Πως θα χάσω τα κιλά των γιορτών;

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Οι διακοπές είναι ένα διάστημα που  οι διαιτολόγοι, συχνά,  συστήνουμε να ξεχνάμε  κάθε είδους δίαιτα και να απολαμβάνουμε τις χαρές των ημερών (διατροφικές και μη)… με μέτρο. Βέβαια, αυτή μας η σύσταση πολύ συχνά υπερεκτιμάται και η «εσφαλμένη αντίληψη του μέτρου» διαπιστώνεται στο πρώτο μεθεόρτιο ζύγισμα.

Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

www.drpapalazarou.gr

Η επαναφορά στην πραγματικότητα αρκετά συχνά είναι ιδιαίτερα σκληρή και η ανάγκη για γρήγορη απώλεια βάρους πιο αναγκαία από ποτέ.

Επομένως, τι πρέπει να κάνουμε; To βασικότερο είναι να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και να μην υποκύψουμε στις «σειρήνες» μαγικών συνταγών που υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους, καθώς έχει αποδειχθεί ότι όταν γίνονται ανεξέλεγκτα, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις στην  υγεία μας. Από την άλλη, όμως, αν μας πάρει εβδομάδες για να χάσουμε τα κιλά που πήραμε αυτό το διάστημα, το πιθανότερο είναι να απογοητευτούμε και να παραιτηθούμε από την προσπάθειά μας. Άρα, η λύση φαίνεται να είναι κάπου ενδιάμεσα.

Η αλήθεια για την αποτοξίνωση

Αποτοξίνωση είναι η λέξη που ακούγεται από τον καθένα που παραέφαγε στις διακοπές,  επισκεπτόμενος το διαιτολόγο του. Αρχικά,  η έννοια της αποτοξίνωσης (αποφυγή όλων όσων δημιουργούν τοξικά μεταβολικά προϊόντα) αφορά στην κατανάλωση φρούτων-λαχανικών και των αντιστοίχων χυμών τους καθώς και ζωμούς(σούπες) χωρίς φυσικά την ύπαρξη κρέατος, πατάτας ή ρυζιού. Καθίσταται, λοιπόν,  σαφές ότι η αποτοξίνωση με την ετυμολογική της έννοια είναι επικίνδυνη, κυρίως  όταν εφαρμόζεται μεγάλα χρονικά διαστήματα και χωρίς την εποπτεία του ειδικού.

Μα είναι κακό να κάνουμε μια αποτοξίνωση μετά την καταναλωτική υπερφαγία των γιορτών?  Μάλλον όχι, αρκεί όμως να διαρκεί λίγο (1-3 μέρες το πολύ)  και πάντα με την επίβλεψη του ειδικού. Στην περίπτωση που κρατήσει περισσότερο,  τότε ο έντονος αυτός περιορισμός (η στέρηση που προκαλεί η αποτοξίνωση) οδηγεί πάλι σε υπερκατανάλωση τροφής  και επαναπρόσληψη του απολεσθέντος βάρους.

Ας δούμε μερικές βασικές αρχές/ Tips για αυτή την περίοδο :

·      Όχι πανικός. Ο χειρότερος σύμβουλος είναι η βιασύνη και στην προσπάθεια  αυτή γίνονται λάθη που συχνά επιφέρουν  μη αντιστρέψιμες συνέπειες.

·      Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος  σε λιγότερο από 1 φορά/εβδομάδα.

·      Εντάξτε συχνότερα στο διαιτολόγιό σας όσπρια, λαχανικά και σούπες που προσδίδουν πολλά θρεπτικά συστατικά σε λίγες θερμίδες.

·      Ξεκινήστε το γεύμα σας με τη σαλάτα, καθώς δεν έχει μόνο θρεπτική συμβολή, αλλά θα βοηθήσει να γίνει πιο γρήγορα ο κορεσμός.

·      Αποφύγετε να παραγγείλετε αυτό τη διάστημα φαγητό από έξω.  Τις περισσότερες φορές, είναι πλούσιο σε αλάτι και λιπαρά και δεν συμβαδίζει με το υγιεινό των επιλογών σας στη μετά των Χριστουγέννων περίοδο.

·      Μην παραλείπετε  τα 3-4 φρούτα ημερησίως.

·      Φροντίστε να είναι πάντα ενεργοποιημένο το κίνητρό σας.  Να επαναφέρετε στο μυαλό σας  κάθε φορά που πρόκειται να φάτε  το λόγο για τον οποίο θέλετε να χάσετε  τα 3-4 κιλά των διακοπών.

·      «Να ξεκλέβετε» από τη δουλειά σας  λίγο χρόνο την εβδομάδα για να ασκείστε στο γυμναστήριο. Δεν είναι τόσο οι θερμίδες που καταναλώνονται στην άσκηση,  όσο το γεγονός ότι νιώθετε να μπαίνετε σε διάθεση υγιεινού τρόπου ζωής.

Αν θέλετε να επιλέξετε ένα γρήγορο τρόπο να χάσετε βάρος μέσω ειδικών χυμών ή υγρών να έχετε υπόψη σας τα εξής :

ü  Να γίνεται μια διατροφική αξιολόγηση από τον διαιτολόγο.

ü  Να επιλέγονται οι συνδυασμοί που είναι κατάλληλοι για αυτό που θέλετε να πετύχετε (π.χ ένας χυμός τόνωσης μπορεί να μην ταιριάζει σε κάποιον που θέλει να χάσει βάρος).

ü   Να μην εφαρμόζεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

ü  Συστηματική παρακολούθηση από ειδικό (π.χ επειδή τα περισσότερα έχουν μια ήπια διουρητική δράση, αν κάποιος έχει υπόταση είναι πολύ πιθανό να ζαλίζεται).

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν