Τσάι ιβίσκου: Τα 7 οφέλη του για την υγεία

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
τσάι ιβίσκου
Το τσάι ιβίσκου μπορεί να φτιαχτεί με βύθιση λουλουδιών ιβίσκου σε βραστό νερό για πέντε λεπτά. Μπορεί να καταναλωθεί ζεστό ή κρύο και έχει μια ελαφρώς ξινή γεύση που συχνά χρειάζεται μέλι, για να γλυκάνει.

Υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες είδη ιβίσκου που ποικίλλουν ανάλογα με την τοποθεσία και το κλίμα στο οποίο μεγαλώνουν, αλλά το είδος Hibiscus sabdariffa είναι εκείνο που χρησιμοποιείται συνήθως για να γίνει το τσάι ιβίσκου.

Έρευνες έχουν δείξει μια σειρά από οφέλη για την υγεία που συνδέονται με την κατανάλωση τσαγιού ιβίσκου, δείχνοντας ότι μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να καταπολεμήσει τα βακτήρια και ακόμη και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Διαβάστε επίσης: Γιατί να ΜΗΝ πετάτε τα σακουλάκια από το τσάι που φτιάξατε!

Τσάι ιβίσκου: Τα 7 πιθανά οφέλη για την υγεία

1. Έχει πολλά αντιοξειδωτικά

Μελέτες σε ζώα διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα ιβίσκου έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ωστόσο, απαιτούνται επιπλέον μελέτες για να προσδιοριστεί πώς αυτό μπορεί να μεταφραστεί στους ανθρώπους.

2. Μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το τσάι ιβίσκου μπορεί να μειώσει τη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, δεν πρέπει να λαμβάνεται μαζί με υδροχλωροθειαζίδη (ένας τύπος διουρητικού που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης) για την αποφυγή αλληλεπίδρασης.

3. Μπορεί μειώσει χοληστερόλη και τριγλυκερίδια

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το τσάι ιβίσκου μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια σε άτομα με διαβήτη και μεταβολικό σύνδρομο. Ωστόσο, άλλες μελέτες έδωσαν αντικρουόμενα αποτελέσματα. Απαιτείται περισσότερη έρευνα στον γενικό πληθυσμό.

4. Μπορεί να ενισχύσει την υγεία του ήπατος

Μελέτες σε ανθρώπους και ζώα διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα ιβίσκου μπορεί να ωφελήσει την υγεία του ήπατος αυξάνοντας ορισμένα ένζυμα και μειώνοντας την ηπατική βλάβη και το λιπώδες ήπαρ.

5. Θα μπορούσε να προωθήσει την απώλεια βάρους

Μερικές μελέτες σε ανθρώπους και ζώα έχουν συσχετίσει την κατανάλωση εκχυλίσματος ιβίσκου με μειωμένο σωματικό βάρος και σωματικό λίπος, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα.

6. Περιέχει χημικές ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου

Εργαστηριακές μελέτες έδειξαν ότι το εκχύλισμα ιβίσκου μειώνει την ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων του πλάσματος, του στόματος, του προστάτη και του στομάχου. Απαιτούνται μελέτες σε ανθρώπους για την αξιολόγηση της επίδρασης του τσαγιού ιβίσκου.

7. Θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση των βακτηρίων

Εργαστηριακές μελέτες έδειξαν ότι το εκχύλισμα ιβίσκου μπορεί να καταπολεμήσει ορισμένα στελέχη βακτηρίων. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί πώς το τσάι ιβίσκου μπορεί να επηρεάσει βακτηριακές λοιμώξεις στον άνθρωπο.

Πηγή: https://www.healthline.com