Πως να χάσετε τα κιλά του Πάσχα και να μην τα ξαναπάρετε

  • Ρούλα Τσουλέα
κιλά
Τα πέντε απαραίτητα βήματα για να είναι αποδοτική και επιτυχημένη η προσπάθεια για αδυνάτισμα.

Κάθε χρόνο, αμέσως μετά το Πάσχα αρχίζει για πολλούς από εμάς, η μεγάλη μάχη με τα κιλά. Τσουρέκια, κουλουράκια, αρνί, κοκορέτσι και άλλα εορταστικά εδέσματα είχαν την τιμητική τους, αφήνοντας το… αποτύπωμά τους στην μεθεόρτια ζύγιση. Χώρια τα κιλά που συσσωρεύτηκαν από την σωματική αδράνεια του χειμώνα. Πως μπορούμε άραγε να απαλλαγούμε από αυτά με σωστό τρόπο;

Το κλειδί είναι η σωστή διάγνωση, απαντά ο διαιτολόγος-διατροφολόγος Αναστάσιος Παπαλαζάρου. Είναι απαραίτητη για να καταλάβει ο ειδικός με τι οργανισμό έχει να κάνει και να προσαρμόσει εξατομικευμένα το κατάλληλο πλάνο αδυνατίσματος.

«Η σωστή διάγνωση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της επιτυχίας», εξηγεί. «Διακρίνεται σε 3 στάδια: στη λήψη ιστορικού, σε ειδικές μετρήσεις και στην αξιολόγηση του βαθμού ενεργοποίησης του ασθενούς».

Το ιστορικό

Η λήψη ενός πλήρους ιατρικού, διατροφικού και συμπεριφορικoύ ιστορικού είναι το πρώτο βήμα προς την επιτυχία. Ο διαιτολόγος πρέπει να συνυπολογίσει:

  • Τυχόν παθήσεις
  • Τυχόν διατροφικές ιδιαιτερότητες (π.χ. αλλεργίες, δυσανεξίες) και
  • Τις διατροφικές προτιμήσεις του ατόμου

Πρέπει επίσης να προσδιορίσει τις δυσλειτουργικές σκέψεις και καταστάσεις που οδηγούν τον πάσχοντα στην υπερφαγία και στην αύξηση στα κιλά του.

Η σύσταση του σώματος και ο μεταβολισμός

Το σωματικό βάρος από μόνο του δεν λέει όλη την αλήθεια. Επομένως, η ανάλυση της σύστασης σώματος και ο προσδιορισμός του μεταβολικού ρυθμού είναι απαραίτητα για σωστή απώλεια βάρους.

Για να έχει καλύτερη εικόνα του οργανισμού του ασθενούς, ο διαιτολόγος χρειάζεται να γνωρίζει το ποσοστό λίπους και μυϊκού ιστού στο σώμα του. Χρήσιμο είναι επίσης να γνωρίζει και τον βασικό μεταβολισμό (ή αλλιώς τον μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας).

Ο βασικός μεταβολισμός είναι ο τρόπος με τον οποίο μεταβολίζει το σώμα την τροφή. Με τη βοήθειά του ο διαιτολόγος μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια τις θερμίδες που χρειάζονται, για να χάσει κάποιος με επιτυχία τα περιττά του κιλά.

Ο βαθμός ενεργοποίησης

Για να αποδώσει μία δίαιτα, το άτομο πρέπει να είναι έτοιμο να «σπάσει» τις κακές συνήθεις και να υιοθετήσει νέες, πιο υγιεινές. Οι διαιτολόγοι χρησιμοποιούν ειδικό εργαλείο για την αξιολόγηση του βαθμού κινητοποίησης, το οποίο παρέχει πολύ ισχυρή ένδειξη για τις πιθανότητες επιτυχίας ή μη.

Η διαιτητική προσέγγιση

Για να χάσει ένα άτομο τα περιττά κιλά του, χρειάζεται εξατομικευμένη διαιτητική προσέγγιση, η οποία διακρίνεται σε δύο στάδια:

  1. Το πρώτο είναι μια σωστά σχεδιασμένη δίαιτα, που μπορεί να επιφέρει την επιθυμητή απώλεια βάρους. Σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε παλαιότερα, η απώλεια βάρους μπορεί να είναι γρήγορη, ασφαλής και συχνά ενδεικνυόμενη. Ένα παχύσαρκο άτομο, π.χ., που είναι ισχυρά κινητοποιημένο μπορεί να χάνει με ασφάλεια 8 έως 10 κιλά τον μήνα, με υψηλούς βαθμούς διατήρησης, με δίαιτες χαμηλών αλλά και πολύ χαμηλών θερμίδων (κάτω από 1.200 την ημέρα). Για να συμβεί αυτό, όμως, πρέπει να ακολουθεί εξατομικευμένο διαιτολόγιο. Πρέπει επίσης να προσλαμβάνει αρκετές πρωτεΐνες, ώστε να εξασφαλίζεται απώλεια κυρίως λιπώδους ιστού.
  2. Το δεύτερο και σημαντικότερο είναι η αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς. «Αν ένα άτομο δεν αλλάξει τη διατροφική του συμπεριφορά, είναι σαν να προσπαθεί να γεμίσει έναν κουβά με νερό που έχει μια τρύπα στον πάτο. Αφού λοιπόν προσδιορίσουμε την προβληματική συμπεριφορά (π.χ. τρώω μπροστά την τηλεόραση, τρώω στο πόδι, αδειάζω πάντα το πιάτο μου) πρέπει να προσπαθήσουμε να σπάσουμε αυτόν τον δυσλειτουργικό κρίκο και να δημιουργήσουμε μια νέα υγιεινή συνήθεια, χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως η αυτοκαταγραφή, η στοχοθεσία και η  αυτοξιολόγηση» σημειώνει ο κ. Παπαλαζάρου.

«Γνωρίζουμε ότι 9 στους 10 ξαναπαίρνουν μέσα στα επόμενα 5 χρόνια τα κιλά που είχαν χάσει. Τι κοινό όμως έχει αυτό το 10% που καταφέρνει και τα διατηρεί; Έχουν ορισμένες κοινές, «έξυπνες» συμπεριφορές», επισημαίνει ο κ. Παπαλαζάρου. «Πάνω σε αυτές δουλεύουμε ώστε να πετύχουμε τη διατήρηση. Έχει αποδειχθεί ότι μόνο αλλάζοντας τον τρόπο που σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε στο φαγητό, θα καταφέρουμε να χάσουμε τα κιλά του Πάσχα, αλλά κυρίως θα τα διατηρήσουμε».

Φωτογραφία: iStock