Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το έντερό μας να επανέλθει μετά την κραιπάλη των γιορτών

  • Iatropedia newsroom
μικροβίωμα εντέρου, πόνος
Ό,τι καταναλώνουμε επηρεάζει το μικροβίωμα του εντέρου μας, έναν μικρόκοσμο που βοηθά στην προστασία του οργανισμού μας απέναντι στα παθογόνα

Οι γιορτές είναι μια περίοδος που, συχνά, χάνουμε τον έλεγχο. Που αφηνόμαστε στην ένοχη απόλαυση γλυκών, πλούσιων σε λιπαρά εδεσμάτων, λίγο περισσότερου αλκοόλ. Όμως, όλα αυτά τείνουν να επηρεάζουν την υγεία μας με περισσότερους τρόπους από ό,τι πιστεύουμε.

Ό,τι καταναλώνουμε επηρεάζει το μικροβίωμα του εντέρου μας, μια κοινότητα μικροσκοπικών οργανισμών που περιλαμβάνουν βακτήρια, ιούς, μύκητες και παράσιτα. Αλλά ο μικρόκοσμος αυτός βοηθά στην προστασία του οργανισμού μας απέναντι στα παθογόνα, ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και αφομοιώνει την τροφή, μεταξύ πολλών άλλων. Αν διαταραχθεί η ισορροπία στα μικρόβια του εντέρου μας, μπορεί να αντιμετωπίσουμε προβλήματα υγείας, πολλές φορές αρκετά σοβαρά.

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να διατηρήσουνε το μικροβίωμα του εντέρου μας υγιές ή να επαναφέρουμε την ισορροπία μετά από μερικές φέτες χριστουγεννιάτικου κορμού;

Τρώτε τις σωστές τροφές

Οι μικροσκοπικοί οργανισμοί που συνθέτουν το μικροβίωμα του εντέρου, ειδικά τα βακτήρια, βοηθούν τον οργανισμό να διασπάσει τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και τα σάκχαρα σε χρήσιμα θρεπτικά συστατικά και να επεξεργάζεται τις φυτικές ίνες στο παχύ έντερο.

«Ό,τι τρώμε και πίνουμε και δεν χωνεύουμε και δεν απορροφούμε κατεβαίνει μέσω του εντερικού μας σωλήνα στο περιφερικό μας έντερο, στο παχύ έντερο, όπου βρίσκεται η πλειονότητα των μικροβίων και γίνεται τροφή για το μικροβίωμα», λέει η Gail Cresci, η οποία ερευνά το μικροβίωμα στο τμήμα γαστρεντερολογίας, ηπατολογίας και διατροφής του νοσοκομείου Cleveland Clinic Childrens Hospital.

Για παράδειγμα, το σώμα σας αφομοιώνει γρήγορα τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και χαμηλή σε φυτικές ίνες, κάτι που δεν αφήνει πολλά θρεπτικά συστατικά για να καταναλώσει η μικροχλωρίδα του εντέρου, ενώ η ζάχαρη που δεν αφομοιώνεται μπορεί να λειτουργήσει ως τροφή για παθογόνα βακτήρια. Τα αντιβιοτικά, εν τω μεταξύ, μπορούν να σκοτώσουν τα καλά βακτήρια μαζί με τα κακά.

Το μικροβίωμα του εντέρου είναι ανθεκτικό και θα επανέλθει σχετικά γρήγορα αν το άτομο ξαναρχίσει να ακολουθεί μια υγιεινή διατροφή ή σταματήσει να παίρνει φάρμακα, λέει η Cresci.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι μόνο μια μακροπρόθεσμη υγιεινή διατροφή μπορεί πραγματικά να διατηρήσει σε καλή υγεία ή να βελτιώσει το μικροβίωμα του εντέρου μας. Οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνουμε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως σύνθετους υδατάνθρακες που βρίσκονται στα δημητριακά, τα λαχανικά και τα όσπρια. Θα πρέπει επίσης να καταναλώνουμε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το kimchi, το κεφίρ και το ξινολάχανο, τα οποία περιέχουν τα δικά τους προβιοτικά – ζωντανούς μικροοργανισμούς που μπορούν να αυξήσουν την ποικιλότητα της μικροχλωρίδας στο έντερο. Και να κρατάμε σε χαμηλά επίπεδα την πρόσληψη ζάχαρης, συνδυάζοντάς τη με φυτικές ίνες, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, όταν τρώμε τα φρούτα, αντί να τα πίνουμε σε χυμό.

Προσοχή με τα προβιοτικά

Σε ό,τι αφορά, ωστόσο, τα προβιοτικά, πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί, ιδίως όταν πρόκειται για έτοιμα σκευάσματα, που συχνά διαφημίζονται ως ιδανική λύση για όλους.

Η πραγματικότητα είναι πολύ πιο περίπλοκη και το να πείσεις το έντερο να δεχθεί ένα προβιοτικό είναι δύσκολο.

«Τα προβιοτικά σε αυτήν την περίπτωση μοιάζουν μάλλον με ένα παιδί που αλλάζει σχολείο και δεν γνωρίζει κανέναν. Θα εκδιωχθούν από την ομάδα, επειδή όλα τα άλλα μικρόβια σε αυτήν την κοινότητα έχουν συνηθίσει το ένα το άλλο», λέει η Purna Kashyap, καθηγήτρια Ιατρικής και Φυσιολογίας στη Mayo Clinic.

Η αγορά των προβιοτικών περιλαμβάνει επίσης πολλούς διαφορετικούς τύπους και ποικίλα επίπεδα ποιότητας και η επιλογή μπορεί να είναι δύσκολη για τον καταναλωτή.

Τα προβιοτικά, επίσης, δεν θεωρούνται φάρμακο στις ΗΠΑ, επομένως τα περισσότερα δεν ελέγχονται από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Εάν πρόκειται να πάρετε ένα πρεβιοτικό ή προβιοτικό συμπλήρωμα, συμβουλευτείτε πρώτα έναν γιατρό. Κάποια μπορεί να είναι επιβλαβή για ορισμένα άτομα, όπως εκείνοι που παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, σύμφωνα με την Cresci.

Γι’ αυτό και πριν πάρουμε κάποιο συμπλήρωμα, καλό θα ήταν να κάνουμε πρώτα την έρευνά μας, με βάση την υπάρχουσα βιβλιογραφία.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κοριοί: Πώς να τους εντοπίσετε και να απαλλαγείτε με φυσικούς τρόπους

Ροχαλητό: 7 εύκολοι τρόποι να το σταματήσετε

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Τι πρέπει να προσέξετε με το κρέας ή τη γαλοπούλα