Πόσες θερμίδες και τι πολύτιμα οφέλη υγείας έχει το σύκο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
σύκο
Τα σύκα είναι ένα νόστιμο και θρεπτικό φρούτο που το απολαμβάνουμε εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Το σύκο είναι εγγενές φρούτο στην Μέση Ανατολή και την περιοχή της Μεσογείου, αλλά τώρα καλλιεργούνται και απολαμβάνουν σε όλο τον κόσμο.

Έχει μοναδική υφή και γεύση που το καθιστά δημοφιλές τόσο σε γλυκά όσο και σε αλμυρά πιάτα. Εκτός από την υπέροχη γεύση τους, τα σύκα είναι επίσης γεμάτα με θρεπτικά συστατικά και οφέλη για την υγεία.

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τα οφέλη των σύκων για τη διατροφή και την υγεία.

Σύκο: Θερμίδες και διατροφικά στοιχεία

Τα σύκα είναι μια καλή πηγή πολλών απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών, του καλίου, του μαγνησίου και των βιταμινών Κ και Β6.

Ένα σύκο μεσαίου μεγέθους περιέχει περίπου:

  • 37 θερμίδες
  • 0,2 γραμμάρια λίπους
  • 0,9 γραμμάρια πρωτεΐνης
  • 9,6 γραμμάρια υδατάνθρακες
  • 1,5 γραμμάριο φυτικών ινών
  • 194 χιλιοστόγραμμα καλίου
  • 10 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου
  • 6 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ
  • 0,1 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης Β6

Τα σύκα είναι επίσης μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες.

Σύκο: Οφέλη για την υγεία

Πεπτική Υγεία

Τα σύκα είναι μια καλή πηγή διαιτητικών ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της καλής υγείας του πεπτικού συστήματος. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην προώθηση των τακτικών κινήσεων του εντέρου και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Οι φυτικές ίνες στο σύκο βοηθούν επίσης στην προώθηση της ανάπτυξης ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν τη συνολική υγεία του εντέρου.

Υγεία της καρδιάς

Το εν λόγω φρούτο είναι καλή πηγή καλίου, το οποίο είναι σημαντικό για την υγεία της καρδιάς. Το κάλιο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στην μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Οι φυτικές ίνες στα σύκα μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, γεγονός που μπορεί να μειώσει περαιτέρω τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Έλεγχος σακχάρου στο αίμα

Οι φυτικές ίνες στα σύκα βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την απορρόφηση του σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος, κάτι που περιορίζει τις μεγάλες αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για άτομα με διαβήτη ή άτομα που κινδυνεύουν να αναπτύξουν διαβήτη.

Υγεία των οστών

Το σύκο είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, το οποίο είναι σημαντικό για τη διατήρηση γερών οστών. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και διατήρηση των οστών και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Διαχείριση βάρους

Είναι μια τροφή χαμηλών θερμίδων και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, καθιστώντας το μια καλή επιλογή για άτομα που προσπαθούν να διαχειριστούν το βάρος τους. Οι φυτικές ίνες στο σύκο προωθούν το αίσθημα πληρότητας, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων.

Υγεία του δέρματος

Τα σύκα είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες. Η βιταμίνη C στα σύκα είναι επίσης σημαντική για την υγεία του δέρματος, καθώς παίζει ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο είναι απαραίτητο για υγιές δέρμα.

Υγεία των ματιών

Η βιταμίνη Α στο σύκο είναι σημαντική για τη διατήρηση της καλής υγείας των ματιών. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την όραση και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μιας κοινής αιτίας απώλειας όρασης σε ηλικιωμένους ενήλικες.

Πηγές: https://www.webmd.com, https://www.healthline.com

φωτό: iStock