Τι είναι το φαγόπυρο και πόσο καλό κάνει στον οργανισμό μας

  • Iatropedia newsroom
φαγόπυρο
Το φαγόπυρο περιέχει πολλά υγιεινά θρεπτικά συστατικά και είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών και σύνθετων υδατανθράκων.

Το φαγόπυρο θεωρείται υπερτροφή (superfood) λόγω των πολλών θρεπτικών συστατικών που περιέχει. Οι πρωτεΐνες του είναι υψηλής ποιότητας με μια ισορροπημένη σύνθεση βασικών αμινοξέων πλούσιων σε θείο.

Όπως και η κινόα, το φαγόπυρο δεν είναι δημητριακό, όπως ευρέως θεωρείται, αλλά είναι σπόρος που μοιάζει με τον σπόρο των σιτηρών. Τα προϊόντα φαγόπυρου είναι συνήθως αλεύρι και ζυμαρικά που μπορούν να μαγειρευτούν με διάφορους τρόπους για μια πιο υγιεινή διατροφή!

Ένα φλιτζάνι (168 γραμμάρια), ψημένο, μαγειρεμένο φαγόπυρο περιέχει βιταμίνες Κ, Β-3 και Β-6, και έχει την παρακάτω διατροφική αξία:

  • 5,68 g πρωτεΐνης
  • 155 θερμίδες (kcal)
  • 1,04 γρ λίπους
  • 33,5 γρ υδατάνθρακες
  • 4,5 γρ φυτικών ινών
  • 148 mg καλίου
  • 118 mg φωσφόρου
  • 86 mg μαγνησίου
  • 12 mg ασβεστίου
  • 1,34 mg σιδήρου

Το φαγόπυρο δεν περιέχει γλουτένη, ενώ περιέχε υψηλά επίπεδα ρουτίνης, μια ένωση που βρίσκεται επίσης στα μήλα και τα εσπεριδοειδή, η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και συμβάλλει στην ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος, την προστασία των αιμοφόρων αγγείων και τη μείωση της φλεγμονής. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση φαγόπυρου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα υπό έλεγχο.

Τα οφέλη για την υγεία

1. Βελτιώνει την πέψη

Το φαγόπυρο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην αποτελεσματική πέψη των τροφών και βοηθούν την τροφή να κινείται μέσω του πεπτικού σωλήνα.

Η βιταμίνη Β-3 που περιέχει είναι απαραίτητη για τη μετατροπή των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών σε ενέργεια για χρήση από τα κύτταρα του σώματος.

2. Διαχείριση βάρους

Το φαγόπυρο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, μια απαραίτητη ουσία για την απώλεια βάρους, καθώς συμβάλλει στο αίσθημα κορεσμού και μειώνει το αίσθημα της πείνας.

3. Τα οφέλη που έχει το φαγόπυρο για την καρδιά 

Ως δημητριακό ολικής αλέσεως, το φαγόπυρο θα μπορούσε να έχει οφέλη για την υγεία της καρδιάς.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) συνιστά ότι τουλάχιστον τα μισά δημητριακά στη διατροφή ενός ατόμου πρέπει να είναι δημητριακά ολικής αλέσεως. Τα τρόφιμα ολικής αλέσεως περιέχουν θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για την υγεία της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών και της βιταμίνης Β-3.

Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι το φαγόπυρο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, κάτι που μπορεί επίσης να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς.

Σύμφωνα με την AHΑ, οι ίνες που περιέχει το συγκεκριμένο superfood συμβάλλουν στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, η οποία, με τη σειρά της, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, εγκεφαλικού επεισοδίου και παχυσαρκίας.

4. Διαχείριση του διαβήτη

Οι υδατάνθρακες που περιέχει το «μαυροσίταρο» μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Το σώμα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να διασπάσει τους σύνθετους υδατάνθρακες από τους απλούς υδατάνθρακες, όπως αυτούς που περιέχει το άσπρο ψωμί. Αυτό επιβραδύνει την πέψη και βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σταθερά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Έρευνα σε ζώα έδειξε ότι το φαγόπυρο είχε θετική επίδραση στην ινσουλίνη και τη γλυκόζη του αίματος σε ποντίκια με διαβήτη.

Φωτογραφίες iStock