Μέχρι πόσο τσάι ιβίσκου κάνει να πίνετε κάθε φορά

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
τσάι ιβίσκου
Τα αντιόξινα χωρίς ιατρική συνταγή είναι πιθανώς η σημαντικότερη πηγή πρόσληψης ανθρώπινου αλουμινίου, ως προς την δοσολογία.

Πολλοί χρησιμοποιούν το τσάι ιβίσκου ως υποκατάστατο του πόσιμου νερού. Πίνουν περίπου 2 λίτρα την ημέρα!

Το να πίνουμε ένα αντιόξινο χάπι με χυμό πορτοκαλιού μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση αλουμινίου 8 φορές και ακόμα χειρότερο είναι το κιτρικό οξύ, υπάρχει φυσικά συγκεντρωμένο στο λεμόνι και τα λάιμ.

Όπως τα ξινά φρούτα μπορούν να ενισχύσουν την απορρόφηση του σιδήρου, κάτι που είναι καλό, μέσω του ίδιου μηχανισμού μπορούν να ενισχύσουν την απορρόφηση του αλουμινίου, εγείροντας το ερώτημα:

Τι συμβαίνει όταν προσθέτουμε χυμό λεμονιού στο τσάι;

Η ποσότητα αλουμινίου στο τσάι δεν αποτελεί πρόβλημα για τους περισσότερους, ανθρώπους επειδή δεν είναι πολύ απορροφήσιμο, αλλά τι γίνεται αν προσθέσετε λεμόνι; Δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ τσαγιού με λεμόνι, τσαγιού χωρίς λεμόνι ή καθόλου τσαγιού, όσον αφορά την ποσότητα αλουμινίου στην κυκλοφορία του αίματος.

Αυτό δείχνει ότι η κατανάλωση τσαγιού δεν συμβάλλει σημαντικά στην είσοδο του αλουμινίου στο σώμα. Πολλοί μιλούν για το μαύρο τσάι, το πράσινο τσάι, το λευκό τσάι και το τσάι oolong. Αλλά…

Τι γίνεται με το κόκκινο τσάι από βότανα, δηλαδή το γνωστό τσάι ιβίσκου;

Ο λόγος που ονομάζεται το τσάι ιβίσκου είναι ένα όξινο τσάι είναι επειδή περιέχει φυσικά οξέα όπως το κιτρικό οξύ. Μπορεί αυτό να αυξήσει την απορρόφηση του όποιου αλουμινίου περιέχει;

Το μεγαλύτερο ποσοστό αλουμινίου εισέρχεται από τον ιβίσκο στο νερό του τσαγιού, αλλά συνολικά υπάρχει λιγότερο αλουμίνιο απ’ ότι στο φυτό. Το ερώτημα είναι: εισέρχεται το αλουμίνιο από το νερό του τσαγιού στο σώμα μας;

Δεν έχουμε αυτά τα δεδομένα, οπότε για να είμαστε ασφαλείς θα πρέπει να υποθέσουμε το χειρότερο, δηλαδή ότι το αλουμίνιο στο τσάι ιβίσκου, σε αντίθεση με το πράσινο και το μαύρο τσάι, είναι πλήρως απορροφήσιμο. Σε αυτήν την περίπτωση, με βάση αυτά τα δεδομένα και το εβδομαδιαίο όριο ασφάλειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι σώφρον να μην πίνουμε περισσότερα από 15 φλιτζάνια τσάι ιβίσκου την ημέρα. Αλλά αυτό το όριο αφορά άτομα που ζυγίζουν 68 κιλά.

Για ένα παιδί 34 κιλών, ακόμα και τα 1,89ml από τσάι ιβίσκου την ημέρα θεωρητικά μπορεί να είναι υπερβολική ποσότητα. Πιο εκτεταμένες δοκιμές προσφάτως υποδηλώνουν ότι αυτές οι ποσότητες μπορεί να φτάνουν και το διπλάσιο (πάνω από 3 λίτρα) για ενήλικες, ή 470ml για παιδιά κάθε μέρα και για έγκυες γυναίκες.

Το τσάι ιβίσκου πρέπει να αποφεύγεται εντελώς από βρέφη κάτω των 6 μηνών -που πρέπει να λαμβάνουν μόνο μητρικό γάλα- καθώς και παιδιά με νεφρική ανεπάρκεια, τα οποία δεν μπορούν να το αποβάλουν αποτελεσματικά.

Είναι πρόβλημα το πολύ μαγγάνιο στο τσάι ιβίσκου;

Η μελέτη ανάδειξε επίσης το ανησυχητικά υψηλό επίπεδο μαγγανίου στο τσάι ιβίσκου. Το μαγγάνιο είναι ένα βασικό ιχνοστοιχείο, ζωτικό συστατικό ορισμένων από τα πιο σημαντικά αντιοξειδωτικά μας ένζυμα. Αλλά χρειαζόμαστε μόνο περίπου 2 έως 5mg ημερησίως. Τα 4 φλιτζάνια τσάι ιβίσκου μπορεί να έχουν έως και 17mg, ενώ κατά μέσο όρο έχει περίπου 10mg.

Γυναίκες που έπιναν 15 φλιτζάνια τσάι την ημέρα επί 4 μήνες, αν μη τι άλλο, είδαν μόνο βελτίωση στην αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση ενζύμων. Αυτή η μελέτη που χρησιμοποίησε 20 φλιτζάνια ημερησίως επίσης δεν έδειξε αρνητικές βραχυπρόθεσμες επιδράσεις. Ακόμα σημαντικότερα έδειξε ότι η διατήρηση του διαιτητικού μαγγανίου ρυθμίζεται.

Το σώμα μας δεν είναι ηλίθιο! Αν καταναλώσουμε πάρα πολύ μαγγάνιο, μειώνει την απορρόφηση και αυξάνει την απέκκριση. Έτσι, παρόλο που όσοι πίνουν πολύ τσάι μπορεί να παίρνουν 10 φορές παραπάνω μαγγάνιο, τα επίπεδα στο αίμα τους είναι ουσιαστικά ίδια. Υπάρχουν λοιπόν ελάχιστα στοιχεία ότι το διαιτητικό μαγγάνιο ενέχει κίνδυνο.

Όλα αυτά όμως αφορούν το κανονικό τσάι. Δεν γνωρίζουμε για την απορρόφηση μαγγανίου από το τσάι ιβίσκου. Οπότε για να είμαστε σίγουροι, πιθανότατα πρέπει να μην υπερβαίνουμε τακτικά την ημερήσιο συνιστώμενο όριο 10 mg την ημέρα.

Αυτό είναι μόνο περίπου τα 470ml τσάι ιβίσκου την ημέρα για ενήλικες και το μισό από αυτό για τα παιδιά.

Πηγή: https://nutritionfacts.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιο τσάι είναι καλύτερο για την υγεία. Τα οφέλη που παρέχει κάθε είδος

Πράσινο τσάι: 10 αποδεδειγμένα οφέλη για “το πιο υγιεινό ρόφημα στον κόσμο”

Τσάι ιβίσκου: Τα 7 οφέλη του για την υγεία

Πώς το πράσινο τσάι σε βοηθάει να χάσεις σωματικό βάρος