Τα πιο «ύπουλα» συμπτώματα στην Σκλήρυνση κατά Πλάκας – Μην τα υποβαθμίζετε

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Σκλήρυνση κατά Πλάκας
Οι περισσότεροι άνθρωποι με Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ή, αλλιώς, Πολλαπλή Σκλήρυνση) αντιμετωπίζουν πόνο, κόπωση και κινητικά προβλήματα, αλλά υπάρχουν και άλλα, λιγότερο κοινά συμπτώματα.

Όταν έχετε Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣκΠ), τα σήματα μεταξύ του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού δυσλειτουργούν, προκαλώντας πόνο, κόπωση και μειωμένη κινητικότητα καθώς εξελίσσεται η ασθένεια. Μερικά άτομα με ΣκΠ έχουν μόνο μερικά συμπτώματα της διαταραχής, ενώ άλλα άτομα έχουν πολλά. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι τα συμπτώματά σας “έρχονται και φεύγουν”, ενώ άλλα παραμένουν για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Τείνουμε να επικεντρωνόμαστε σε εκείνα τα συμπτώματα που όλοι μπορούμε να δούμε, αλλά πολλοί άνθρωποι μπορεί να ζουν με μια ποικιλία συμπτωμάτων που δεν είναι εμφανή.

Εδώ είναι μερικά λιγότερο προφανή συμπτώματα στην Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, που, ως επί το πλείστον, είναι αρκετά σπάνια. Μπορεί να είναι δευτερογενή ως προς την Πολλαπλή Σκλήρυνση, ή θα να είναι ενδείξεις κάποιας άλλης πάθησης. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον γιατρό σας (κατά προτίμηση, έναν νευρολόγο) για οποιοδήποτε νέο σύμπτωμα.

1. Ίλιγγος

Πολλοί άνθρωποι με Σκλήρυνση κατά Πλάκας βιώνουν ζάλη, μαζί με αίσθηση εξασθένησης και μερική απώλεια της ισορροπίας. Ένα λιγότερο κοινό σύμπτωμα είναι ο ίλιγγος. Όταν έχετε επεισόδιο ιλίγγου, αισθάνεστε σαν να γυρίζει το δωμάτιο γύρω σας. Ο ίλιγγος μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα για τη ναυτία, ή, εάν τα συμπτώματά σας είναι πολύ σοβαρά, με κορτικοστεροειδή φάρμακα.

2. Διαταραχές λόγου

Τα προβλήματα με την ομιλία που σχετίζονται με την Πολλαπλή Σκλήρυνση συνήθως προκαλούν δυσκολία στην άρθρωση. Οι λέξεις δεν εκφέρονται καθαρά στον λόγο σας. Δεν είναι σαφές πόσο εκτεταμένο γίνεται το εν λόγω πρόβλημα. Σε μια έρευνα που βασίστηκε σε ασθενείς που ανέφεραν συμπτώματα ΣκΠ, το 23% θεώρησε ότι είχαν προβλήματα ομιλίας και φωνής. Η έρευνα που διεξήχθη μέσω του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία έδειξε ότι σε μια ομάδα 77 ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας περίπου το ήμισυ είχε δυσκολίες ομιλίας, συνήθως ήπιες. Αυτή η μελέτη δεν εστίασε σε τυχόν προβλήματα ομιλίας σε άτομα χωρίς ΣκΠ, επομένως δεν είναι δυνατόν να πούμε εάν τα προβλήματά τους οφείλονταν στην ασθένεια, ή ήταν δευτερεύοντα συμπτώματα από άλλη αιτία.

3. Δυσκολία στην κατάποση

Μπορεί να αντιμετωπίσετε δυσκολία στην κατάποση, ή δυσφαγία. Μπορεί κατά την κατάποση υγρών ή τροφών, εκείνα να πάνε στον πνευμονικό σωλήνα και όχι στον οισοφάγο. Άλλοι μπορεί να δυσκολεύονται να μασήσουν, ή να πνιγούν όταν τρώνε. Τα προβλήματα με την κατάποση μπορεί να εμφανιστούν στα αρχικά στάδια της ΣκΠ, ή καθώς αυτή εξελίσσεται.

4. Κνησμός

Στην Σκλήρυνση κατά Πλάκας μπορεί να έχετε την αίσθηση σαν να σας τρυπούν “καρφίτσες” στο δέρμα, ή να νιώθετε καψίματα, “σουβλιές”, ή πόνους πιασίματος. Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι αισθάνονται φαγούρα. Όταν έχετε Πολλαπλή Σκλήρυνση, τα νεύρα στο δέρμα σας, ή τα νεύρα που στέλνουν σήματα στο δέρμα σας μπορεί να υποστούν βλάβη. Αυτή η βλάβη μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε φαγούρα ακόμα κι αν δεν βλέπετε κανέναν ερεθισμό. Επειδή η αιτία είναι νευρολογική και όχι σωματική, όπως από τσίμπημα εντόμου, ή από εξάνθημα, οι τοπικές αλοιφές δε θα βοηθήσουν.

Πολλά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν αυτόν τον τύπο κνησμού, συμπεριλαμβανομένων των αντισπασμωδικών όπως το Tegretol (καρβαμαζεπίνη) και το Neurontin (gabapentin), αντικαταθλιπτικά όπως το Elavil (αμιτριπτυλίνη) και το αντιισταμινικό Atarax (υδροξυζίνη). Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας συνταγογραφήσει φάρμακα κατά του κνησμού. Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πόσοι άνθρωποι εκδηλώνουν αυτό το σύμπτωμα, αλλά δεν είναι πολύ συνηθισμένο.

5. Προβλήματα ακοής

Η δυσκολία στην ακοή είναι ένα ασυνήθιστο σύμπτωμα στην Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να κυμαίνεται από ένα κουδούνισμα στα αυτιά έως μια ξαφνική απώλεια ακοής. Η απώλεια ακοής μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι της ΣκΠ. Επίσης, επειδή αυτό το σύμπτωμα είναι τόσο σπάνιο, είναι πιο πιθανό να είναι από κάτι άλλο. Συζητήστε με το γιατρό σας αν αντιμετωπίζετε δυσκολία στην ακοή. Η κώφωση είναι σπάνια αποτέλεσμα της ΣκΠ, αλλά δεν είναι και απίθανο.

6. Τρέμουλο

Το τρέμουλο είναι ένα από τα πιο αγχωτικά συμπτώματα στην Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Πρόκειται για τρέμουλο που διαφέρει από εκείνο στη νόσο του Πάρκινσον. Εάν έχετε Πολλαπλή Σκλήρυνση, μπορεί να αντιμετωπίσετε τρόμο χεριών, όταν πιάνετε ένα ποτήρι, ή σηκώνετε ένα πιρούνι, αλλά στο Πάρκινσον το τρέμουλο υπάρχει και σε κατάσταση ηρεμίας. Το τρέμουλο επηρεάζει κυρίως τα χέρια.

Δεν υπάρχουν πολλά που θα σας βοηθήσουν σε αυτή την περίπτωση. Ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να σας συνταγογραφήσει κάποιο φάρμακο που μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Ένας τρόπος για να αντιμετωπίσετε το τρέμουλο από την ΣκΠ είναι να δουλέψετε με έναν φυσιοθεραπευτή για ασκήσεις, για να αυξήσετε τη μυϊκή σας δύναμη, τον έλεγχο και την ισορροπία στις κινήσεις σας.

7. Σεξουαλική δυσλειτουργία

Έρευνες δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι με Σκλήρυνση κατά Πλάκας κάνουν σεξ λιγότερο συχνά, λόγω της ασθένειάς τους. Η βλάβη στο σύστημα μετάδοσης σημάτων κατά μήκος των νεύρων του νωτιαίου μυελού διακόπτει τα σήματα του εγκεφάλου προς τα γεννητικά όργανα. Οι άνδρες μπορεί να παρουσιάσουν στυτική δυσλειτουργία, ή καθυστερημένη εκσπερμάτιση. Για τις γυναίκες, τα σεξουαλικά προβλήματα περιλαμβάνουν την κολπική ξηρότητα και την απώλεια της αίσθησης στην ευαίσθητη περιοχή.

8. Πονοκέφαλος

Αν και δεν θεωρείται συνήθως ως σύμπτωμα της ασθένειας αυτής, μερικές μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με Σκλήρυνση κατά Πλάκας είναι πιο πιθανό να έχουν ορισμένα είδη πονοκεφάλου από ό,τι εκείνα χωρίς την ασθένεια. Ερευνητές του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με Σκλήρυνση κατά Πλάκας ενδέχεται να υποφέρουν από πονοκεφάλους “τάσης”, ή από ημικρανίες.

Μπορείτε να βρείτε ανακούφιση με απλά φάρμακα για τον πονοκέφαλο, αλλά μιλήστε με το γιατρό σας πρώτα, για να βρείτε την καλύτερη στρατηγική για την αντιμετώπιση της ΣκΠ σε σχέση με το είδος των πονοκεφάλων που αντιμετωπίζετε.

Πηγή: https://www.everydayhealth.com