπεδο σωματικής δραστηριότητας, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στην αρτηριακή σας πίεση. Εάν δεν είστε συνηθισμένοι στην άσκηση, ξεκινήστε αργά. Πέντε ή δέκα λεπτά την ημέρα από την αγαπημένη σας δραστηριότητα μπορεί να είναι η αρχή που χρειάζεστε για να δημιουργήσετε μια συνήθεια άσκησης και να σας επιτρέψει να την αυξήσετε σταδιακά σε 2 ώρες και 30 λεπτά εβδομαδιαίας δραστηριότητας που προτείνουν οι ειδικοί.

Υγιεινή διατροφή

Συνιστάται να κόψετε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα (συσκευασμένα τρόφιμα που είναι συνήθως πλούσια σε πρόσθετη ζάχαρη και/ή επεξεργασμένα δημητριακά). Το να προσέχετε την πρόσληψη αλατιού είναι σημαντικό εάν έχετε υπέρταση. Αλλά έχετε κατά νου ότι το μεγαλύτερο μέρος του αλατιού στη διατροφή μας προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα και έτοιμο φαγητό απ’ έξω.

Απώλεια βάρους

Η απώλεια ακόμη και του 5% του αρχικού σωματικού σας βάρους έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση. Απώλεια 10% του βάρους σας έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει εντυπωσιακά και άλλες καταστάσεις υγείας, όπως η κολπική μαρμαρυγή.

Περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ (λιγότερο από ένα ποτό την ημέρα)

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που έπιναν 7-13 ποτά την εβδομάδα είχαν 53% περισσότερες πιθανότητες να έχουν υπέρταση σταδίου 1. Όσοι έπιναν περισσότερα από 14 ποτά την εβδομάδα είχαν 69% υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης.

Κόψτε το κάπνισμα

Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μειώσει μετρίως την αρτηριακή πίεση και να μειώσει πολύ τον κίνδυνο μελλοντικής καρδιακής νόσου.

Εκτός από αυτές τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, αποφύγετε την τακτική χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη και αντιμετωπίστε τυχόν υπνική άπνοια που ίσως σας ταλαιπωρεί.

Πηγή: https://blogs.webmd.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπέρταση: Ποιες τροφές σας κάνουν καλό και γιατί

Φάρμακα για την πίεση συνδέονται με ανεύρυσμα: Τι ανακάλυψαν για τα άτομα με υπέρταση

Προϋπέρταση: Γιατί είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι που απαγορεύεται να υποβαθμίσετε

Προσοχή αν έχετε διαβήτη, ή θέμα με την πίεση: Τι λένε για την καφεΐνη ειδικοί της Mayo Clinic