Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας: Τα παιδιά στο επίκεντρο – Τι να κάνουν οι γονείς

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Για πρώτη φορά στην ιστορία του ανθρώπου παρατηρείται στις μέρες μας το απίστευτο φαινόμενο οι παχύσαρκοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο να είναι περισσότεροι από τους λιποβαρείς.

Ταυτόχρονα η παιδική και εφηβική παχυσαρκία αυξάνεται ραγδαία, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με στοιχεία από τα Ηνωμένα Έθνη όπως αυτά παρουσιάστηκαν πριν από τη δεύτερη ετήσια Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, σήμερα, Τρίτη 11 Οκτωβρίου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας καθιερώθηκε μόλις πέρυσι, παρά το γεγονός ότι η παχυσαρκία είναι αποδεκτή σχεδόν από όλους τους ειδικούς πλέον ως “παγκόσμια επιδημία”.

Δείτε μερικά στοιχεία για την παχυσαρκία:

  • Η παγκόσμια παχυσαρκία έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το 1980.
  • Το 2014, πάνω από 1,9 δισεκατομμύρια ενήλικες ήταν υπέρβαροι. Από αυτούς πάνω από 600 εκατομμύρια (13% του παγκόσμιου πληθυσμού) ήταν παχύσαρκοι.
  • 3,4 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας.
  • Η παχυσαρκία βρίσκεται σε άνοδο στις αστικές περιοχές χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες.
  • Το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων στον πλανήτη ζει σε χώρες όπου τα προβλήματα υγείας εξαιτίας που συνδέονται με το υπερβολικό σωματικό βάρος σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους από ό,τι τα προβλήματα υγείας που συνδέονται με το χαμηλό (κάτω του φυσιολογικού) σωματικό βάρος.
  • 41 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα το 2014. Σχεδόν τα μισά από αυτά ζουν στην Ασία.
  • Ακόμα και στην Αφρική, που τόσο ταλαιπωρείται από την ασιτία, την φτώχεια και τις ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης, ο αριθμός των παιδιών που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα σχεδόν διπλασιάστηκε από το 1990 (από 5,4 εκατ. έφτασε τα 10,6 εκατομμύρια).
  • Τα παχύσαρκα παιδιά βιώνουν δυσκολίες στην αναπνοή, αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων, υπέρταση, πρώιμους δείκτες καρδιαγγειακής νόσου και μειωμένης αντίστασης στην ινσουλίνη, καθώς και ψυχολογικές επιπτώσεις.
  • Η Μ.Βρετανία έχει το υψηλότερο επίπεδο παχυσαρκίας στη δυτική Ευρώπη, μπροστά από χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Σουηδία, σύμφωνα με μια έκθεση του 2013.
  • Μάλιστα, τα επίπεδα παχυσαρκίας στη Βρετανία έχουν υπερτριπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια και, σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις, περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού αναμένεται να είναι παχύσαρκο μέχρι το 2050.

http://food.ndtv.com

Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας: Φέτος, το κεντρικό μήνυμα αφορά τα παιδιά

Με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις μελλοντικές επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην δημόσια υγεία, το φετινό μήνυμα για την σημερινή παγκόσμια ημέρα εστιάζει στα παιδιά και την παιδική παχυσαρκία. Στόχος είναι να σταθεροποιήσουμε και σταδιακά να μειώσουμε την αυξητική -αυτήν τη στιγμή- τάση της παιδικής παχυσαρκίας, ώστε μελλοντικά οι νέοι και οι μεγαλύτεροι άνθρωποι να είναι πιο υγιείς.

παχυσαρκία

Πώς θα καταλάβετε από βρεφική ηλικία αν το παιδί έχει τάσεις παχυσαρκίας

Οι παιδίατροι συνήθως ξεκινούν να εξετάζουν τα παιδιά για ενδεχόμενο κίνδυνο παχυσαρκίας από την ηλικία των 2 ετών και μετά, αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι η παιδική παχυσαρκία είναι προβλέψιμη ακόμη και από την ηλικία των 6 μηνών.

Η παιδική παχυσαρκία αυξάνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς τα τελαυταία χρόνια. Τώρα, ερευνητές από το Νοσοκομείο Παίδων στο Σινσινάτι των ΗΠΑ διαπίστωσαν, ότι η μέτρηση του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) του παιδιού από την βρεφική ηλικία των 6 μηνών, θα μπορούσε να «προειδοποιήσει» γονείς και παιδιάτρους για τάσεις παχυσαρκίας του παιδιού σε πρώιμη ηλικία.

Οι συγγραφείς ανέφεραν ότι οι αξιολογήσεις του ΔΜΣ στα παιδιά που αργότερα γίνονται σοβαρά παχύσαρκα μέχρι την ηλικία 6 ετών, διαφέρουν από τα παιδιά που παραμένουν σε κανονικό βάρος, και αυτό αρχίζει να φαίνεται από την ηλικία των 4 μηνών!

>>>Υπολογίστε τον ΔΜΣ με το μοναδικό online εργαλείο του Iatropedia.gr<<<

“Βρήκαμε σε αυτή τη μελέτη ότι τα πρότυπα ανάπτυξης διαφέρουν σε ηλικία 6 μηνών στα παιδιά που γίνονται σοβαρά παχύσαρκα”, είπε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ Allison Smego, από το τμήμα Ενδοκρινολογίας στο Νοσοκομείο Παίδων του Σινσινάτι.

Κρίσιμη η ηλικία 10-16 ετών για την τάση προς παχυσαρκία

Η τάση αρκετών εφήβων να παχαίνουν, μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει από μια νέα απρόσμενη βρετανική επιστημονική ανακάλυψη: ότι ο αριθμός των θερμίδων που οι έφηβοι καίνε, πέφτει απότομα για ένα μεγάλο διάστημα. Μετά από κάποια χρόνια, ο μεταβολισμός τους επανέρχεται στο κανονικό του επίπεδο και η καύση των θερμίδων αυξάνεται ξανά.

Ο οργανισμός ενός εφήβου καίει εκ φύσεως περίπου 1.600 θερμίδες τη μέρα για να διατηρεί τη θερμοκρασία του, να αναπνέει, να σκέπτεται κ.α.

Μετά την ηλικία των 5 ετών η καύση θερμίδων σταδιακά αυξάνεται, αλλά η νέα μελέτη δείχνει ότι μετά τα 10 χρόνια «μπαίνει φρένο» ξαφνικά, με συνέπεια οι έφηβοι να γίνονται πιο ευάλωτοι στην παχυσαρκία. Όμως από την ηλικία των 16 ετών και μετά, η καύση των θερμίδων αυξάνεται και πάλι.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τέρενς Γουίλκιν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Έξετερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό παχυσαρκίας «International Journal of Obesity», βρήκαν ότι σε φάση ανάπαυσης οι 15χρονοι καταναλώνουν καθημερινά 400 έως 500 θερμίδες λιγότερες από τους δεκάχρονους – μία σημαντική μείωση στον ρυθμό μεταβολισμού της τάξης περίπου του 25%.

Έτσι, όταν φθάνουν στην εφηβεία τα αγόρια και τα κορίτσια, εμφανίζουν μια απότομη μείωση στον αριθμό θερμίδων που καίνε και μάλιστα σε μια εποχή που θα περίμενε κανείς να εμφανίζουν το αντίθετο, δηλαδή αύξηση στην καύση των θερμίδων λόγω της φάσης ανάπτυξης που βρίσκονται.

Διαδραστικοί χάρτες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.)

Κάνοντας κλικ στους παρακάτω συνδέσμους, μπορείτε να δείτε τρεις διαδραστικούς χάρτες από τον Π.Ο.Υ.: