Πολλαπλή Σκλήρυνση: Υγιεινή διατροφή για να μειώσετε τον κίνδυνο κατά 50%

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Πολλαπλή Σκλήρυνση
Η Πολλαπλή Σκλήρυνση συμβαίνει όταν υπάρχει απώλεια, ή βλάβη της λιπαρής μόνωσης που περιβάλλει τις νευρικές ίνες, οι οποίες μεταφέρουν σήματα προς και από τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Μια διατροφή που είναι πλούσια σε λαχανικά, ψάρια, όσπρια, αυγά και πουλερικά συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (Πολλαπλή Σκλήρυνση), μια μακροχρόνια ασθένεια που επηρεάζει τον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό και το οπτικό νεύρο στα μάτια.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν ερευνητές από την Αυστραλία, που μελέτησαν την επίδραση της διατροφής στην απομυελίνωση (demyelination) του κεντρικού νευρικού συστήματος, η οποία είναι συχνά το πρώτο στάδιο στην Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα σε περίπου 700 άτομα σε όλη την Αυστραλία. Αναφέρουν τα συμπεράσματά τους σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Multiple Sclerosis Journal.

Διαβάστε επίσης: Πολλαπλή Σκλήρυνση: Τα 7 «καθημερινά» συμπτώματα που είναι «καμπανάκι» κινδύνου!

«Υπάρχουν πολλοί γνωστοί παράγοντες περιβαλλοντικού κινδύνου για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας», εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Lucinda J. Black, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Curtin University στο Περθ της Αυστραλίας.

Δίνει παραδείγματα, όπως το χαμηλό επίπεδο βιταμίνης D, η ανεπαρκής έκθεση στο ηλιακό φως και το κάπνισμα. Ωστόσο, όπως σημειώνει η ίδια και οι συνάδελφοί της, τα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τους δεσμούς ανάμεσα στην διατροφή και την Πολλαπλή Σκλήρυνση ήταν «ασαφή» μέχρι τώρα.

Πολλαπλή Σκλήρυνση και απομυελίνωση

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι μακροχρόνια και απρόβλεπτη ασθένεια. Τα συμπτώματά της μπορεί να επιμένουν και να επιδεινωθούν σταδιακά, ή μπορεί να «έρχονται και να φεύγουν». Υπάρχουν τέσσερις τύποι Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (ΣκΠ), ανάλογα με τα συμπτώματα και τον τρόπο με τον οποίο αυτά εξελίσσονται.

Πολλοί ερευνητές πιστεύουν, ότι στην ΣκΠ, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στην υγιή μυελίνη στον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό και το οπτικό νεύρο, επειδή την εκλαμβάνει λανθασμένα ως απειλή. Τελικά, η βλάβη επηρεάζει επίσης τις ίνες και τα κύτταρα και διακόπτει τα σήματα από τα αισθητήρια όργανα και εκείνα για τον έλεγχο της κίνησης.

Τα συμπτώματα ποικίλλουν ευρέως, ανάλογα με τη θέση και τη σοβαρότητα της βλάβης στην μυελίνη. Περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται, σε:

  • προβλήματα όρασης
  • απώλεια συντονισμού και ισορροπίας
  • δυσκολία στην ομιλίας
  • μούδιασμα
  • τρέμουλο
  • προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης
  • οξεία κόπωση και παράλυση

Αν και η Πολλαπλή Σκλήρυνση μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, οι περισσότερες περιπτώσεις διαγιγνώσκονται σε άτομα ηλικίας 20-50 ετών. Οι γυναίκες έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν ΣκΠ σε σχέση με τους άνδρες.

Διαβάστε επίσης: Πολλαπλή Σκλήρυνση: Δείκτης κινδύνου η έλλειψη πολύ γνωστής βιταμίνης – Φαίνεται με απλή εξέταση αίματος [vid]

Πρότυπα διατροφής

Η δρ. Black και οι συνεργάτες της διερεύνησαν τους δεσμούς «μεταξύ των διατροφικών προτύπων και του κινδύνου μιας πρώτης κλινικής διάγνωσης για απομυελίνωση» του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Ανέλυσαν στοιχεία από την μελέτη Ausimmune 2003-2006, η οποία έλαβε χώρα σε διάφορα κέντρα της Αυστραλίας. Τα δεδομένα περιελάμβαναν απαντήσεις σε λεπτομερή ερωτηματολόγια σχετικά με τα είδη τροφών που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες και πόσο συχνά τις έτρωγαν. Αναλύοντας τα κύρια συστατικά τροφίμων, οι ερευνητές εντόπισαν δύο βασικά πρότυπα διατροφής:

  1. Το ένα ήταν μια υγιεινή διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε ψάρια, αυγά, κρέας πουλερικών, όσπρια και λαχανικά.
  2. Το δεύτερο ήταν μια διατροφή «δυτικού τύπου» με πολλές πλήρεις λιπαρές γαλακτοκομικές τροφές και κόκκινα κρέατα και μικρές ποσότητες σε ξηρούς καρπούς, φρέσκα φρούτα, προϊόντα ολικής αλέσεως και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα.

Διαβάστε επίσης: Τα 8 πιο απίθανα συμπτώματα στην Σκλήρυνση κατά Πλάκας – Μην τα αγνοείτε!

Μείωση κατά 50% του κινδύνου για Πολλαπλή Σκλήρυνση

Από τα 698 άτομα των οποίων τα δεδομένα ανέλυσαν οι ερευνητές, τα 252 διαγνώστηκαν με απομυελίνωση του κεντρικού νευρικού συστήματος και τα 446 ήταν υγιή.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η υψηλότερη κατανάλωση υγιεινών τροφών συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο πρώτης διάγνωσης απομυελίνωσης του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Σε σύγκριση με τα άτομα που δεν ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή, η μείωση του κινδύνου σε εκείνους τους ανθρώπους που κατανάλωναν τις υψηλότερες ποσότητες υγιεινών τροφών ήταν περίπου 50%, λέει η δρ. Black. «Αυτό το εύρημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εκείνους που καταναλώνουν σήμερα μικρές ποσότητες αυτών των τροφίμων», προσθέτει.

Οι επιστήμονες προτείνουν ότι υπάρχει ανάγκη να βελτιωθεί η εκπαίδευση σχετικά με το πώς μπορεί κανείς να τρέφεται πιο υγιεινά, ειδικά για εκείνους που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia.gr με πληροφορίες από το https://www.medicalnewstoday.com