Τα καρύδια είναι ο καλύτερος ξηρός καρπός για να μειώσετε την φλεγμονή

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρύδια
Εκτός από πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά και γεύση, πολλοί ξηροί καρποί έχουν και αντιφλεγμονώδη δράση στο σώμα. Τα αμύγδαλα, για παράδειγμα, περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Πιο συγκεκριμένα, τα αντιοξειδωτικά στους ξηρούς καρπούς και όχι μόνο, μας προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες, που είναι αυτό που βλάπτει τα κύτταρα και πυροδοτεί την φλεγμονή στον οργανισμό, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Oxidative Medicine and Cellular Longevity.

Τα καρύδια είναι ο καλύτερος ξηρός καρπός ενάντια στην φλεγμονή

Για την δρ. Tamar Samuels, συνιδρύτρια της Culina Health, τα καρύδια είναι η κορυφαία επιλογή όσον αφορά την επιλογή ενός ξηρού καρπού, που θα αποδώσει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα στο σώμα.

«Τα καρύδια ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς επειδή είναι υψηλότερα σε ALA (άλφα-λινολενικό οξύ), ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που έχει ισχυρά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα«, λέει η δρ. Samuels. «Τα καρύδια είναι επίσης μια πλούσια πηγή αντιφλεγμονωδών βιταμινών και αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Ε και άλλων φυτοθρεπτικών συστατικών όπως τα φαινολικά οξέα, οι τανίνες και τα φλαβονοειδή. Αν και δεν έχει γίνει μεγάλη έρευνα για τα καρύδια και τους δείκτες φλεγμονής, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση καρυδιών μείωσε τις συγκεντρώσεις αρκετών φλεγμονωδών βιοδεικτών”, λέει η ίδια.

Αυτή η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American College of Cardiology.

Φυσικά, πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα οφέλη για την υγεία, προσθέτει, αλλά στο μεταξύ, γιατί να μην αυξήσετε την κατανάλωση καρυδιών;

Πηγή: https://www.eatthis.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διπλάσιος κίνδυνος καρδιακής νόσου αν δεν τρώτε καρύδια: Πώς συμβάλλουν στην λειτουργία των αρτηριών

Καρύδια: Τι κάνουν για χοληστερόλη και διαβήτη, αλλά και σε… ΔΜΣ και αναλογία μέσης-γοφών

Αρθρίτιδα: Τι να τρώτε και τι όχι για να αποφύγετε τον πόνο στις αρθρώσεις και την φλεγμονή

Οι κατάλληλες τροφές μειώνουν τη χρόνια φλεγμονή – Τι πρέπει να τρώτε