Σύμμαχος στο αδυνάτισμα ο καφές – αρκεί να προσέξετε μια μικρή λεπτομέρεια

  • Ρούλα Τσουλέα
καφές
Τι ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ μελετώντας τη διατροφή και το βάρος χιλιάδων εθελοντών.

Αν θέλετε να αδυνατίσετε ή έστω να διατηρήστε υπό έλεγχο το σωματικό βάρος σας, ο καφές μπορεί να σας βοηθήσει. Έχει μεγάλη σημασία, όμως, πως τον πίνετε, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Όπως έδειξε, κάθε πρόσθετο φλιτζάνι καφέ την ημέρα μπορεί να διευκολύνει το αδυνάτισμα, αρκεί να μην περιέχει ζάχαρη.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής (AJCN).  Εξέτασε εάν υπήρχε συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ, της πρόσληψης καφεΐνης και των διακυμάνσεων του σωματικού βάρους. Οι ερευνητές έλαβαν επίσης υπ’ όψιν εάν οι συμμετέχοντες προσέθεταν στον καφέ τους:

  • Ζάχαρη
  • Κρέμα γάλακτος
  • Υποκατάστατο γάλακτος

Αντιθέτως, δεν είχαν στοιχεία για την προσθήκη κρέμας χωρίς λιπαρά ή γάλακτος, οπότε δεν τα συμπεριέλαβαν στην ανάλυσή τους.

Τα στοιχεία έδειξαν πως όσοι εθελοντές μετέβαλλαν την κατανάλωση καφέ κάθε τετραετία, είχαν εμφανή διακύμανση στο σωματικό βάρος τους.

Ειδικότερα, κάθε επιπλέον φλιτζάνι καφέ χωρίς ζάχαρη, σχετιζόταν με μείωση του σωματικού βάρους κατά 0,12 κιλά. Αυτό ίσχυε τόσο για τον καφέ με καφεΐνη, όσο και τον ντεκαφεϊνέ.

Ωστόσο όταν ο πρόσθετος καφές περιείχε 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, συσχετιζόταν με αύξηση του βάρους κατά 0,09 κιλά ανά φλιτζάνι. Η αύξηση αυτή αυξανόταν κατ’ αναλογίαν με τα κουταλάκια ζάχαρης που περιείχε ο καφές.

Περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων της μελέτης έδειξε πως περισσότερο επηρέαζε ο καφές το σωματικό βάρος:

  • Των νεώτερων ηλικιακά εθελοντών
  • Των υπέρβαρων ή παχύσαρκων εθελοντών

Η μελέτη

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο άρθρο τους, ανέλυσαν στοιχεία από συνολικώς 155.218 εθελοντές. Οι εθελοντές συμπλήρωναν ανά τετραετία αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής, υγείας και τρόπου ζωής. Κατά μέσον όρο το σωματικό βάρος τους αυξανόταν ανά τετραετία έως 1,7 κιλά. Υπήρχαν όμως και εθελοντές με πιο σταθερό βάρος και άλλοι που έπαιρναν πολύ περισσότερα κιλά.

Η μελέτη έδειξε ότι ο καφές με προσθήκη κρέμας γάλακτος ή υποκατάστατου γάλακτος δεν σχετιζόταν σημαντικά με την αλλαγή του σωματικού βάρους. Η προσθήκη της ζάχαρης, όμως, έπαιζε σημαντικό ρόλο, ανεξάρτητα από την υπόλοιπη διατροφή των εθελοντών.

Τα ευρήματα αυτά ίσχυαν ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν άλλους παράγοντες που επηρεάζουν το σωματικό βάρος, όπως:

  • Η φυσική δραστηριότητα
  • Η κατάσταση της υγείας
  • Η κατανάλωση αλκοόλ
  • Η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων

Οι ερευνητές τονίζουν πως οι διαφορές που παρατήρησαν είναι μικρές. Είναι όμως ενδεικτικές των επιπτώσεων της ζάχαρης, ακόμα κι όταν συνδυάζεται με πηγές που μόνες τους διευκολύνουν την απώλεια βάρους, όπως ο καφές.

Φωτογραφία: iStock