Ροδάκινο: Διατροφική αξία και οφέλη υγείας

 • Μιχάλης Θερμόπουλος
ροδάκινο
Τα ροδάκινα είναι πλούσια σε πολλές βιταμίνες, μέταλλα και ευεργετικές φυτικές ενώσεις.

Τα ροδάκινα σχετίζονται με τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα, τα κεράσια και τα αμύγδαλα. Πιστεύεται ότι προέρχονται από την Κίνα πριν από περισσότερα από 8.000 χρόνια.

Ροδάκινο: Θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά

Ένα μεσαίου μεγέθους ροδάκινο (150 γραμμάρια) παρέχει περίπου:

 • Θερμίδες: 58
 • Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
 • Λίπος: λιγότερο από 1 γραμμάριο
 • Υδατάνθρακες: 14 γραμμάρια
 • Φυτικές ίνες: 2 γραμμάρια
 • Βιταμίνη C: 17% της Ημερήσιας Απαραίτητης Ποσότητας (DV)
 • Βιταμίνη Α: 10% DV
 • Κάλιο: 8% DV
 • Βιταμίνη Β3 (νιασίνη): 6% του DV
 • Βιταμίνη Ε: 5% DV
 • Βιταμίνη Κ: 5% DV
 • Χαλκός: 5% DV
 • Μαγγάνιο: 5% DV

Τα ροδάκινα προσφέρουν επίσης μικρότερες ποσότητες μαγνησίου, φωσφόρου, σιδήρου και ορισμένων ακόμα βιταμινών Β.

Επιπλέον, είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά: ευεργετικές φυτικές ενώσεις που καταπολεμούν την οξειδωτική βλάβη και βοηθούν στην προστασία του σώματός σας από τη γήρανση και τις ασθένειες. Όσο πιο φρέσκο και ώριμο είναι το ροδάκινο, τόσα περισσότερα αντιοξειδωτικά περιέχει.

Σε μια μελέτη, ο χυμός από φρέσκα ροδάκινα έδειξε αντιοξειδωτική δράση σε υγιείς άνδρες εντός 30 λεπτών από την κατανάλωση.

Τα φρέσκα και τα κονσερβοποιημένα ροδάκινα φαίνεται να έχουν παρόμοιες ποσότητες βιταμινών και μετάλλων, αρκεί οι ποικιλίες σε κονσέρβα να είναι χωρίς φλούδα.

Ωστόσο, τα φρέσκα ροδάκινα έχουν υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών και φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικά στην προστασία από την οξειδωτική βλάβη.

Ροδάκινο: Οφέλη για την υγεία

Μπορεί να βοηθήσει την πέψη

Τα ροδάκινα περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην ομαλή πέψη και σε χαμηλότερο κίνδυνο εντερικών διαταραχών. Τα άνθη από το ροδάκινο παρέχουν επίσης ορισμένες ενώσεις που φαίνεται να υποστηρίζουν ένα υγιές έντερο.

Μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς

Τα ροδάκινα περιέχουν ενώσεις που μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση των παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως η υπέρταση, καθώς και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους.

Μπορεί να προστατεύσει το δέρμα σας

Οι ενώσεις στους καρπούς και τα άνθη της ροδακινιάς συμβάλλουν στην υγεία του δέρματος, διατηρώντας την υγρασία του και προστατεύοντας από τις βλάβες από τον ήλιο. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες έρευνες επιβεβαίωσης.

Μπορεί να αποτρέψει ορισμένους τύπους καρκίνου

Οι ενώσεις στο ροδάκινο προσφέρουν κάποια προστασία κατά του καρκίνου, περιορίζοντας τον σχηματισμό, την ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Ωστόσο, και πάλι, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα οφέλη.

Μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα αλλεργίας

Τα ροδάκινα μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση της απόκρισης του ανοσοποιητικού σας συστήματος στα αλλεργιογόνα, μειώνοντας έτσι τα συμπτώματα αλλεργίας. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες μελέτες – ιδιαίτερα σε ανθρώπους.

Μπορεί να ενισχύσει την ανοσία

Το ροδάκινο είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που τονώνουν το ανοσοποιητικό και αντιοξειδωτικά. Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί επίσης να καταπολεμήσει ορισμένους τύπους βακτηρίων.

Μπορεί να προστατεύσει από ορισμένες τοξίνες

Σε μια μελέτη, τα εκχυλίσματα ροδάκινου που χορηγήθηκαν σε καπνιστές αύξησαν την απομάκρυνση της νικοτίνης μέσω των ούρων.

Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Μελέτες σε παχύσαρκους αρουραίους έχουν δείξει, ότι οι ενώσεις που βρίσκονται στο ροδάκινο μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη των υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα και της αντίστασης στην ινσουλίνη.

Τούτου λεχθέντος, όλες αυτές οι μελέτες ήταν μικρής έκτασης και τα περισσότερα από αυτά τα οφέλη δεν έχουν επιβεβαιωθεί σε ανθρώπους.

Πηγή: https://www.healthline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρπούζι: Θερμίδες, διατροφική αξία και ιδιότητες – Τι προσφέρει στην υγεία

Πεπόνι: Θερμίδες, βιταμίνες και ιδιότητες – Τα σημαντικά οφέλη για την υγεία

Μπανάνα: Θερμίδες και θρεπτικά στοιχεία ανάλογα με το μέγεθος

5 εντυπωσιακά οφέλη που παρέχουν τα κεράσια στην υγεία

Βερίκοκα: Θερμίδες, βιταμίνες και οφέλη υγείας

φωτό: iStock