Βερίκοκο: Διατροφική αξία και 7 οφέλη υγείας

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
βερίκοκο
Τα βερίκοκα είναι και γευστικά, πολύχρωμα και εξαιρετικά θρεπτικά φρούτα.

Το βερίκοκο είναι ένα νόστιμο φρούτο γεμάτο βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Έχει πολλαπλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της υγείας των ματιών, του δέρματος και του εντέρου.

Το βερίκοκο είναι πολύ θρεπτικό και περιέχει πολλές απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα.

Μόλις 2 φρέσκα βερίκοκα (70 γραμμάρια) παρέχουν:

  • Θερμίδες: 34
  • Υδατάνθρακες: 8 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
  • Λίπος: 0,27 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 1,5 γραμμάρια
  • Βιταμίνη Α: 8% της Ημερήσιας Διατροφικής Αξίας (DV)
  • Βιταμίνη C: 8% DV
  • Βιταμίνη Ε: 4% DV
  • Κάλιο: 4% DV

Επίσης, το βερίκοκο είναι μια αξιοπρεπής πηγή βήτα καροτίνης, λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, τα οποία είναι όλα ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό.

Είναι καλύτερο να απολαμβάνετε τα βερίκοκα ολόκληρα και με την φλούδα τους, καθώς αυτή περιέχει μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών και θρεπτικών συστατικών.

Βερίκοκο: Οφέλη υγείας

Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά

Τα βερίκοκα περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά, κυρίως φλαβονοειδή. Βοηθούν στην προστασία του σώματός σας από το οξειδωτικό στρες, το οποίο συνδέεται με πολλές χρόνιες ασθένειες.

Υγεία των ματιών

Τα βερίκοκα είναι μια εξαιρετική πηγή βήτα καροτίνης, λουτεΐνης, ζεαξανθίνης και βιταμινών C και E. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά προστατεύουν τα μάτια σας από τη φθορά.

Υγεία του δέρματος

Τα βερίκοκα είναι φυσικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν από τις περιβαλλοντικές βλάβες από τον ήλιο, τη ρύπανση και τον καπνό του τσιγάρου. Αυτές οι ενώσεις ωφελούν το δέρμα σας, μειώνοντας τον κίνδυνο ρυτίδων και εγκαυμάτων από τον ήλιο.

Υγεία του εντέρου

Το βερίκοκο είναι μια καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, οι οποίες τροφοδοτούν τα υγιή βακτήρια του εντέρου σας και μπορεί να ενισχύσουν την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο

Το κάλιο βοηθά στη σηματοδότηση των νεύρων, στις μυϊκές συσπάσεις και στην ισορροπία υγρών στον οργανισμό. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο, όπως τα βερίκοκα, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υπέρτασης και στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού.

Πολύ ενυδατικό φρούτο

Το βερίκοκο έχει φυσικά υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, γεγονός που είναι σημαντικό για να παραμείνετε ενυδατωμένοι. Η σωστή ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για πολλές πτυχές της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού παλμού.

Προστατεύει το ήπαρ

Σε δύο μελέτες σε αρουραίους, τα βερίκοκα διαπιστώθηκε ότι προστατεύουν το συκώτι από το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από την κατάποση αλκοόλ. Ωστόσο, απαιτούνται ανθρώπινες μελέτες για να επαληθευτούν αυτά τα οφέλη για τον άνθρωπο.

Πηγή: https://www.healthline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ροδάκινο: Διατροφική αξία και οφέλη υγείας

Μαύρα σταφύλια: Θερμίδες, θρεπτικά συστατικά και 5 μοναδικά οφέλη υγείας

Πόσες θερμίδες και τι πολύτιμα οφέλη υγείας έχει το σύκο

Πεπόνι: Θερμίδες, βιταμίνες και ιδιότητες – Τα σημαντικά οφέλη για την υγεία

φωτό: iStock