Πώς να προστατευθείτε από τη νοθεία του ελαιόλαδου – Οδηγίες από τον ΕΦΕΤ

  • Ρούλα Τσουλέα
ΕΦΕΤ
Τι συνιστά ο ΕΦΕΤ να προσέχουμε όταν διαλέγουμε ελαιόλαδο. Τι να προσέχουμε στο Ίντερνετ.

Αναλυτικές οδηγίες για να προστατευθούμε από την προμήθεια νοθευμένου ελαιολάδου εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνει ότι αφορμή υπήρξαν οι αυξανόμενες καταγγελίες που δέχεται τον τελευταίο καιρό και η εντεινόμενη ανησυχία για το ενδεχόμενο νοθείας, έτσι όπως αυξάνεται η τιμή του.

Ο ΕΦΕΤ επισημαίνει ότι η νοθεία του ελαιολάδου συνιστά απάτη. Αυτή ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία, ενώ επιφέρει οικονομικό πλήγμα σε καταναλωτές και επιχειρήσεις. Για να προστατευθείτε ο ΕΦΕΤ συνιστά τα εξής:

  • Να προμηθεύεστε ελαιόλαδο μόνο από νόμιμα (άρα ελεγχόμενα) σημεία πώλησης.
  • Να εξετάζετε με ιδιαίτερη προσοχή την ετικέτα του ελαιολάδου που θέλετε να αγοράσετε. Πρέπει να αναγράφει τουλάχιστον α) την κατηγορία του ελαιολάδου (έξτρα παρθένο, παρθένο, ελαιόλαδο), β) τον αλφαριθμητικό αριθμό έγκρισης της μονάδας τυποποίησης (EL-40-…..), και γ) τα στοιχεία του υπευθύνου της επιχείρησης.
  • Να αποφεύγετε την αγορά ελαιολάδου από πλανόδιους (χωρίς την απαραίτητη άδεια) και ανώνυμους πωλητές.
  • Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν προμηθεύεστε ελαιόλαδο μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου (Ίντερντετ). Να επιλέγετε ιστοσελίδες παραγωγικών ή εμπορικών επιχειρήσεων που διαθέτουν όλες τις εγγυήσεις για την διάθεση επώνυμου ελαιολάδου.
  • Να προμηθεύεστε επώνυμο ελαιόλαδο, σε έτοιμες συσκευασίες μέγιστης χωρητικότητας 5 λίτρων.

Διαβάστε ακόμα Καρδιολόγοι: “Το ελαιόλαδο ακρίβυνε, ας το περιορίσουμε! Να μην το αντικαταστήσουμε με άλλα έλαια”

Και για επιχειρήσεις

Ο ΕΦΕΤ παρέχει οδηγίες και για τις επιχειρήσεις που προμηθεύονται ελαιόλαδο. Είναι οι εξής:

  • Οι επιχειρήσεις (εστιατόρια, νοσοκομεία, καντίνες ή άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις) να προμηθεύονται επώνυμο ελαιόλαδο σε προσυσκευασμένες συσκευασίες των 5, 10 , 20, 25, έως και 50 λίτρων.
  • Να μεριμνούν ώστε με την παραλαβή του ελαιολάδου να παραλαμβάνουν τις νόμιμες φορολογικές αποδείξεις αγοράς του.
  • Να επιλέγουν με προσοχή τους προμηθευτές τους μεταξύ αυτών που διαθέτουν στοιχεία που εγγυώνται την αξιοπιστία τους (διεύθυνση επιχείρησης, εγκαταστάσεις παραγωγής, εγκυρότητα τιμολογίων και άλλων παραστατικών) και τη νομιμότητα της διαδικασίας αγοραπωλησίας.
  • Να επικοινωνούν άμεσα με τον ΕΦΕΤ στο τηλέφωνο 11717 ή μέσω της ιστοσελίδας του για την υποβολή αναφοράς ή καταγγελίας στην περίπτωση, ανεπαρκούς επισήμανσης, δελεαστικής τιμής ή μη φυσιολογικών οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου (γεύση, οσμή, χρώμα κ.α.).

Φωτογραφία: iStock