Ποιες τροφές μπλοκάρουν τη διυδροτεστοστερόνη και πιθανώς μειώνουν την τριχόπτωση

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
τριχόπτωση
Το σώμα μετατρέπει φυσικά περίπου το 5% της τεστοστερόνης σε διυδροτεστοστερόνη (DHT).

Η διυδροτεστοστερόνη (DHT) είναι μια παρόμοια με την τεστοστερόνη ορμόνη, που πιστεύεται ότι συμβάλλει στην τριχόπτωση τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Το σώμα σας μετατρέπει φυσικά περίπου το 5% της τεστοστερόνης σε DHT, χρησιμοποιώντας ένα ένζυμο που ονομάζεται 5-alpha reductase.

Αναστέλλοντας αυτό το ένζυμο, πολλά τρόφιμα πιστεύεται ότι μειώνουν την παραγωγή DHT από την τεστοστερόνη και εμποδίζουν την τριχόπτωση.

6 τροφές που μπορούν να καταπολεμήσουν την τριχόπτωση μπλοκάροντας την DHT

  1. Πράσινο τσάι: Το πράσινο τσάι περιέχει υψηλές ποσότητες της φυτικής ένωσης EGCG, η οποία μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη των μαλλιών, εμποδίζοντας την DHT να βλάψει τους θύλακες της τρίχας.
  2. Λάδι καρύδας: Το λαυρικό οξύ (lauric acid), το κυρίαρχο τριγλυκερίδιο μέσης αλυσίδας στο καρυδέλαιο, έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει την παραγωγή DHT σε μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζώα, αλλά απαιτούνται δοκιμές σε ανθρώπους.
  3. Κρεμμύδια (και άλλες τροφές πλούσιες σε κερσετίνη): Τα κρεμμύδια περιέχουν την αντιοξειδωτική κερσετίνη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει την παραγωγή DHT σε προκλινικές μελέτες. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να μάθουμε εάν αυτά τα οφέλη ισχύουν και για τους ανθρώπους.
  4. Κουρκουμάς: Ο κουρκουμάς είναι ένα δημοφιλές μπαχαρικό που χρησιμοποιείται τόσο στη μαγειρική, όσο και ως συμπλήρωμα διατροφής. Περιέχει κουρκουμίνη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μπλοκάρει την DHT σε προκλινικές μελέτες. Ωστόσο, χρειάζονται ανθρώπινες μελέτες.
  5. Σπόροι κολοκύθας: Το έλαιο σπόρων κολοκύθας μπορεί να εμποδίσει το ένζυμο 5-alpha reductase να παράγει DHT στους ανθρώπους και έτσι να καταπολεμήσει την τριχόπτωση, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα.
  6. Edamame: Τα φασόλια Edamame περιέχουν ισοφλαβόνες και πιθανώς άλλες ενώσεις που μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα DHT στους ανθρώπους, για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της τριχόπτωσης.

Πηγή: https://www.healthline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η τριχόπτωση στις γυναίκες μπορεί να υποδηλώνει μεγαλύτερα προβλήματα υγείας

Προκαλείτε τριχόπτωση αν κάνετε αυτό κάθε φορά στο ντους

Μελέτη συνδέει τα ζαχαρούχα ποτά με την ανδρική τριχόπτωση

φωτό: iStock