Πεπτικό έλκος: Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε

έλκος
Το πεπτικό έλκος είναι πολύ συνηθισμένο και πολύ ενοχλητικό. Ποια τρόφιμα όμως το προκαλούν, το επιδεινώνουν ή εμποδίζουν την επούλωσή του;

Το πεπτικό έλκος είναι πολύ συνηθισμένο. Υπολογίζεται ότι κάθε άνθρωπος έχει 5-10% πιθανότητες να το εκδηλώσει κάποια στιγμή στη ζωή του. Η κυριότερη αιτία του είναι η μόλυνση του στομάχου με ένα μικρόβιο, το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Στο παρελθόν, η διατροφή θεωρείτο πολύ σημαντική για τη θεραπεία του πεπτικού έλκους. Σήμερα, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει.

«Ξέρουμε πλέον ότι λίγα είναι τα τρόφιμα που προκαλούν έλκος, επιδεινώνουν τα συμπτώματά του ή εμποδίζουν την επούλωσή τους», λέει ο κλινικός διαιτολόγος-βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος στο Τμήμα Διατροφής του Νοσοκομείου Λαϊκό στην Αθήνα.

Αν έχετε πεπτικό έλκος, ο κ. Δημοσθενόπουλος συνιστά να κάνετε τα εξής:

Σε φάσεις έξαρσης του έλκους

* Να αποφεύγετε το μαύρο ή κόκκινο καυτερό πιπέρι, την ξερή κόκκινη πιπεριά, την πάπρικα.

* Περιορίστε το αλκοόλ, το λεμόνι, το ξύδι.

* Να αποφεύγετε τις αυξημένες ποσότητες αλατιού και έτοιμων προϊόντων που το περιέχουν (αλλαντικά, τουρσί, καπνιστά, παστά).

* Περιορίστε την πρόσληψη καφέ (ακόμα και του ντεκαφεϊνέ), τσαγιού και αναψυκτικών με καφεΐνη.

* Να αποφεύγετε τα αναψυκτικά με ανθρακικό.

* Να διακόψετε ή τουλάχιστον να περιορίσετε το κάπνισμα.

Πρόσθετες συμβουλές

* Να αποφεύγετε τα τρόφιμα που αποδεδειγμένα σας προκαλούν ενόχληση.

* Να αποφεύγετε τα πολύ μεγάλα γεύματα που προκαλούν διάταση του στομάχου.

* Να αποφεύγετε τα γεύματα αργά τη νύκτα.

* Να καταναλώνετε τουλάχιστον τρία γεύματα την ημέρα.

* Να αποφεύγετε τη βαριά μαγειρική παρασκευή (τηγάνισμα, σάλτσες με πολλά λιπαρά και καρυκεύματα). Να προτιμάτε το βράσιμο, το ψήσιμο και το μαγείρεμα στον ατμό.

* Να μασάτε καλά την τροφή σας.

* Να αποφεύγετε τις πίττες με φύλλο κρούστας ή σφολιάτα.

* Να καταναλώνετε μικρή ποσότητα καφέ ή αλκοόλ και πάντα με συνοδεία φαγητού.

Υπόδειγμα διαιτολογίου για τις πρώτες ημέρες

ΠΡΩΙΝΟ

Γάλα 1,5% λιπαρά ή άπαχο τυρί (π.χ. κότατζ τσιζ)

2 φέτες ψωμί ή 2-3 φρυγανιές ή 2 κουταλιές της σούπας κουάκερ (να φάτε δημητριακά 1 εβδομάδα αργότερα)

ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ

1 κομπόστα ή 1 φρούτο χωρίς φλούδα ή 1 κρέμα ή 1 ζελέ

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΚΑΙ ΒΡΑΔΙΝΟ

120 γραμμάρια άπαχο κρέας ή ψάρι ή κοτόπουλο ή γαλοπούλα. Τα πουλερικά να είναι στήθος, χωρίς πέτσα.

Μικρή μερίδα ρύζι ή ζυμαρικό ή πατάτες βραστές (χωρίς σάλτσες αλμυρές ή πικάντικες).

Ψωμί ή φρυγανιές.

Λαχανικά κατά προτίμηση βραστά (κολοκυθάκι, καρότο, πατάτα).

2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο.

ΑΠΟΓΕΥΜΑ

1 κομπόστα ή 1 κρέμα ή 1 ζελέ

image description

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η ζάλη, ή αλλιώς ζαλάδα, είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οριστεί ως το αίσθημα αστάθειας ή απώλειας της...

Κάντε αναζήτηση στην εγκυκλοπαίδεια υγείας του iatropedia.gr

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν

Top 5 Trends