Τρόφιμα στην κατάψυξη: Τα δεδομένα που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ

  • Ρούλα Τσουλέα
κατάψυξη
Οι απαντήσεις του ΕΦΕΤ σε έξι βασικά ερωτήματα που αφορούν την φύλαξη των τροφίμων στην κατάψυξη. Ποια είναι η ενδεδειγμένη θερμοκρασία της. Τι ισχύει για τις ημερομηνίες λήξης των τροφίμων.

Η σωστή φύλαξη έχει ζωτική σημασία για την προστασία της υγείας μας από τις τροφικές δηλητηριάσεις. Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σε αναλυτικό οδηγό για τη διατροφή στο σπίτι απαντά στα βασικά ερωτήματα που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε για την σωστή κατάψυξη των τροφίμων.

Ποια είναι η σωστή θερμοκρασία για την κατάψυξη στο σπίτι;

Οι καταψύξεις πρέπει να είναι στους -18°C (μείον δεκαοκτώ βαθμούς Κελσίου) ή λιγότερο. Για ειδικές ενδείξεις θερμοκρασίας (όπως ο συμβολισμός με αστεράκια ή με αριθμούς) στο οικιακό ψυγείο ή την κατάψυξη, πρέπει να συμβουλεύεστε το εγχειρίδιο του κατασκευαστή.

Για πόσο καιρό μπορώ να διατηρώ τρόφιμα στην κατάψυξη;

Κατ’ αρχάς, φροντίστε να διατηρείτε καθαρό το ψυγείο και την κατάψυξη. Να ελέγχετε επίσης περιοδικά την ορθότητα των θερμοκρασιακών ενδείξεών τους.

Ένας γενικός κανόνας είναι να μη διατηρείτε τρόφιμα στην κατάψυξη περισσότερο από 6 μήνες. Αυτό ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι η κατάψυξή σας είναι κατάλληλη για να διατηρούνται εκεί τρόφιμα για τέτοιο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο κάθε τρόφιμο έχει διαφορετική αντοχή. Ορισμένα διατηρούνται για λιγότερο καιρό και άλλα για περισσότερο. Ενδεικτικά, οι ασφαλείς περίοδοι κατάψυξης σε θερμοκρασία -18°C είναι ως εξής:

  • Λαχανικά: 8 μήνες
  • Κιμάς: 3-4 μήνες
  • Βοδινό: 6-10 μήνες
  • Χοιρινό: 4-6 μήνες
  • Κοτόπουλο: 9 μήνες

Πως μπορώ να αποψύξω με ασφάλεια ένα κατεψυγμένο τρόφιμο;

Ο πιο ασφαλής τρόπος είναι να το τοποθετήσετε στη συντήρηση του ψυγείου, για να αποτρέψετε την αλλοίωσή του από μικροοργανισμούς. Αυτό, όμως, απαιτεί έναν προγραμματισμό για το φαγητό που πρόκειται να μαγειρέψετε (μπορεί να χρειασθούν μερικές μέρες).

Μπορείτε επίσης να το αποψύξετε στον φούρνο μικροκυμάτων, σε μικρές ποσότητες, αλλά όταν σκοπεύετε να μαγειρέψετε το φαγητό αμέσως μετά την απόψυξη. Εν προκειμένω, δύο είναι τα βασικά δεδομένα που πρέπει να θυμάστε, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ:

  1. Να μην αφήνετε το φαγητό να αποψύχεται σε θερμοκρασία δωματίου, διότι μπορεί να ξεχαστεί εκεί και να επιμολυνθεί
  2. Να βεβαιωθείτε ότι το τρόφιμο έχει αποψυχθεί πλήρως στο εσωτερικό του πριν μαγειρευτεί και ότι δεν εμφανίζει κρυστάλλους πάγους.

Γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα ετερογενή τρόφιμα, που περιέχουν ανάμικτες ύλες υψηλής και χαμηλής υγρασίας. Τέτοια τρόφιμα είναι, λ.χ., ο μουσακάς, το παστίτσιο, τα ζυμαρικά και τα λαδερά.

Μπορώ να καταψύξω τρόφιμα που έχουν περάσει την ημερομηνία λήξης;

Κατηγορηματικά, όχι! Να βάζετε τα τρόφιμα στην κατάψυξη μόνο αν δεν έχει περάσει η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας. Η ημερομηνία αυτή αναγράφεται ως «ανάλωση πριν από». Για να θυμάστε, όμως, πότε τα καταψύξατε, να σημειώσετε πάνω τους την ημερομηνία κατάψυξης.

Πόσο καιρό μπορώ να κρατήσω το τρόφιμο αποψυγμένο πριν το μαγειρέψω;

Μόλις το τρόφιμο αποψυχθεί πλήρως, το καλύτερο είναι να το μαγειρέψετε αμέσως. Αφού μαγειρευτεί, μπορεί να διατηρηθεί ξανά στο ψυγείο για 2-3 μέρες.

Κατ’ εξαίρεση, μπορούν να μαγειρευτούν τρόφιμα απευθείας από την κατάψυξη όταν ο όγκος τους είναι μικρός. Αυτό ισχύει, λ.χ., για επίπεδα μπιφτέκια, «μπουκιές» προϊόντων άρτου (π.χ. σφολιάτας), πίτσες κ.λπ. Να ακολουθείτε πάντοτε τις οδηγίες ψησίματος του κατασκευαστή τους.

Μπορώ να ξαναβάλω στην κατάψυξη ένα αποψυγμένο φαγητό;

Όχι! Το αποψυγμένο φαγητό δεν πρέπει να ξανακαταψυχθεί, εκτός κι αν προηγουμένως μαγειρευτεί σε θερμοκρασία πάνω από 75°C (στο κέντρο του τροφίμου). Επιπλέον, δεν πρέπει να ξανακαταψυχθεί περισσότερες από μία φορές μετά το μαγείρεμα.

Φωτογραφία: iStock