Πασίγνωστο μπαχαρικό καταπολεμά την δυσπεψία εξίσου καλά με τα φάρμακα

  • Ρούλα Τσουλέα
κουρκουμάς
Ενδιαφέροντα ευρήματα από νέα μελέτη, την πρώτη που το συνέκρινε με ευρέως χορηγούμενα φάρμακα.

Ο κουρκουμάς μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικός με τα φάρμακα για την καταπολέμηση της δυσπεψίας, σύμφωνα με μία νέα, τυχαιοποιημένη μελέτη.

Το κύριο συστατικό του, η κουρκουμίνη, διαπιστώθηκε ότι μειώνει την υπερέκκριση γαστρικών οξέων και καταπραΰνει τη δυσπεψία όσο και οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (PPI). Πρόκειται για τα φάρμακα που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται κατά της δυσπεψίας.

Ο κουρκουμάς είναι ένα φυτό που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για ιατρικούς σκοπούς,  κυρίως στην νοτιοανατολική Ασία. Μία από τις χρήσεις του είναι για τα πεπτικά προβλήματα, αλλά δεν έχουν διεξαχθεί αρκετές μελέτες για την αξία του.

Ο κουρκουμάς αποτελεί επίσης κύριο συστατικό σε πολλά πιάτα της ασιατικής κουζίνας. Η κουρκουμίνη τού προσδίδει το χαρακτηριστικό φωτεινό κίτρινο χρώμα του. Η ουσία είναι εγκεκριμένη ως πρόσθετο των τροφίμων (κωδική ονομασία: Ε100).

Η νέα μελέτη

Η δυσπεψία είναι μία πεπτική διαταραχή που οι περισσότεροι άνθρωποι παθαίνουν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Συνήθως όμως είναι καλοήθης κατάσταση και υποχωρεί.

Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs) είναι πολύ αποτελεσματικοί εναντίον της δυσπεψίας. Σε μακροχρόνια χρήση, όμως, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων, ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών και αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων, λένε οι ερευνητές.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση BMJ Evidence-Based Medicine. Στη μελέτη συμμετείχαν 206 εθελοντές από την Ταϋλάνδη, ηλικίας 18 έως 70 ετών. Οι εθελοντές υπέφεραν από υποτροπιάζοντα ενοχλήματα στο στομάχι. Το 73% ήταν γυναίκες.

Οι ερευνητές τούς χώρισαν τυχαία σε τρεις ομάδες. Κουρκουμάς (για την ακρίβεια δισκία κουρκουμίνης) χορηγήθηκε σε δύο ομάδες. Η πρώτη λάμβανε τα δισκία μαζί με μία ανενεργό ουσία (εικονικό φάρμακο). Η δεύτερη λάμβανε έναν αναστολέα αντλίας πρωτονίων μαζί με ένα εικονικό φάρμακο. Και η τρίτη λάμβανε δισκία κουρκουμίνης μαζί με έναν αναστολέα. Σε όλες τις ομάδες οι ασθενείς λάμβαναν τρία χάπια την ημέρα, δίχως να γνωρίζουν τι περιείχαν.

Τα ευρήματα

Οι ασθενείς και των τριών ομάδων είχαν παρόμοια συμπτώματα και βαρύτητα δυσπεψίας. Οι ερευνητές αξιολόγησαν την κατάστασή τους κατά την έναρξη της μελέτης. Επανέλαβαν την αξιολόγησή τους έπειτα από 28 ημέρες θεραπείας, καθώς και στην 56η ημέρα.

Οι ασθενείς και των τριών ομάδων είχαν παρόμοια βελτίωση των συμπτωμάτων τους, στα οποία συμπεριλαμβανόταν πόνος. Επιπλέον, η λήψη δισκίων κουρκουμίνης με ή χωρίς φάρμακα, διαπιστώθηκε ότι ήταν ασφαλής και καλά ανεκτή.

Η μελέτη δεν έδειξε να ασκεί ο κουρκουμάς συνεργική δράση με τα φάρμακα, σημειώνουν οι επιστήμονες στο άρθρο τους.

Οι γιατροί από το Πανεπιστήμιο Chulalongkorn, στην Ταϋλάνδη, προσθέτουν πως η μελέτη τους ήταν μικρή και διήρκησε λίγο. Επομένως τα ευρήματά της πρέπει να επαληθευτούν από μεγαλύτερες μελέτες για να θεωρηθούν οριστικά. Εν τούτοις, είναι αρκετά αξιόπιστα και υποδηλώνουν πως «η κουρκουμίνη και τα φάρμακα έχουν παρόμοια αποτελεσματικότητα στην λειτουργική δυσπεψία», συμπεραίνουν.

Φωτογραφία: iStock