Τι λέει ανακοίνωση του ΕΦΕΤ για το ελαιόλαδο: Δημοσίευσε και βίντεο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ΕΦΕΤ
Με μια ξεχωριστή ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Φορέας Τροφίομων και Φαρμάκων (ΕΦΕΤ) αναφέρεται στο ελληνικό ελαιόλαδο.

Στην ανακοίνωση, η οποία συνοδεύεται από σχετικό βίντεο που ετοίμασε ο ΕΦΕΤ, γίνεται αναφορά στην σημασία που έχει το ελαιόλαδο για την Ελλάδα και στα σημεία που δίνει μεγάλη προσοχή ο οργανισμός.

Η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ για το ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο αποτελεί τη βάση της διεθνώς αναγνωρισμένης μεσογειακής διατροφής, με την Ελλάδα να κατέχει την πρώτη θέση στην Ε.Ε στην ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση. Επιπλέον είναι από τα σημαντικότερα προϊόντα της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, κατέχοντας παγκοσμίως ένα πολύ σημαντικό μερίδιο αγοράς.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., για τη βέλτιστη δυνατή προάσπιση της ασφάλειας των καταναλωτών και των συμφερόντων τους έναντι αθέμιτων πρακτικών στον τομέα του ελαιολάδου, προβαίνει σε μια σειρά από ενέργειες, όπως επιτόπιο έλεγχο των επιχειρήσεων, έλεγχο της αγοράς, έλεγχο του ηλεκτρονικού εμπορίου, εργαστηριακό έλεγχο του ελαιολάδου και συμμετοχή σε χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα όπως η Εμβληματική Δράση «Οι Δρόμοι της ελιάς», στο πλαίσιο της οποίας διεξήχθη και σχετική έρευνα καταναλωτών.

Τα Εργαστήρια Δοκιμών & Ερευνών Τροφίμων Αθήνας του Ε.Φ.Ε.Τ., τα οποία συμμετέχουν στο ανωτέρω πρόγραμμα διενεργώντας την ανάλυση των φυσικοχημικών παραμέτρων του ελαιολάδου, είναι διαπιστευμένα από το Ε.ΣΥ.Δ. σύμφωνα με το πρότυπο ISO 17025:2017, ενώ για 10η συνεχόμενη χρονιά, έλαβαν και την Αναγνώριση από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (International Olive Council).

Το βίντεο του ΕΦΕΤ για το ελαιόλαδο

ΕΦΕΤ: Εθνικό Ερευνητικό Δίκτυο «Οι Δρόμοι της ελιάς»

Το Εθνικό  Ερευνητικό  Δίκτυο οι «Οι Δρόμοι της Ελιάς» αποτελεί μια εμβληματική πρωτοβουλία της Πολιτείας που φιλοδοξεί να συγκεντρώσει και να συντονίσει τις επιστημονικές και ερευνητικές δυνάμεις με στόχο η χώρα να αποτελέσει ένα ισχυρό συνδιαμορφωτή προτεραιοτήτων και πόρων στο τομέα της ελαιοκομίας διεθνώς, έτσι ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των εγχώριων ελαιοκομικών προϊόντων του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς στις διεθνείς αγορές.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή δράση για τα ελληνικά δεδομένα με κεντρικό στόχο την προώθηση της συνεργασίας του ανθρώπινου επιστημονικού δυναμικού και των υποδομών της χώρας, για την ανάδειξη και προστασία των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ελληνικών ποικιλιών ελιάς και του ελαιόλαδου.

Στους επιμέρους στόχους της δράσης εντάσσεται η ανάδειξη και η προστασία των ελληνικών ποικιλιών ελιάς, η φυτοπροστασία και ειδικότερα η καταπολέμηση σημαντικών εχθρών της ελιάς με σύγχρονες τεχνικές και η ενίσχυση των εργαλείων προστασίας των καταναλωτών έναντι αθέμιτων πρακτικών και νοθείας καθώς και η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του ελληνικού ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές της χώρας.

Στο εθνικό δίκτυο συμμετέχουν με συμπληρωματική ερευνητική και αναλυτική δράση, εκτός του ΕΦΕΤ και 12 ερευνητικοί φορείς από όλη την Ελλάδα. Επιστημονικός συντονιστής της δράσης είναι ο Αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Αθανάσιος Μολασιώτης. Η δράση χωρίζεται σε 3 υποέργα τα οποία ασχολούνται με τη γενετική της ελιάς (συντονιστής ο ΕΛΓΟ Δήμητρα – Δρ. Ιωάννης Γανόπουλος), τη φυτοπροστασία (συντονιστής το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας – Καθηγητής Ιωάννης Βόντας) και τα προϊόντα της ελιάς (συντονιστής ο ΕΦΕΤ – Δρ. Φραγκίσκος Γαΐτης).

Το έργο χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το βίντεο:

Πηγή: https://www.efet.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς το ελαιόλαδο βοηθάει ενάντια σε καρκίνο, καρδιαγγεικά, Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ

Πώς συνδέεται το ελαιόλαδο με πιθανό έμφραγμα

Καλύτερο το ελαιόλαδο από το Viagra λένε οι επιστήμονες – Τι έδειξε ελληνική έρευνα!

Λάδι για τηγάνισμα: Τι ισχύει με το ελαιόλαδο και τα άλλα λάδια – Ποια να προσέχετε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν