Πώς το πράσινο τσάι μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
πράσινο τσάι
Πολλοί ισχυρίζονται ότι το πράσινο τσάι μπορεί να αυξήσει την καύση λίπους και να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Αυτό το άρθρο εξετάζει τι ξέρουμε μέχρι σήμερα σχετικά με το πράσινο τσάι και την απώλεια βάρους.

Περιέχει ουσίες που μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε λίπος

Τα φύλλα τσαγιού περιέχουν πολλές ευεργετικές ενώσεις. Μία από αυτές είναι η καφεΐνη. Αν και ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι περιέχει πολύ λιγότερη καφεΐνη (24-40 mg) από ένα φλιτζάνι καφέ (100-200 mg), εξακολουθεί να περιέχει αρκετή ποσότητα για να έχει ήπιο αποτέλεσμα.

Η καφεΐνη είναι ένα πολύ γνωστό διεγερτικό που έχει αποδειχτεί ότι βοηθά στην καύση λίπους και βελτιώνει την απόδοση της σωματικής άσκησης.

Ωστόσο, το πράσινο τσάι ξεχωρίζει για την αντιοξειδωτική του περιεκτικότητα. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ενός φλιτζανιού αυξάνει την ποσότητα των αντιοξειδωτικών στην κυκλοφορία του αίματός σας.

Είναι, επίσης, γεμάτο με ένα είδος ισχυρών αντιοξειδωτικών, που ονομάζονται κατεχίνες. Η Το πιο σημαντικό από αυτά είναι η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη (EGCG), μια ουσία που μπορεί να ενισχύσει τον μεταβολισμό.

Μπορεί να “κινητοποιήσει” το λίπος από τα λιπώδη κύτταρα

Για να κάψετε λίπος, το σώμα πρέπει πρώτα να το διασπάσει μέσα στα λιποκύτταρα και να το μετακινήσει στην κυκλοφορία του αίματος.

Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι οι δραστικές ενώσεις στο πράσινο τσάι μπορούν να βοηθήσουν αυτήν τη διαδικασία, ενισχύοντας τις επιδράσεις ορισμένων ορμονών που καίνε λίπος, όπως η νορεπινεφρίνη.

Το κύριο αντιοξειδωτικό στο τσάι, η EGCG, μπορεί να βοηθήσει στην αναστολή ενός ενζύμου που διασπά την νορεπινεφρίνη. Όταν αυτό το ένζυμο αναστέλλεται, η ποσότητα της νορεπινεφρίνης αυξάνεται, προάγοντας έτσι τη διάσπαση του λίπους. Μάλιστα η καφεΐνη και η EGCG στο πράσινο τσάι μπορεί να έχουν συνεργατική δράση.

Ως αποτέλεσμα, τα λιποκύτταρα διασπούν περισσότερο λίπος, το οποίο απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος για χρήση ως ενέργεια από άλλα κύτταρα, όπως τα μυϊκά.

Αυξάνει την καύση λίπους, ειδικά κατά τη διάρκεια της άσκησης

Αν κοιτάξετε την ετικέτα σχεδόν κάθε εμπορικού συμπληρώματος απώλειας βάρους και καύσης λίπους, πιθανότατα θα δείτε το πράσινο τσάι να αναφέρεται ως συστατικό. Αυτό συμβαίνει επειδή το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού έχει επανειλημμένα συνδεθεί με αυξημένη καύση λίπους, ειδικά κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Σε μια μελέτη, άνδρες που έλαβαν εκχύλισμα πράσινου τσαγιού πριν από άσκηση έκαιγαν 17% περισσότερο λίπος από άλλους, που δεν έλαβαν το συμπλήρωμα. Η μελέτη υποδηλώνει ότι το πράσινο τσάι μπορεί να ενισχύσει τα αποτελέσματα της άσκησης στην καύση λίπους.

Μια μελέτη διάρκειας δύο μηνών έδειξε ότι οι κατεχίνες αύξησαν την καύση λίπους, τόσο κατά τη διάρκεια της άσκησης όσο και κατά την ανάπαυση.

Αρκετές άλλες μελέτες επιβεβαιώνουν αυτά τα ευρήματα, υποδεικνύοντας ότι η EGCG ενισχύει την καύση του λίπους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του σωματικού λίπους μακροπρόθεσμα.

Αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό

Το σώμα σας καίει συνεχώς θερμίδες. Ακόμη και όταν κοιμάστε ή κάθεστε, τα κύτταρα σας εκτελούν εκατομμύρια λειτουργίες, οι οποίες φυσικά απαιτούν ενέργεια.

Αρκετές μελέτες υποδεικνύουν ότι η λήψη εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού ή συμπληρωμάτων EGCG μπορεί να σας κάνει να κάψετε περισσότερες θερμίδες, ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας.

Στις περισσότερες μελέτες, αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση περίπου 3-4%, αν και ορισμένες δείχνουν αύξηση έως και 8% στον μεταβολισμό. Για ένα άτομο που καίει 2.000 θερμίδες την ημέρα, το 3-4% αντιστοιχεί σε επιπλέον 60-80 θερμίδες που δαπανώνται την ημέρα, αποτέλεσμα παρόμοιο με αυτό που θα περίμενε κανείς από μια πλούσια σε πρωτεΐνες διατροφή.

Αν και οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες ήταν πολύ μικρής διάρκειας, ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η επίδραση της ενίσχυσης του μεταβολισμού παραμένει μακροπρόθεσμα. Σε μια μελέτη σε 60 παχύσαρκα άτομα, όσοι έλαβαν εκχύλισμα πράσινου τσαγιού έχασαν 3,3 κιλά και έκαψαν 183 περισσότερες θερμίδες την ημέρα μετά από 3 μήνες, σε σχέση με εκείνους που δεν έλαβαν το εκχύλισμα.

Ωστόσο, δεν δείχνουν όλες οι μελέτες ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού ενισχύει τον μεταβολισμό. Το αποτέλεσμα μπορεί να εξαρτάται από το άτομο.

Το πράσινο τσάι μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε λίπος, ιδιαίτερα το επιβλαβές σπλαχνικό λίπος

Αν και πολλές μελέτες δείχνουν ότι με το πράσινο τσάι πολλοί όντως χάνουν βάρος, υπάρχουν επίσης ορισμένες μελέτες που δεν δείχνουν καμία επίδραση.

Δύο ανασκοπήσεις πολλών ελεγχόμενων δοκιμών σε συμπληρώματα πράσινου τσαγιού διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες έχασαν περίπου 1,3 κιλά κατά μέσο όρο.

Λάβετε όμως υπόψη ότι δεν είναι όλα τα λιπαρά ίδια. Το υποδόριο λίπος βρίσκεται κάτω από το δέρμα σας, αλλά μπορεί επίσης να έχετε σημαντικές ποσότητες σπλαχνικού λίπους.

Οι υψηλές ποσότητες σπλαχνικού λίπους συνδέονται με φλεγμονή και αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτές με την σειρά τους συνδέονται στενά με αρκετές σοβαρές ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις.

Αρκετές μελέτες για τις κατεχίνες του πράσινου τσαγιού δείχνουν ότι αν και τα αποτελέσματα απώλειας βάρους είναι μέτρια, ένα σημαντικό ποσοστό του λίπους που χάνεται είναι από το επιβλαβές σπλαχνικό λίπος.

Πηγή: https://www.healthline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πράσινο τσάι και μέλι: Πώς λειτουργούν μαζί για να ενισχύσουν την υγεία

Το πράσινο τσάι βελτιώνει την υγεία του εντέρου και μειώνει το σάκχαρο στο αίμα

Πράσινο τσάι: Πώς επιδρά σε θέματα καρκίνου, καρδιακά, εγκεφαλικό, διαβήτη και Αλτσχάιμερ

Προσοχή: Τι πρέπει να ΜΗΝ τρώτε όταν πίνετε πράσινο τσάι

φωτό: iStock