Παπάγια: Οφέλη για πολύ σοβαρές ασθένειες – Ιδιότητες, θερμίδες, θρεπτικά συστατικά, αλλά και κίνδυνοι

 • Μιχάλης Θερμόπουλος
παπάγια
Η παπάγια είναι ένα εξωτικό φρούτο, που τα τελευταία χρόνια είναι διαθέσιμο σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Τα πιθανά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση παπάγια περιλαμβάνουν μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, καρκίνου, βοήθεια στην πέψη, βελτίωση του ελέγχου της γλυκόζης αίματος σε άτομα με διαβήτη, μείωση της αρτηριακής πίεσης και βελτίωση της επούλωσης των πληγών.

Η παπάγια είναι ένα μαλακό, σαρκώδες φρούτο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους. Σε αυτό το άρθρο εξετάζουμε αυτά τα οφέλη για την υγεία και ποια θρεπτική αξία έχει η παπάγια.

Παπάγια: Οφέλη για την υγεία

Τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στην παπάγια πιστεύεται ότι έχουν μια σειρά από σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Η ζεαξανθίνη, ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στην παπάγια, φιλτράρει τις επιβλαβείς ακτίνες του μπλε φάσματος του φωτός. Θεωρείται ότι παίζει προστατευτικό ρόλο στην υγεία των ματιών και μπορεί να αποτρέψει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Γενικά, η μεγάλη κατανάλωση φρούτων έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο και την εξέλιξη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Άσθμα

Ο κίνδυνος εμφάνισης άσθματος είναι χαμηλότερος σε άτομα που καταναλώνουν υψηλή ποσότητα ορισμένων θρεπτικών συστατικών. Ένα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι η βήτα-καροτίνη, που περιέχεται σε τροφές όπως η παπάγια, τα βερίκοκα, το μπρόκολο, το πεπόνι, η κολοκύθα και τα καρότα.

Καρκίνος

Η κατανάλωση του αντιοξειδωτικού βήτα-καροτίνης, που βρίσκεται στην παπάγια, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου. Μεταξύ των νεότερων ανδρών, διατροφές πλούσιες σε βήτα-καροτίνη μπορεί να διαδραματίσουν προστατευτικό ρόλο έναντι του καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer Epidemiology and Prevention Biomarkers.

Υγεία των οστών

Η χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης Κ έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο κατάγματος των οστών. Η επαρκής κατανάλωση βιταμίνης Κ είναι σημαντική για την καλή υγεία, καθώς βελτιώνει την απορρόφηση ασβεστίου και μπορεί να μειώσει την απέκκρισή του μέσω των ούρων. Αυτό σημαίνει ότι μένει περισσότερο ασβέστιο στο σώμα για την ενίσχυση και την αναδόμηση των οστών.

Διαβήτης

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 1, που ακολουθούν διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, έχουν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Αλλά και τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να έχουν βελτιωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, λιπιδίων και ινσουλίνης. Μια μικρή παπάγια παρέχει περίπου 3 γραμμάρια φυτικών ινών, που ισοδυναμούν με μόλις 17 γραμμάρια υδατανθράκων.

Πέψη

Η παπάγια περιέχει ένα ένζυμο που ονομάζεται παπαΐνη και βοηθά την πέψη. Μάλιστα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μέσο για να μαλακώσει το κρέας. Η παπάγια έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και νερό, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και προάγουν την κανονικότητα και ένα υγιές πεπτικό σύστημα.

Καρδιά

Οι φυτικές ίνες, το κάλιο και η περιεκτικότητα σε βιταμίνες της παπάγια βοηθούν στην αποτροπή καρδιακών παθήσεων. Η αύξηση της πρόσληψης καλίου μαζί με την μείωση της πρόσληψης νατρίου είναι η πιο σημαντική διατροφική αλλαγή, που μπορεί να κάνει ένα άτομο, για να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Φλεγμονή

Η χολίνη είναι ένα πολύ σημαντικό και ευέλικτο θρεπτικό συστατικό, που βρίσκεται στην παπάγια. Βοηθά τον οργανισμό στον ύπνο, την κίνηση των μυών, την μάθηση και την μνήμη. Η χολίνη βοηθά επίσης στη διατήρηση της δομής των κυτταρικών μεμβρανών, στη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων, στην απορρόφηση του λίπους, ενώ μειώνει και την χρόνια φλεγμονή.

Δέρμα

Όταν χρησιμοποιείται τοπικά, η πολτοποιημένη παπάγια φαίνεται να είναι ευεργετική για την προώθηση της επούλωσης των πληγών και την πρόληψη της μόλυνσης των καμένων περιοχών. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα πρωτεολυτικά ένζυμα χυμοπαπαΐνη και παπαΐνη στην παπάγια είναι υπεύθυνα για τα ευεργετικά αυτά αποτελέσματα. Αλοιφές που περιέχουν το ένζυμο παπαΐνη έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ελκών στο δέρμα.

Μαλλιά

Η παπάγια είναι επίσης εξαιρετική για τα μαλλιά επειδή περιέχει βιταμίνη Α. Είναι μια θρεπτική ουσία που απαιτείται για την παραγωγή σμήγματος και η οποία διατηρεί τα μαλλιά ενυδατωμένα. Η βιταμίνη Α είναι επίσης απαραίτητη για την ανάπτυξη όλων των ιστών του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος και των μαλλιών. Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C, την οποία μπορεί να προσφέρει η παπάγια, είναι επίσης απαραίτητη για την οικοδόμηση και τη συντήρηση του κολλαγόνου, το οποίο αποτελεί δομικό συστατικό του δέρματος.

Παπάγια: Θερμίδες και θρεπτικά στοιχεία

Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Ένα μόνο μετρίου μεγέθους φρούτο παρέχει το 224% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Μία μέτρια παπάγια έχει περίπου:

 • 120 θερμίδες
 • 30 γραμμάρια υδατάνθρακες
 • 5 γραμμάρια φυτικών ινών
 • 18 γραμμάρια ζάχαρης
 • 2 γραμμάρια πρωτεΐνης

Η παπάγια είναι επίσης μια καλή πηγή για τα εξής:

 • φυλλικό οξύ
 • βιταμίνη Α
 • μαγνήσιο
 • χαλκός
 • παντοθενικό οξύ

Σε μικρότερες ποσότητες περιέχει επίσης:

Παπάγια: Πιθανοί κίνδυνοι

Τα άτομα με αλλεργία στο λάτεξ μπορεί επίσης να είναι αλλεργικά στην παπάγια, επειδή περιέχει ένζυμα που ονομάζονται χιτανάσες. Αυτές μπορούν να προκαλέσουν διασταυρούμενη αντίδραση μεταξύ του λατέξ και των τροφών που το περιέχουν. Σε κάποιους, η ώριμη παπάγια μπορεί να έχει μια δυσάρεστη μυρωδιά. Μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε αυτήν την μυρωδιά, αναμειγνύοντας το κομμένο φρούτο με χυμό λάιμ. Οι σπόροι της παπάγιας, αν και έχουν δυσάρεστη γεύση για κάποιους, είναι απολύτως ασφαλείς για κατανάλωση.

Πηγή: https://www.medicalnewstoday.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακτινίδια: Πώς επηρεάζουν καρδιά, μάτια και άσθμα – Ιδιότητες και τι να προσέχετε πολύ

Αχλάδια: Συστατικά, θερμίδες, ιδιότητες και τα οφέλη που παρέχουν στην υγεία

Δαμάσκηνα: Οφέλη και πιθανές παρενέργειες υγείας – Θερμίδες, βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία

Καρύδια: Τι εκπληκτικά οφέλη ανέδειξε νέα έρευνα, ειδικά για όσους έχουν θέμα με την καρδιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν