Τροφές φυτικής προέλευσης που είναι πηγές πρωτεΐνης: Βοηθούν να μειώσετε το κρέας

  • Iatropedia newsroom
τροφές φυτικής προέλευσης
Όλο και περισσότεροι ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν χορτοφαγικές, ή vegan διατροφές, ή απλά θέλουν να μειώσουν την κατανάλωση ζωικών τροφών στη ζωή τους.

Η μετάβαση από τις ζωικές τροφές στις τροφές φυτικής προέλευσης γίνεται ευκολότερη όταν αυτές σας παρέχουν την πρωτεΐνη που χρειάζεται ο οργανισμός σας.

Η λήψη αρκετής πρωτεΐνης και απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων είναι δυσκολότερη για άτομα που δεν τρώνε κρέας, ή ζωικά προϊόντα. Αυτοί πρέπει να εξασφαλίσουν, ότι παίρνουν αρκετή πρωτεΐνη, ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνη Β12, την οποία παίρνουν εκείνοι που τρώνε ζωικές τροφές.

Οι δέκα καλύτερες τροφές φυτικής προέλευσης για να πάρετε πρωτεΐνη

Ορισμένες τροφές φυτικές προέλευσης παρέχουν πλήρεις πρωτεΐνες, πράγμα που σημαίνει ότι περιέχουν και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός. Άλλες φυτικές τροφές δεν έχουν όλα αυτά τα αμινοξέα, οπότε για να τα πάρετε όλα πρέπει να τρώτε απ’ όλες αυτές τις τροφές.

Οι παρακάτω τροφές φυτικής προέλευσης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ανά μερίδα:

  1. Τόφου και φασόλια edamame
  2. Φακές
  3. Ρεβύθια
  4. Φιστίκια
  5. Αμύγδαλα
  6. Σπιρουλίνα
  7. Κινόα
  8. Σπόροι Chia
  9. Φασόλια με ρύζι
  10. Πατάτες

Τι γίνεται με τα συμπληρώματα πρωτεΐνης;

Ορισμένες σκόνες πρωτεΐνης είναι φυτικής προέλευσης. Ανάλογα με τα φυτά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους, μπορεί να είναι πλήρεις ή ατελείς πρωτεΐνες.

Η Αμερικανική Ένωσης Διαιτολογίας υποστηρίζει ότι αν και τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να σας βοηθήσουν να επιτύχετε τους καθημερινούς τους στόχους διατροφής, η κατανάλωση μιας ευρείας ποικιλίας θρεπτικών συστατικών πλούσιων σε πρωτεΐνες είναι συνήθως μια καλύτερη στρατηγική για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Ορισμένα συμπληρώματα πρωτεΐνης μπορεί επίσης να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή νάτριο για τη βελτίωση της γεύσης, επομένως είναι σημαντικό να διαβάζετε τις ετικέτες στην συσκευασία τους.

Φυτική έναντι ζωικής πρωτεΐνης

Η αμερικανική Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας συνιστά ως ελάχιστη ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης τα 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Άτομα που θέλουν να αυξήσουν την μυική τους μάζα, οι έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, αλλά και οι ηλικιωμένοι χρειάζονται περισσότερη πρωτεΐνη.

Τα ζωικά προϊόντα όπως το κρέας, τα αυγά και το γάλα έχουν φυσικά υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, η οποία είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που αποτελείται από αμινοξέα. Αυτό διευκολύνει τους ανθρώπους που καταναλώνουν ζωικά προϊόντα να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες τους σε πρωτεΐνες.

Το ανθρώπινο σώμα δημιουργεί 11 αμινοξέα, αλλά πρέπει να πάρει άλλα εννέα από τη διατροφή. Τα ζωικά προϊόντα είναι πλήρεις πρωτεΐνες, που σημαίνει ότι περιέχουν όλα τα αμινοξέα. Ορισμένες τροφές φυτικής προέλευσης, όπως τα φασόλια σόγιας και η κινόα, είναι επίσης πλήρεις πρωτεΐνες, ενώ άλλα είναι ελλιπείς πρωτεΐνες.

Ένα άτομο που ακολουθεί μια χορτοφαγική, ή vegan διατροφή πρέπει να ακολουθεί μια ποικίλη διατροφή φυτικών τροφών για να πάρει όλα τα απαιτούμενα αμινοξέα.

Πηγή: https://www.medicalnewstoday.com