Πώς τα κρύα ροφήματα επηρεάζουν το άσθμα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
άσθμα
Όταν έχετε άσθμα, πρέπει να προσέχετε τα ερεθίσματα.

Αν και τα κρύα ροφήματα δεν επηρεάζουν τυπικά το άσθμα, αν περνάτε ήδη ένα ασθματικό επεισόδιο, θα μπορούσαν να σας προκαλέσουν επιπλέον βήχα. Οι εξάρσεις ή κρίσεις άσθματος μπορεί να εμφανιστούν απροσδόκητα.

Εποχιακές αλλεργίες, κάποια τρόφιμα και ακόμη και συγκεκριμένα ποτά συνδέονται με αυξανόμενα κοινά συμπτώματα άσθματος, όπως σφίξιμο στο στήθος και συριγμός.

Βλάπτουν το άσθμα τα κρύα ροφήματα;

Όταν κάποια τροφή πυροδοτεί μια κρίση άσθματος, ο ασθενής είναι πολύ πιθανό να έχει επίσης τροφική αλλεργία (π.χ. στα φιστίκια ή στα οστρακοειδή). Ομοίως, ορισμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θειώδη, όπως οι προπαρασκευασμένες πατάτες, το κρασί και η μπύρα, ακόμη και τα τουρσί, συνδέονται στενότερα με την πρόκληση άσθματος εάν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες.

Η σχετική έρευνα δεν υποστηρίζει την ιδέα ότι ένα παγωμένο ρόφημα θα προκαλέσει κρίση άσθματος ή θα αυξήσει τη συχνότητα των κρίσεων. Εντούτοις, ένα άτομο με άσθμα μπορεί να παρουσιάσει έναν αρχικό προσωρινό βήχα που υποχωρεί καθώς το σώμα του συνηθίζει την ψυχρή ουσία.

Άσθμα και υγρό άζωτο

Αν και τα κρύα ροφήματα δεν συνδέονται άμεσα με την πρόκληση άσθματος, υπάρχει μια εξαίρεση σε αυτό: το υγρό άζωτο. Μια κοινή τάση σε πολλά μοντέρνα καταστήματα εστίασης είναι συχνά η χρήση υγρού αζώτου για να δημιουργήσουν την εντύπωση καπνού. Συχνά μπορεί να προστεθεί σε ένα ποτό λίγο πριν το σερβίρισμα για το ίδιο αποτέλεσμα.

Για τα άτομα με άσθμα, η κατανάλωση ποτών που έχουν εκτεθεί σε υγρό άζωτο χωρίς να αφήνουν αυτήν την άοσμη και άχρωμη χημική ουσία να εξατμιστεί πλήρως μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κρίσης άσθματος. Συγκεκριμένα, η ανησυχία επικεντρώνεται στον αυξημένο κίνδυνο ασφυξίας, εάν χρησιμοποιείται υγρό άζωτο ενώ βρίσκεστε σε χώρο που δεν αερίζεται καλά.

Ακόμη και άτομα με ήπιο άσθμα κινδυνεύουν να υποστούν προσβολή όταν τους χορηγηθεί υγρό άζωτο. Τα άτομα με άσθμα ενθαρρύνονται να αποφεύγουν τροφές και ποτά που έχουν αλλοιωθεί με υγρό άζωτο.

Άσθμα: Γιατί τα κρύα ροφήματα σας κάνουν να βήχετε περισσότερο

Αν και τα κρύα ροφήματα δεν επηρεάζουν άμεσα το άσθμα σας, θα μπορούσαν να σας κάνουν να βήχετε πιο συχνά. Μερικές φορές, όταν καταναλώνετε πολύ κρύα ποτά (ή κρύα φαγητά, όπως παγωτό), προκαλείται βρογχοσπασμός (σύντομη σύσφιξη των αεραγωγών) που μπορεί να προκαλέσει βήχα.

Αυτή είναι η φυσική αντίδραση του σώματός σας στον κρύο αέρα που εισέρχεται στους πνεύμονές σας, αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει δυσφορία σε άτομα με άσθμα.

Εάν βρίσκεστε ήδη στην μέση ενός επεισοδίου άσθματος, είναι καλύτερα να αποφύγετε τα κρύα ροφήματα.

Τα χλιαρά ή ζεστά ροφήματα μπορεί να είναι ευκολότερα για το σύστημά σας κατά τη διάρκεια της κρίσης άσθματος. Φροντίστε να πίνετε ακόμα πολλά υγρά. Η καλή ενυδάτωση είναι σημαντική γενικότερα για την υγεία των πνευμόνων σας.

Πηγή: https://www.healthline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πράσινο τσάι ή καφές: Πόση καφεΐνη έχει το καθένα – Ποιο ρόφημα είναι καλύτερο για την υγεία

Τα 5 πιο αποτελεσματικά πρωινά ροφήματα για υγιεινή απώλεια βάρους

Οι εστίες υγαερίου προκαλούν κι επιδεινώνουν το άσθμα, ειδικά σε παιδιά: Στοιχεία-σοκ από μεγάλη έρευνα

Το άσθμα μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα και εγκεφαλικό: Δημιουργεί πλάκα στις αρτηρίες!

φωτό: iStock