Υπέρταση: Αν πίνετε αυτό στο πρωινό, θα μειώσετε την αρτηριακή πίεση

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
υπέρταση
Η διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων της αρτηριακής πίεσης είναι ένας ζωτικός τρόπος για να διατηρήσετε τον εαυτό σας υγιή. Τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης μετρούν το πόση δύναμη ασκεί το αίμα σας στα τοιχώματα των αρτηριών καθώς διέρχεται από αυτές, οπότε η υπερβολική πίεση μπορεί να γίνει πρόβλημα.

Όταν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία είναι επίσης γνωστή ως υπέρταση, αυξάνετε τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την πίεσή σας και να κάνετε ό,τι μπορείτε για να την διατηρήσετε σε φυσιολογικά επίπεδα.

Ένας από τους τρόπους που μπορείτε να το κάνετε αυτό είναι μέσω της διατροφής. Η διατροφολόγος Lauren Harris-Pincus, υποστηρίζει ότι υπάρχει κάτι πολύ απλό που μπορείτε να πίνετε στο πρωινό σας για να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση:

«Ένα ποτό με το πρωινό σας, που μπορεί να μειώσει την υπέρταση, είναι ένα υπέροχο φλιτζάνι τσάι ιβίσκου. Και αν θέλετε περισσότερα οφέλη για την υγεία, μπορείτε να γλυκάνετε το τσάι του ιβίσκου σας με λίγο χυμό ροδιού, λέει η Pincus.

Πώς το τσάι ιβίσκου μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση

«Το τσάι ιβίσκου μπορεί να είναι ένα χαλαρωτικό ξεκίνημα στο πρωινό σας με το πρόσθετο πλεονέκτημα της μειωμένης αρτηριακής πίεσης», λέει η Pincus.

Αυτό συμβαίνει επειδή, σύμφωνα με μελέτες, η τακτική κατανάλωση τσαγιού ιβίσκου μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης σε όσους είναι προ-υπερτασικοί, ή έχουν υπέρταση σταδίου 1.

«Μια μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που έπιναν 3 φλιτζάνια τσάι ιβίσκου την ημέρα παρουσίασαν παρόμοια πτώση στα επίπεδα με κάποια τυπικά αντιυπερτασικά φάρμακα», λέει η Pincus.

Αυτή η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Tufts University Health & Nutrition Letter, παρακολούθησε τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης σε ενήλικες 30-70 ετών με προ-υπέρταση, ή ήπια υπέρταση.

Οι συμμετέχοντες που έπιναν τρία φλιτζάνια τσάι ιβίσκου την ημέρα για έξι εβδομάδες είδαν κατά μέσο όρο πτώση της πίεσης του αίματος κατά 7,2 μονάδες. Αυτή η μείωση είναι παρόμοια με εκείνη που πιστεύουν οι ερευνητές ότι θα είχαν οι συμμετέχοντες αν έπαιρναν φάρμακα.

Ο επικεφαλής ερευνητής σε αυτήν την ομάδα ανέφερε ότι αν και μερικοί μπορεί να θεωρήσουν τις 7 μονάδες σχετικά μικρή μείωση, είναι υπεραρκετή για να έχει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο. Σκεφτείτε ότι η πτώση της πίεσης του αίματος κατά 3 μονάδες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου ενός ασθενούς από υπέρταση.

Πιο πρόσφατη έρευνα, όπως μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Advanced Pharmaceutical Technology & Research, έδειξε ότι η κατανάλωση τσαγιού ιβίσκου δύο φορές την ημέρα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σε εκείνους με υπέρταση σταδίου 1.

Προσθήκη χυμού ροδιού στο τσάι ιβίσκου

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Atherosclerosis Journal, οι ασθενείς με υπέρταση μπόρεσαν να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση έως και 5% με καθημερινή κατανάλωση χυμού ροδιού.

«Ο χυμός ροδιού περιέχει αντιοξειδωτικά που ονομάζονται πολυφαινόλες και τα ολόκληρα ρόδια περιέχουν περισσότερους από έναν τύπους», λέει η Pincus. «Τα σπόρια του ροδιού έχουν ανθοκυανίνες, ενώ η φλούδα που τα περιβάλλει έχει ελλαγιταννίνες».

Αυτά τα αντιοξειδωτικά κάνουν τα ρόδια μια μεγάλη πηγή θρεπτικής αξίας, ειδικά όταν πρόκειται για την μείωση της πίεσης του αίματος.

Έτσι, αν έχετε υπέρταση και θέλετε να την μειώσετε, είτε θέλετε να λάβετε κάποια προληπτικά μέτρα, ξεκινήστε αύριο με ένα φλιτζάνι τσάι ιβίσκου. Και βάλτε και λίγο χυμό ροδιού αν σας αρέσει!

Πηγή: https://www.cdc.gov, https://www.eatthis.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέχρι πόσο τσάι ιβίσκου κάνει να πίνετε κάθε φορά

Τσάι ιβίσκου: Τα 7 οφέλη του για την υγεία

Το 4-σε-1 χάπι για την πίεση αλλάζει τα πάντα: Πιο ασφαλές και πολύ πιο αποτελεσματικό στην υπέρταση

Υπέρταση: Ποιες τροφές σας κάνουν καλό και γιατί