Φράουλες: Τα 5 μεγάλα οφέλη για την υγεία μας

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
φράουλες
Μεταξύ άλλων ωφελούν την μνήμη, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και διατηρούν την καρδιά υγιή.

Οι φράουλες είναι ένα εμβληματικό καλοκαιρινό φρούτο. Και αποδεικνύεται ότι μπορεί να είναι και ο πιο γλυκός τρόπος για να παραμείνετε υγιείς. Η διαιτολόγος Bailey Flora, συνεργάτιδα της Cleveland Clinic, εξηγεί τα οφέλη των φραουλών και ποια θρεπτικά συστατικά περιέχουν που τις κάνουν τόσο καλές για την υγεία μας.

Γιατί μας κάνουν καλό οι φράουλες

“Οι φράουλες έχουν μεγάλη θρεπτική αξία και πολύ λίγες θερμίδες. Είναι νόστιμες αλλά με μικρή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Είναι ένας συνδυασμός που δύσκολα νικιέται”, σχολίασε η δρ. Flora.

Πρώτα απ’ όλα, οι φράουλες είναι γεμάτες με βιταμίνη C. Οκτώ μέτριες φράουλες περιέχουν το 160% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας. Αυτή είναι περισσότερη βιταμίνη C από ό,τι παίρνετε από ένα πορτοκάλι, το φρούτο που φημίζεται γι’ αυτό!

Οι φράουλες είναι επίσης γεμάτες με αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από τη φθορά. Το κύριο αντιοξειδωτικό στις φράουλες είναι η ανθοκυανίνη, η οποία δίνει στο φρούτο το χρώμα του. Η ποσότητα της ανθοκυανίνης στις φράουλες αυξάνεται καθώς ωριμάζει ο καρπός. Έτσι, όσο πιο κόκκινο είναι το μούρο (σ.σ. οι φράουλες είναι μούρα), τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά περιέχει.

Περιέχουν επίσης φυτικές ίνες και πολλές άλλες σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, όπως μαγγάνιο, κάλιο και φυλλικό οξύ. Και οι φράουλες έχουν λιγότερη φυσική ζάχαρη από άλλα δημοφιλή φρούτα όπως τα μήλα και οι μπανάνες.

Φράουλες: Τα 5 μεγάλα οφέλη για την υγεία μας

1. Ασπίδα σε γνωστική εξασθένηση και Αλτσχάιμερ

Η μελέτη Nurses’ Health Study μέτρησε την λειτουργία του εγκεφάλου σε περισσότερους από 16.000 συμμετέχοντες σε διάστημα έξι ετών. Διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που έτρωγαν τα περισσότερα βατόμουρα και φράουλες είχαν λιγότερη γνωστική εξασθένηση: οι ικανότητες σκέψης και επεξεργασίας τους δεν εξασθενούσαν τόσο πολύ. Είχαν την εγκεφαλική δύναμη κάποιου έως και δυόμισι χρόνια νεότερου.

Επίσης, τα αποτελέσματα του προγράμματος Rush Memory and Aging Project έδειξαν ότι οι εκείνοι που έτρωγαν φράουλες είχαν 34% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα προστατευτικά αποτελέσματα οφείλονται στα αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα. Ορισμένα από τα αντιοξειδωτικά στις φράουλες μειώνουν επίσης τη συστηματική φλεγμονή, η οποία είναι βασικός παράγοντας στην ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ.

2. Ανοσοποιητικό σύστημα

Οι φράουλες είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C (ασκορβικό οξύ), την οποία πρέπει να λαμβάνετε από τα τρόφιμα, καθώς το σώμα σας δεν μπορεί να την παράγει. Σε σπάνιες περιπτώσεις, εκείνοι που δεν λαμβάνουν αρκετή από αυτή την κρίσιμη βιταμίνη αναπτύσσουν σκορβούτο, μια ασθένεια που προκαλεί αιμορραγία, μώλωπες και αναιμία.

Η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στην επούλωση των πληγών. Και μπορεί επίσης να αποτρέψει και να μειώσει τυχόν αναπνευστικές λοιμώξεις. Έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη C αυξάνει την παραγωγή στα εξής:

  • Τ-κύτταρα, τα οποία απομακρύνουν μολυσμένα και καρκινικά κύτταρα
  • Β-κύτταρα, τα οποία δημιουργούν αντισώματα, ώστε το σώμα σας να μπορεί να αμυνθεί καλύτερα από τα μικρόβια στο μέλλον

Η βιταμίνη C είναι επίσης αντιφλεγμονώδης, μειώνοντας την απόκρισή σας στο στρες που προκαλείται από κάποια ασθένεια ή απλώς από την καθημερινότητα. Για βέλτιστα αποτελέσματα οι ερευνητές προτείνουν να λαμβάνετε 100-200 mg βιταμίνης C την ημέρα (περισσότερο όταν είστε άρρωστοι). Καθώς η κατανάλωση 8 μέτριων φραουλών σας δίνει 160 mg, χρειάζεστε μόλις μια χούφτα από αυτές, για να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα σε καλή κατάσταση.

3. Υγεία της καρδιάς

Έρευνες δείχνουν ότι οι φράουλες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη πολλών καταστάσεων που οδηγούν σε καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό, καθώς και σε διαβήτη, ο οποίος επίσης αυξάνει την πιθανότητα καρδιακών παθήσεων. Η κατανάλωση περισσότερων φραουλών μπορεί να σας βοηθήσει στα εξής:

Χαμηλότερη χοληστερόλη

Σε μια μικρή μελέτη, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν δύο ποτά την ημέρα, το καθένα με 25 mg σκόνης φράουλας αναμεμειγμένη με νερό. Αυτό είναι περίπου το ίδιο με το να τρώει κανείς 3,5 φλιτζάνια φρέσκες φράουλες την ημέρα. Μετά από έναν μήνα, η συνολική χοληστερόλη των συμμετεχόντων ήταν 5% χαμηλότερη.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης για την μείωση της χοληστερόλης επιβεβαιώθηκαν σε μια άλλη μελέτη που έδωσε στους συμμετέχοντες την ίδια ποσότητα σκόνης φράουλας. Αυτήν τη φορά όμως, κατανάλωσαν το ποτό για δύο μήνες. Οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα με μια ομάδα που απλώς έπινε περισσότερο νερό. Όσοι ήπιαν το ρόφημα φράουλας είδαν τη χοληστερόλη τους να μειώνεται κατά 10%.

Χαμηλότερα τριγλυκερίδια

Τα τριγλυκερίδια είναι λίπη που βρίσκονται στο αίμα. Τα υψηλά τριγλυκερίδια αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Και όταν διασπώνται, αφήνουν υποπροϊόντα που προκαλούν φλεγμονή, προσελκύοντας κολλώδεις εναποθέσεις στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Αυτές οι εναποθέσεις φράζουν τις αρτηρίες και προκαλούν έμφραγμα.

Αλλά τα 450g φράουλες την ημέρα μειώνουν τα τριγλυκερίδια κατά 20%. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας μελέτης, η οποία διαπίστωσε επίσης ότι οι φράουλες μείωσαν τη συνολική χοληστερόλη κατά 8%.

4. Χαμηλότερη φλεγμονή

Η εκτεταμένη εσωτερική φλεγμονή συμβάλλει σε πολλαπλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων. Παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η κακή διατροφή, η χαμηλή σωματική δραστηριότητα και το κάπνισμα, αυξάνουν την φλεγμονή στον οργανισμό.

Η κατανάλωση περισσότερων φραουλών είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για να ενισχύσετε την υγεία της καρδιάς σας, λέει η δρ. Flora. Αυτό συμβαίνει επειδή τα αντιοξειδωτικά στις φράουλες (ανθοκυανίνες) είναι γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις δράσεις τους.

5. Καλύτερος έλεγχος του σακχάρου στο αίμα

Η υπερβολική ποσότητα γλυκόζης (σάκχαρο στο αίμα) είναι παράγοντας κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, ο οποίος αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Εάν προσέχετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, οι φράουλες είναι ένας καλός τρόπος για να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας για κάτι γλυκό.

Σε μια φινλανδική μελέτη, όσοι έτρωγαν φράουλες μαζί με ένα κομμάτι λευκό ψωμί απελευθέρωσαν 26% λιγότερη ινσουλίνη σε σύγκριση με την κατανάλωση ψωμιού με αγγούρι. Οι συμμετέχοντες έφαγαν επίσης το ψωμί με άλλα μούρα, όπως σμέουρα και κράνμπερι. Μόνο οι φράουλες εμπόδισαν την άνοδο του σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα.

Πηγή: https://health.clevelandclinic.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι συμβαίνει στον οργανισμό αν τρώτε μπανάνες κάθε μέρα

Πεπόνι: Θερμίδες, βιταμίνες και ιδιότητες – Τα σημαντικά οφέλη για την υγεία

Το καλό καρπούζι φαίνεται από αυτά τα 5 μυστικά

Τι είναι τα αντιοξειδωτικά: Πώς λειτουργούν, ποια είναι τα πιο γνωστά και σε ποιες τροφές υπάρχουν

φωτό: iStock