Το καλύτερο ποτό για να μειώσετε το σάκχαρο αίματος, σύμφωνα με διαιτολόγο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
σάκχαρο
Εάν έχετε διαβήτη ή έχετε διαγνωστεί με προδιαβήτη, η διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας είναι ένας σημαντικός στόχος.

Εάν μπορείτε να ελέγξετε τη γλυκόζη στο αίμα σας, μειώνετε τον κίνδυνο εμφάνισης νεφρικής νόσου, καρδιακής νόσου και απώλειας όρασης που μπορεί να προέλθει από διαβήτη.

Μπορείτε να βοηθήσετε στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σας με φαρμακευτική αγωγή, σωματική άσκηση και κατανάλωση των σωστών τροφών.

Είναι σημαντικό να κάνουμε τη διάκριση εδώ ότι δεν υπάρχει ένα τρόφιμο ή ποτό που να μπορεί να μειώσει το σάκχαρό σας από μόνο του. Αντίθετα, έχει να κάνει περισσότερο με μια συνολική διατροφή που σας βοηθά να διαχειριστείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, αποφεύγοντας παράλληλα ορισμένα τρόφιμα και ποτά που μπορεί να οδηγήσουν σε απότομες αυξήσεις του.

Η διαιτολόγος δρ. Amy Goodson, συγγραφέας του The Sports Nutrition Playbook, μίλησε σχετικά με ορισμένα ποτά που μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τη γλυκόζη στο αίμα σας. Η πρότασή της για το καλύτερο από αυτά ήταν το αγελαδινό γάλα!

Το αγελαδινό γάλα είναι το καλύτερο ποτό για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

“Η πραγματικότητα είναι ότι πολλοί άνθρωποι πίνουν πολλή ζάχαρη από αναψυκτικά, τσάγια, γλυκά ροφήματα, φανταχτερά ροφήματα καφέ, έτοιμα smoothies από το κατάστημα και πολλά άλλα, τα οποία μπορούν να συμβάλουν σε αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα. Όσον αφορά τη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε όσο το δυνατόν πιο σταθερό επίπεδο, ένα ρόφημα που να περιέχει τον συνδυασμό υδατανθράκων και πρωτεΐνης είναι απαραίτητο, λέει η δρ. Goodson.

“Η πρωτεΐνη βοηθά στην επιβράδυνση της πέψης, επομένως σας βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι γρηγορότερα και για περισσότερο χρόνο, καθώς και να αμβλύνετε τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα. Αν και το νερό είναι μια εξαιρετική πηγή ενυδάτωσης, δεν επηρεάζει πραγματικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας”, σύμφωνα με την δρ. Goodson.

Ο συνδυασμός πρωτεϊνών και υδατανθράκων είναι αυτός που κάνει το αγελαδινό γάλα ένα εξαιρετικό ρόφημα, για να βοηθήσει άτομα με προδιαβήτη ή διαβήτη να διαχειριστούν το σάκχαρό τους.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetes Metabolism Research and Reviews διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ζωικού γάλακτος όχι μόνο βοήθησε στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, αλλά βοήθησε επίσης στη βελτίωση της ανταπόκρισης στην ινσουλίνη, ένα άλλο σημαντικό συστατικό για τη διαχείριση του διαβήτη.

“Με 12 γραμμάρια υδατάνθρακες και 8 γραμμάρια πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας σε μια μερίδα 235ml, βοηθά στην ικανοποίηση της πείνας και στην ενυδάτωση χωρίς να συμβάλλει στην αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Επίσης το γάλα έχει 13 βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως, ασβέστιο, βιταμίνη D, βιταμίνες Β, αντιοξειδωτικό σελήνιο και πολλά άλλα. Έτσι, όχι μόνο διατηρείτε πιο σταθερό το σάκχαρο στο αίμα, αλλά λαμβάνετε και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά», λέει η δρ. Goodson.

Πηγές: https://www.cdc.gov, https://www.eatthis.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δύο ποτήρια κρασί μπορεί να έχουν περισσότερη ζάχαρη από ένα ντόνατ!

Σπλαγχνικό λίπος: Ο χυμός μήλου μπορεί να μειώσει σημαντικά το λίπος στην κοιλιά

Ποιο συμπλήρωμα διατροφής συστήνει διαιτολόγος, για καύσεις στο κοιλιακό λίπος

Τι να πιείτε με το γεύμα για να πάρετε περισσότερο σίδηρο από το φαγητό σας (και τι να αποφύγετε)