Αχλάδια: Συστατικά, θερμίδες, ιδιότητες και τα οφέλη που παρέχουν στην υγεία

  • Ρούλα Τσουλέα
pears
Τα αχλάδια περιέχουν θρεπτικά συστατικά με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες για τις επιδράσεις τους στην υγεία.

Τα αχλάδια είναι ένα από τα φρούτα που απολαμβάνει ο άνθρωπος από την αρχαιότητα. Μπορεί κανείς να τα καταναλώσει άγουρα ή ώριμα, αλλά κάθε φορά θα τροφοδοτεί τον οργανισμό του με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Υπάρχουν αρκετές χιλιάδες ποικιλίες αχλαδιών σε όλο τον κόσμο, αλλά μόλις 100 από αυτές καλλιεργούνται για εμπορική χρήση. Όλες τους τροφοδοτούν τον οργανισμό με αρκετές φυτικές ίνες, εφ’ όσον καταναλώνονται με τη φλούδα. Περιέχουν επίσης πολύτιμες φυτοχημικές ουσίες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι κατεχίνες.

Σύμφωνα με τη βάση διατροφικών δεδομένων (Food Data Central) του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, ένα μέτριο αχλάδι (178 γραμμάρια) παρέχει:

  • Νερό: 150 γραμμάρια
  • Θερμίδες: 101
  • Υδατάνθρακες: 27 γραμμάρια (εκ των οποίων τα 17 γρ. είναι σάκχαρα και τα 5,5 γρ. φυτικές ίνες)
  • Χαλκός: το 16% της ΣΗΔ
  • Βιταμίνη C: το 12% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης (ΣΗΔ)
  • Βιταμίνη Κ: το 6% της ΣΗΔ
  • Κάλιο: Το 4% της ΣΗΔ

Αχλάδια: Θρεπτικά συστατικά

Ο χαλκός παίζει σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του ανοσοποιητικού, τον μεταβολισμό της χοληστερόλης και τη λειτουργία των νεύρων. Το κάλιο είναι σημαντικό για τη λειτουργία των μυών και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Η ίδια ποσότητα αχλαδιού παρέχει επίσης φολικό οξύ, προβιταμίνη Α και νιασίνη. Το φολικό οξύ και η νιασίνη είναι βιταμίνες απαραίτητες για τη λειτουργία των κυττάρων και την παραγωγή ενέργειας. Η προβιταμίνη Α υποστηρίζει την υγεία του δέρματος και την επούλωση των πληγών.

Τα αχλάδια περιέχουν επίσης άφθονες πολυφαινόλες. Πρόκειται για συστατικά με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που προστατεύουν από πολλά και διαφορετικά νοσήματα. Είναι όμως απαραίτητο να τα τρώτε με τη φλούδα, διότι περιέχει έως και εξαπλάσια ποσότητα πολυφαινολών, σε σύγκριση με τον καρπό τους.

Αχλάδια: Οφέλη για την υγεία

Χάρη στην πληθώρα των θρεπτικών συστατικών τους, τα αχλάδια μπορεί να ωφελήσουν με πολλούς τρόπους την υγεία. Οι έως τώρα μελέτες έχουν δείξει ότι:

Κάνουν καλό στην λειτουργία του εντέρου

Τα αχλάδια περιέχουν διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, που είναι απαραίτητες για υγιές πεπτικό σύστημα. Οι φυτικές ίνες καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα και τρέφουν τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου. Οι περισσότερες φυτικές ίνες βρίσκονται στη φλούδα τους.

Μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

Τα αχλάδια με κόκκινη χροιά στη φλούδα τους περιέχουν ανθοκυανίνες. Είναι ένα είδος ουσιών που βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και ενισχύει τα αιμοφόρα αγγεία. Μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση τροφίμων πλουσίων σε ανθοκυανίνες με μειωμένο κίνδυνο αναπτύξεως καρδιοπάθειας.

Επιπλέον, περιέχουν προκυανιδίνες, οι οποίες μειώνουν τη δυσκαμψία του καρδιακού ιστού. Οι ουσίες αυτές ελαττώνουν επίσης την κακή (LDL) χοληστερόλη και αυξάνουν την καλή (HDL).

Ένα άλλο αντιοξειδωτικό συστατικό τους, η κερσετίνη, συμβάλλει στη μείωση παραγόντων κινδύνου για καρδιοπάθεια, όπως η υπέρταση και η αυξημένη χοληστερόλη. Την πίεση μειώνει και το κάλιο που επίσης περιέχουν τα αχλάδια.

Συμβάλλουν στην υγεία των ματιών

Τα αχλάδια με πράσινη φλούδα περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Τα συστατικά αυτά είναι απαραίτητα για γερή όραση καθώς μεγαλώνουμε.

Έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Η χρόνια φλεγμονή είναι επιζήμια για την υγεία και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως πολλών νοσημάτων (π.χ. καρδιοπάθεια, διαβήτης). Τα αχλάδια είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, ένα είδος συστατικών που καταπολεμούν τη φλεγμονή. Την ίδια δράση έχουν και άλλα συστατικά τους, όπως ο χαλκός και οι βιταμίνες C και Κ.

Μπορεί να προστατεύουν από τον καρκίνο

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ανθοκυανίνες που περιέχουν καταπολεμούν τον καρκίνο. Άλλες έχουν δείξει ότι μπορεί να προστατεύουν ιδιαιτέρως από τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών. Τα πλούσια σε αχλάδια διαιτολόγια έχουν επίσης σχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του πνεύμονος, του στομάχου και της ουροδόχου κύστεως.

Μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη

Αυτό παρατηρείται κυρίως με τη συστηματική κατανάλωση κόκκινων ποικιλιών αχλαδιών. Μεγάλη μελέτη σε περισσότερους από 200.000 ανθρώπους έδειξε ότι πέντε ή περισσότερες μερίδες φρούτων πλουσίων σε ανθοκυανίνες την εβδομάδα μειώνουν κατά 23% τον κίνδυνο αναπτύξεως διαβήτη τύπου 2. Ένα από αυτά τα φρούτα είναι τα κόκκινα αχλάδια. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες τους συμβάλλουν στην ομαλοποίηση των επιπέδων σακχάρου αίματος.

Συμβάλλουν στο αδυνάτισμα

Τα αχλάδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, χαμηλή σε θερμίδες και περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες. Μελέτες έχουν δείξει πως όταν προστίθενται σε ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος, διευκολύνουν την απώλεια βάρους, καθώς διεγείρουν το αίσθημα κορεσμού της πείνας.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι δηλητηριώδεις οι σπόροι στο μήλο; Τι ισχύει με τα φυτοφάρμακα

Πορτοκάλι: Θερμίδες, ιδιότητες, οφέλη για την υγεία αλλά και πιθανές παρενέργειες

Μπανάνες: Θερμίδες, ιδιότητες και οφέλη υγείας – Τι παθαίνει η καρδιά από το πολύ κάλιο στους νεφρούς!

Δαμάσκηνα: Οφέλη και πιθανές παρενέργειες υγείας – Θερμίδες, βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία